Street View narazilo na české úřady (aktualizováno)

Když u nás Google před několika měsící spustil Street View, rozjelo se i registrační řízení Úřadu na ochranu osobních údajů. A jak se zdá, Google zatím registraci nezískal (+vyjádření Googlu).

Článek jsme doplnili o vyjádření Googlu

Google svými technologiemi předběhl dobu. Přinejmenším podle počtu nejrůznějších stížností a žalob, které s ním vedou soukromé firmy, svazy i úřady. Audiovizuální svět se pomalu vyrovnává s existencí Youtube a masivním nahráváním nejrůznějších amatérsky zachycených klipů z televize, francouzští knihkupci se pro změnu bojí, že jim specializovaný vyhledávač Books (Knihy) zničí tamní knižní trh.

Poslední dobou se pak stále častěji mluví i o mapových datech. Někteří kalifornští zákonodárci chtějí v Google Maps a Earth rozmazávat veřejné budovy včetně knihoven a škol, v Británii zase prošla čistkou aplikace Street View, ze které zmizely osoby zachycené v choulostivých situacích – sic s rozmazaným obličejem pro znemožnění identifikace.

Kauza Street View

Stejný Street View, tedy interaktivní procházka krajinou a především městy, se před několika měsíci dostal i do malého Česka, které je teprve osmou zemí v Evropě a třináctou na světě, kam dorazily charakteristické automobily a tříkolky s mohutným střešním stativem vybaveným fotoaparáty.

streetview1.jpg  norc.jpg
Street View od Googlu a jednodušší Norc

Street View ale nebyl první, nějakou dobu zde totiž už figuroval rumunský Norc, který vedle Prahy nafotil a zdigitalizoval i Brno a další středoevropská města. A ještě v něčem se oproti Street View liší. Zatímco globální Google byl pod tlakem zkušeností přinucen (a je to dobře) rozmazávat lidské obličeje a dělá tak i v případě „espézetek“, Norc používá mnohem horší techniku rozpoznání obličejů a značek, docela často tedy narazíte jak na identifikovatelné automobily, tak vykulené a nerozmazané kolemjdoucí, kteří koukají přímo do objektivu kamery.

Úřad na ochranu osobních údajů vs. Google

Google Street View pracuje s osobními údaji – přinejmenším podle pravidel tuzemského Úřadu na ochranu osobních údajů – a tak se krátce po zveřejnění nafocené Prahy v Google Mapách rozjelo registrační řízení, které musí podstoupit každý, kdo nakládá s citlivými daty. Uběhly dva měsíce a jaká je realita? Na webu úřadu se překvapivě objevila informace, že Google registraci nezískal. V průběhu řízení totiž prý přesvědčivě neodpověděl na položené bezpečnostní otázky, tedy jakým způsobem nakládá s osobními daty a kdo k nim má přístup. Surovými a nerozmazanými daty totiž Google skutečně disponuje, podle dostupných informací totiž už několikrát spolupracoval s úřady při odhalování trestných činů; třeba v tomto případě.

GoogleAuto.jpg Trikolka 2.jpg
Snímkovací auto Googlu • kam motorová vozidla nemohou, tam jsou nasazeny šlapací tříkolky

Na hlubší soudy a odhady dalších kroků je zatím brzy, počkáme si na vyjádření obou stran, „máslo na hlavě“ mají ovšem oba dva. Zatímco ÚOOÚ prošetřuje službu, kterou zpřísnila již mnohá národní rozhodnutí v minulosti a jedná se tak o určitý precedens, Google mohl naopak podobný krok očekávat a dostatečně se na něj v předstihu připravit. Možná se ale jedná pouze o zbytečnou byrokratickou bouři ve sklenici vody a úřad dostane vše, co mu podle ČTK a dalších zdrojů zatím chybí.

A jaké je vyjádření samotného Googlu slovy Janky Zichové z pražského týmu? „Google bere ochranu soukromí velmi vážně a i proto jsme s Úřadem na ochranu osobních údajů v Čechách byli v kontaktu a úzce spolupracovali ještě před začátkem jízdy Street View aut. Zároveň jsme úřadu poskytli informace, o které nás žádali, abychom českým uživatelům mohli přinést službu, o kterou měli již dlouhodobě zájem. Samozřejmě, v případě potřeby jsme otevřeni dalšímu setkání a doložení informací o službe Street View, stejně tak o naší technologii pro rozmazávání obličejů a poznávacích značek, kterou neustále vylepšujeme.“

Technologie předstihla dobu

Podobný problém v současné době řeší také Švýcarsko, kde paradoxně ve stínu sporu s Googlem rostou nové služby, které si z identity nic nedělají a namísto prostého focení krajinu rovnou natáčí na video. Street View, Videostreetview.com nebo Norc jsou ale pouze jedni z mnoha. Co třeba gigapixelová panoramata, kterých je plný internet a která díky pohádkovému rozlišení zobrazí i ten nejmenší detail včetně osoby. To se ale nakonec týká i zcela běžných fotek na Flickru, Picase a především zeměpisném Panoramiu, které je také plné detailních a nerozmazaných panoramatických snímků. Díky vyhledávačům jsou tato data stejně dostupná jako Street View, stačí pouze položit ten správný dotaz.

Pro nás z toho všeho plyne jedno ponaučení. Jedná se o další exemplární příklad toho, jak technologie předbíhá (děje se to právě teď) dobu a psaná pravidla. Vzhledem k prohlubování propojení reálného světa s kyberprostorem ale takových střetů bude pravděpodobně stále přibývat. Nezbývá než doufat, že se 21. století přizpůsobí obě strany: internet jako svobodná platforma pro podnikání a stát, jehož funkcí je mimo jiné i odpovídající ochrana obyvatel.

A jen tak na okraj, pro ÚOOÚ to možná není poslední kauza, ve Státech už totiž ulice začíná fotit i Microsoft a jednou se určitě podívá i do Evropy a snad i Prahy.

Diskuze (38) Další článek: Zprávy Živě: Microsoft krade, šeptá si komunita

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,