Stickies: Upomínkové lístečky přímo na ploše

Jste závislí v profesionálním i osobním životě na psaní malých upomínkových lístků, které pak lepíte všude možně? Se Stickies už nebudete muset pracovat s ulepeným monitorem a klávesnicí.

Stickies je jednoduchá utilitka pro zapomnětlivce či vytížené osoby. Umožňuje zanechávat oblíbené "žluté lístečky" s poznámkami přímo na pracovní ploše ve Windows. Takto budete mít důležité informace vždy po ruce, aniž byste zaneřádili své okolí nevirtuálními papíry. Aplikace je typická svým jednoduchým a rychlým ovládáním, s jehož pomocí vytvoříte upomínku i s potřebnými atributy během několika vteřin. Program navíc můžete používat bez jakýchkoli omezení zcela zdarma.

Jednoduchý lístek kdekoli

Spuštěný program o sobě dává vědět pouze ikonkou v systémové liště vedle hodin. Teprve kliknutím na zobrazený trhající arch se na obrazovce vytvoří malé žluté okénko. Do něj můžete okamžitě začít psát poznámky. Ty mohou být i interaktivní v případě, že jsou tvořeny webovým odkazem nebo e-mailovou adresou. Poklikáním na ně aplikace spustí webový prohlížeč s vypsaným URL, resp. e-mailového klienta.

sshot-1.png sshot-1a.png
Rozbalený a zase zarolovaný.

Takovýchto lístečků samozřejmě můžete mít libovolné množství. Kromě jejich obsahu u nich ale můžete nastavit do nejmenších detailů i vzhled, pozici i chování. Lístečky tak mohou mít nejrůznější barevné kombinace, různá písma, průhlednost atd. Můžete je také nechat zarolovat, přichytit na plochu, nastavit, aby byly vždy navrchu, uzamknout jejich obsah, zarovnávat text apod.

sshot-2.png sshot-2a.png
Lísteček může být vždy navrchu, nebo prostě tak, jak si jej nastavíte.

Doplňkové funkce

Základním grafickým nastavením ovšem dovednosti Stickies zdaleka nekončí. Poznámky můžete opatřit alarmem, který v zadaný čas nechá vyskočit lísteček napovrch a ještě vám přehraje signál. Obdobně funguje funkce uspání, kdy se do určitého času lístečku zbavíte. Zajímavou je možnost přičlenění poznámky ke konkrétní aplikaci. Jakmile tak např. necháte zobrazit svého e-mailového klienta, ukáže se vám i lísteček s příkazem napsat kamarádovi.

sshot-4.png 
Jednoduchý manažer poznámek.

Abyste se ve změti mnoha poznámek, jejich umístění, provázanosti a nastavení vyznali, obsahuje aplikace i miniaturní manažer. Zde lze jako v Průzkumníku procházet, prohlížet, editovat i vyhledávat uložené záznamy. Za další (tentokráte již méně významný) doplněk se dá označit jednoduchý adresář vašich přátel. Kromě jména a adresy zde můžete ještě vyplnit e-mail, s čímž lze dále při tvorbě poznámek pracovat.

sshot-5.png 
Seznam přátel.

Detailní nastavení

Stickies vychází dále uživatelům vstříc opravdu rozsáhlými možnostmi nastavení. Naleznete zde detailní určení chování programu, grafické úpravy (program nabízí i možnost použití skinů), nastavení sítě (v případě, že chcete vkládat lístečky i ostatním připojeným uživatelům), výběr způsobu upozorňování, definování klávesových zkratek a mnoho dalšího. Za žádné peníze nabízí Stickies opravdu hodně muziky. Začnete s ním šetřit naše lesy?

sshot-6.png sshot-6a.png
Nastavení chování programu i vzhledu.

stáhnout program Stickies 7.0b Licence: freeware, 1,0 MB
Autor: Tom Revell
Web programu: www.zhornsoftware.co.uk


fsc.jpg

Diskuze (11) Další článek: VMware View 4: Virtualizace desktopů a cloud computing v praxi

Témata článku: , , , , , , , , , ,