Steve Wozniak | IT Osobnosti | Reportáže

Steve Wozniak ve Vídni: Zrušil jsem Facebook, Musk je snílek a A.I. nás určitě nezničí

V obří kongresové hale Austria Center Vienna se v těchto dnech koná další ročník vývojářské konference We Are Developers, která aspiruje na největší mejdan geeků v Evropě. Posuďte sami: Letos přijelo více než 8 000 návštěvníků z bezmála 50 zemí, se svými moudry se pochlubí 200 přednášejících a organizátoři pro jistotu objednali bezmála 900 kilogramů kávy.

Aby dali autoři svému woodstocku pro ajťáky, jak konferenci nazývají, opravdu světový punc, přivezli do Vídně spoluzakladatele Applu a především svérázného geeka Steva Wozniaka, který patří k těm nejzajímavějším glosátorům světa IT. Hlavně proto, že je ve své kritice (ale i chvále) vždy poměrně otevřený.

Zrušil jsem Facebook, vždyť jsem ty kamarády vůbec neznal

Ve Vídni se pustil především do Facebooku. Ale nemyslete si, rozhodně ne kvůli nedávné kauze okolo masivního sběru dat o uživatelích britskou Cambridge Analytica. Zde naopak Wozniak zastává poměrně racionální odstup a názor, že záleží pouze na nás, co o sobě prozradíme na internetu.

8d82fe9b-1bd6-4676-8d25-2400aa0c19ce
Čekání na iWoze: Abych si mohl sednout alespoň do 7. řady, musel jsem do sálu dorazit už dvě hodiny před vystoupením spoluzakladatele Applu.

Wozniak opustil Facebook z mnohem prozaičtějšího a vlastně naprosto banálního důvodu: „Víte, měl jsem tam tisíce ‚přátel‘, ale ve skutečnosti jsem znal možná tak pět z nich. Stal jsem se otrokem rolování – znáte to sami, celý den jen koukáte na obrazovku, posouváte zeď a čtete komentáře lidí, které vlastně vůbec neznáte.“ Ano, to je už úděl internetových celebrit Wozniakova formátu.

Programátor ze zapomenutých dob

Ze sálu padaly i další dotazy: „Jaký je váš nejoblíbenější programovací jazyk?“ a Steve nepřekvapivě odpověděl: „No, víte, byl jsem programátorem v dobách, kdy neexistovaly skoro žádné učebnice a knihy jako dnes. Každý znal ze školy Fortran a kdo chtěl opravdu rozumět počítačům a programovat pro ně třeba hry, musel v první řadě perfektně rozumět elektronice a strojovému kódu konkrétních čipů. Prostě jste si přečetli dokumentaci procesorových instrukcí a začali psát.“

22e95b77-b53c-41f7-95df-4790f6a8a7f2
Steve Wozniak odpovídá v moderované diskuzi na dotazy publika. Dorazilo více než 8 000 posluchačů.

Wozniak opravdu působil jako zjevení teleportované z polozapomenutých 70. a 80. let, kdy znal každý vývojář některý z assemblerů své oblíbené platformy a do několika kilobajtů dokázat vtěsnat celý program. Dnes stejnou velikost zabere kdejaké emoji.

Elon Musk je skvělý, ale také hrozný snílek

Steve Wozniak zároveň patří k fanouškům Tesla Motors a sám vlastní několik elektroautomobilů. „Ale víte, Elon Musk je šílený snílek. Na jednu stranu je skvělý, že se nesnažil vyrobit jen další elektroauto jako mnozí ostatní, ale pochopil, že ještě důležitější je infrastruktura – síť rychlonabíjecích stanic, protože v tesle sám jezdí, ale na stranu druhou vytváří jeden hajp za druhým; vždyť on sám je jedním z nich!“

e0c1bdd9-8262-4c57-bafd-3cc516c025e9
Steve Wozniak se už za vývojáře nepovažuje, stále je to ale geek, který rád zkouší nové technologické hračky. Může si to jako spoluzakladatel Applu dovolit.

Wozniak Muska kritizoval hlavně za to, že neplní některé sliby, třeba vývoj autopilota, který v posledních letech v případě Tesla Motors začíná kvůli neuváženým akvizicím stagnovat (Tesla Motors vsadila na technologii kamer a nikoliv laserových lidarů, ovšem její implementace je stále v plenkách a mnozí pochybují, že se kdy lidarům vyrovná).

A.I. nás nezničí, vždyť nedokážeme napodobit ani batole

Na úplný závěr nemohla nezaznít otázka na strojové učení a celý segment A.I. Zatímco Elon Musk se děsí budoucnosti a varuje svět před nástupem zlé inteligence, která nás zničí, Wozniak je (zatím) klidný: „Vždyť vůbec netušíme, jak funguje lidský mozek a co je to vědomí. Tak proboha jak bychom tyto fenomény asi mohli nahradit stroji? Současné strojové učení a i ty nejsofistikovanější neuronové sítě napodobují jen ty nejelementárnější procesy v mozku a o nějakém vědomí nemůže být vůbec řeč. I když A.I. spustíte na tom nejvýkonnějším superpočítači světa, při dnešní úrovni znalostí horko těžko získáte inteligenci batolete, které vůbec nic nechápe.“

eb24e582-3690-4da1-9e80-97b5296ddfb0
Steve Wozniak se loučí s publikem a míří na další konferenci zase na jiném kontinetu

A na úplný závěr dodal: „Cílem umělé inteligence, kterou dnes vyvíjíme, není vědomí – bytost –, ale analýza dat, která nám pomáhá třídit ohromné množství dat. Ale nebojte se, nemá žádné IQ.“

Cestu redaktora na konferenci hradilo město Vídeň

Diskuze (53) Další článek: Budoucí kolonisty Marsu a Měsíce bude ohrožovat i obyčejný prach

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,