Steve Jobs si za uplynulý rok vydělal u Applu jeden dolar

Šéf Applu, Steve Jobs, dostal za svou práci v uplynulém roce „výplatu“ ve výši jednoho dolaru. Nezasvěcené to překvapí, ovšem nejedná se o nic zvláštního, Steve Jobs za tuto symbolickou odměnu pracuje již od roku 1997, kdy se vrátil do Applu jako výkonný ředitel. Peníze mu totiž přináší akcie Applu, které má v nemalém množství a jejich hodnota stále roste.

Čím létá Steve Jobs

Na své cesty používá letadlo Gulfstream V, které dostal v roce 1999 jako prémii k „platu“. Letadlo dlouhé 29,4 m pobere podle skladby interiéru až 19 osob, má dva motory Rolls-Royce s tahem 65 kN a létá rychlostí 900 km/h ve výšce 10 km nad zemí. Více na Wikipedii.

GulfstreamV.jpg

Steve Jobs má přibližně 5,5 milionu akcií Applu a cena jedné se před pár dny dostala přes hranici 333 dolarů. Celkové Jobsovo akciové jmění tedy dává 1,84 miliardy dolarů. Zajímavé je, že od roku 1997 zatím žádnou akcii neprodal.

Na zveřejnění informací o odměnách Steva Jobse došlo v pátek, kdy Apple vydával kontrolní zprávu. Na informace z ní upozorňuje například The Wall Street Journal. Nejedná se ale o nic překvapivého – Steve Jobs má sice symbolický plat, ale od Applu si nechává proplácet například své služební cesty soukromým proudovým letadlem, které se za uplynulý rok vyšplhaly na 248 000 dolarů (cca 4,7 milionu korun).

Jobs firmu Apple spoluzakládal, ovšem v roce 1985 jí kvůli sporům ve vedení opustil. Po dvanácti letech se do firmy vrátil v době, kdy byla v krizi. Dokázal jí očistit a pomocí řady úspěšných produktů a služeb dostat na vrchol. Za uplynulý rok Apple zaznamenal čistý zisk ve výši 14 milard dolarů při obratu 65 miliard.

Diskuze (35) Další článek: Acer Iconia: notebook s druhým displejem místo klávesnice v praxi [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,