Strážca systému: Ochrana počítače po slovensku

Nežádoucí aktivity a zásahy uživatelů bývají jedním z nejčastějších důvodů úspěšného napadení počítače zvnějšku či poškození operačního systému. Vyvarujte se jich.

Strážce systému (budeme dále používat pro větší pohodlnost český ekvivalent) je software určený k ochraně počítače, jeho systému i obsažených dat pomocí monitorování a omezování činnosti jednotlivých uživatelů. Těm lze zakázat či omezit přístup na internet, návštěvu konkrétních webových stránek pomocí filtru, instalaci a odinstalaci softwaru a mnoho dalšího. Program je vhodný zejména pro správce počítačů, své použití ale jistě nalezne i v domácnosti.

Klient nebo server?

Po instalaci produktu budete dotázáni, jestli tento konkrétní počítač je klientem, serverem či samostatnou stanicí. Od toho se bude dále vyvíjet práce s programem. Klientský počítač logicky slouží jako ten, na němž budou uplatňovány restrikce, server pak je takový, který bude klienta monitorovat a spravovat, a pracovní stanice obsahuje základní funkce z obou předchozích typů mimo komunikační a síťově monitorovací dovednosti. Právě poslední typ zvolíte, pokud hodláte programem omezovat např. své děti či mladší sourozence na svém počítači.

sshot-1.png 
Základní rozcestník.

Kromě nastavení základní role bude třeba ještě vyplnit případné síťové nastavení, přístupové heslo a také jazyk. Přestože většina z nás nemá se slovenštinou větší problémy, přítomnost české lokalizace rozhodně potěší. Po ukončení základního nastavení se v programu přesunete do hlavního okna Strážce. V něm je možné přepínat mezi jednotlivými tematickými okruhy funkcí, jako jsou Restrikce, Bezpečnost, Panel úloh a start, Doladění systému a v případě rozmístění na více počítačích také Klienti.

Internet představuje nebezpečí

Hned první část funkcí, označená jako Restrikce a rozdělená do tří podkategorií, se věnuje omezení internetových aktivit uživatele. Zde je možné povolit použití webového prohlížeče pouze v určitý čas, nebo surfování zakázat úplně. Rovněž je možné zakázat ukládání souborů z internetu do počítače. Jako jistá prevence vůči infikaci viry, spywarem a dalšími parazity to jistě není na škodu. Nastavit zde také lze filtr pro stránky, jejichž navštěvování si nepřejete. Typicky mravně, bezpečnostně či ideologicky nevhodné.

sshot-2.png 
Lepší jak firewall.

Do restrikcí také patří zákaz instalování a odinstalování programů, k němuž se dostanete přesunem na další stránku tohoto tématu. Zakázat zde můžete také spouštění konkrétních programů, windowsovských her atd. Na poslední stránce vás čeká bonbónek v podobě filtrování klávesnice. Pokud bude napsáno nějaké nežádoucí slovo, dojde okamžitě k jeho vymazání.

sshot-1a.png 
Už žádný nechtěný program.

Anti-BFU

V druhé kategorii Bezpečnost můžete posílit ochranu počítače tím, že zakážete uživateli takové aktivity, které by při nesprávném provedení mohly způsobit pád systému. Jedná se tak např. o manipulaci se Správcem úloh, Ovládacími panely, Nástroji na správu či editorem registru. Zabránit takto lze přístupu ke složkám Windows a Program Files, používání USB flashdisků, CD/DVD atd.

sshot-3.png 
Konec "odborných" zásahů uživatele.

Další dva okruhy funkcí už představují jen určité doplňky různých zákazů a omezení. Dají se tu skrýt ikony v panelu úloh, zakázat přístup k vlastnostem panelu Start, můžete nechat odebrat z nabídky položky Hledat, Připojit, Síť či Spustit apod. Je možné zde také nastavit automatické vypnutí počítače v nastavený čas, automatické přihlášení uživatele či nechat počítač skrýt v síti.

sshot-4.png sshot-5.png
Zablokování hrátek s panelem Start a možnost vypnutí počítače na čas se hodí.

Pokud používáte Strážce systému k ohlídání klientských počítačů v síti, tak na vás čeká poslední tlačítko s názvem Klienti. Z počítače označeného jako server můžete např. sledovat pracovní plochu jednotlivých uživatelů a pozorovat, co právě dělají. Můžete také jejich počítač na dálku vypnout, restartovat či jen uživatele odhlásit. Uživatele se dá kontaktovat zasíláním zpráv a užitečnou je i funkce zobrazení spuštěných procesů, které také lze sestřelit. Strážce systému prostě svou roli hraje opravdu na výbornou.

fsc.jpg

Diskuze (5) Další článek: Svět Windows: Řekněte to ostatním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,