Koronavirus | Fake News

Stránka vyvracející internetové mýty kvůli koronaviru nestíhá. Objem polopravd je příliš velký

Někteří lidé kvůli koronaviru museli omezit práci nebo ji zcela ztratili. Jiným pandemie způsobila, že se doslova nezastaví. Patří sem například spolupracovníci stránky Snopes, která se zaměřuje na tzv. fack checking - vyvracení dezinformací a mýtů, které kolují na internetu. Poslední týdny neřeší nic jiného než hoaxy týkající se koronaviru a těch je tolik, že její zaměstnanci jsou na hraně kolapsu, postěžoval si Snopes na svém blogu.

Příspěvek, ve kterém organizace popisuje aktuální situaci je dlouhý a podrobně rozebírá, proč musí omezit svou činnost, byť jsou její služby třeba více než kdy dříve. „Ano, vydávání méně obsahu se zdá být kontraproduktivní. Ale vyčerpávání našich zaměstnanců není odpovědí na problém, který způsobuje tento stav,“ říká Snopes. 

Tým spolupracovníků je podle stránky malý a objem hoaxů, které musí v souvislosti s koronavirem vyvracet, neúnosný. Odteď se proto zaměří jen na velké nepravdy, u kterých budou mít dojem, že mohou skutečně ovlivnit společnost.

Snopes tvrdí, že jeden z důvodů, proč se dostal takové situace, je nedostatečná činnost sociálních sítí a technologických společností typu Google. To ony by podle organizace měly být hlavními bojovníky proti nepravdám, ale podle stránky se tak neděje. „Facebook a Google naprosto selhávají v ochraně uživatelů,“ míní viceprezident Snopes Vinny Green. 

Facebook, Google a Twittter přitom o svých snahách v boji s koronavirovými dezinformacemi mluví často. Například Facebook uvedl, že hoaxy odstraňuje, nicméně rovněž se mu povedlo rozšířit chybu, která označovala legitimní zpravodajské texty za spam. Twitter zase podle svých slov maže především falešné zprávy od veřejných osobností, ale na zavádějící tweet od šéfa Tesly Elona Muska se sáhnout neodvážil.

Světová zdravotnická organizace (WHO) se již v únoru nechala slyšet, že polopravdy o koronaviru jsou velmi nebezpečné a mohou celou situaci výrazně zhoršit. Varovala především před falešnými „léky“. Její slova se později potvrdila v Íránů, kde několik mužů zemřelo na otravu alkoholem - přečetli si totiž na internetu hoax, že alkohol před koronavirem ochrání. 

Diskuze (7) Další článek: Intel chystá procesor s frekvencí 5 GHz i pro notebooky. Nemusí to být přitom strop

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,