Sticky Password: Jedno heslo stačí

Sticky Password nabízí bezpečné ukládání hesel a zajištění přístupu k on-line účtům. Jinak placený program lze používat s drobným omezením i bezplatně.

Sticky Password je aplikace typická svým jednoduchým ovládáním, příjemným vzhledem ale maximální funkčností. Nejenže slouží jako archivátor hesel k účtu různých druhů, navíc spolupracuje i s různými programy typu webového prohlížeče či e-mailového klienta. Ač jinak placený, je možné využít bezplatnou verzi, která nabízí plný komfort jen s omezením v podobě počtu vložitelných účtů a identit.

Nejen heslo chrání vše

První spuštění programu rozjede několikakrokového průvodce, který vás provede základním nastavením aplikace i jejím zabezpečením. Hned na úvod je třeba zadat bezpečnostní heslo, které chrání přístup ke všem ostatním. Kromě toho si můžete navolit i jiný druh autorizace, přičemž v bezplatné verzi se jedná o přenosné USB zařízení.

screenshot.1.jpg screenshot.2.jpg
Úvodní nastavení programu a volba autorizace.

V dalším kroku ještě určíte časovou prodlevu, po níž dojde k zamčení programu, aby nemohla být data někým zneužita. Po základním nastavení se dostanete do hlavního okna programu. To není nijak složité a obsahuje pouze několik ovládacích tlačítek a seznam vložených údajů. Informace sem lze vkládat ručně tím, že si vytvoříte identitu (ve freewarové verzi pouze jednu) a následně ke každému účtu přidělíte data typu přihlašovacího jména, hesla, odkazu na web atd.

Heslo.jpg
Po spuštění počítače, odemknutí nebo 10 minutách nečinnosti se StickyPassword zeptá na hlavní heslo

Automatika napříč prohlížeči

Mnohem zajímavější možností, jak dostat data do programu, je využít jeho automatických schopností. Program spolupracuje se všemi nejrozšířenějšími webovými prohlížeči, takže při vkládání přihlašovacích údajů i hesla k nějaké on-line službě Sticky Password (po nastavení) zablokuje automatické vyplňování v prohlížeči a uloží informace do sebe. Jakékoli další připojování k tomuto účtu už proběhne přes zabezpečení Sticky Passwordu.

Databaze.jpg Nastaveni.jpg 
Správa databáze • možnosti nastavení

Ještě příjemnější a pohodlnější možností je navolit import údajů. Program nabídne v seznamu ty aplikace, z nichž je schopen informace stáhnout. Zde si uživatel navolí, z kterých z nich chce importovat a dokonce si vybere i konkrétní účty. To je důležité především při bezplatném využívání Sticky Password, protože ten je omezen na patnáct účtů, což se nabere velice rychle, takže je třeba pečlivě vybírat.

screenshot.5.jpg 
Možnost importování.

Databáze hesel se při aktivním používání webu začne rychle plnit. Pro pořádek si proto můžete jednotlivé záznamy rozdělit do přehledných složek. Účty samozřejmě můžete smazat, nebo nově ručně přidávat. Dále Sticky Password bez problémů zvládá šifrované uchovávání poznámek, generování hesel, přihlašování k on-line službám přes vlastní zabezpečené prostředí, zálohování databáze atd. Zašifrovaný soubor hesel si také můžete uložit na nějaké cloudové službě (třeba Dropbox) a program Sticky Password používat se stejnou databází na více počítačích.

Omezení beplatné verze se kromě počtu účtu týká pouze nemožnosti použít Bluetooth zařízení k autorizaci či absence technické podpory ze strany autora programu. Budete-li se službami Sticky Password spokojení, třeba se rozhodnete pro investici 555 korun za neomezenou verzi.

Diskuze (8) Další článek: Acer TimelineX 3830TG: stylový, výkonný a ohebný [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,