Apple | Steve Jobs

Deset let bez Steva Jobse. Deset stránek neobyčejného člověka

  • Od smrti Steva Jobse dnes uplynulo 10 let.
  • Připomeňte si tuto významnou osobnost IT světa.
  • Deset stránek osobnosti, která neskončila u pouhých vizí…

1. Steve Jobs jako geniální podnikatel

Když se sejdou správní lidé ve správnou dobu a na správném místě, může z toho vzniknout něco velkého. To je i případ Steva Jobse a jeho blízkého přítele Steva Wozniaka, se kterým v roce 1976 založili firmu Apple Computer Inc. Byl tam ještě Ronald Wayne, který je autorem prvního loga Applu, ovšem z firmy záhy odešel.

Po firmách v Silicon Valley sháněli inspiraci a součástky na svůj sen o osobním počítači. Jobs musel prodat své auto, Wozniak počítač, ale v garáži pak za utržené peníze vyrobili počítač vlastní. Dali mu jméno Apple 1 a prodali ho sto kusů. Všechny vyrobili ručně.

Apple1.jpg
Apple 1, první počítač od Applu byl uživateli nejčastěji zabudován do dřevěné krabice (zdroj Wikipedia)

Jobs a Wozniak působili jako podnikatelský pár, který se perfektně doplňoval. Wozniak geniální technik, Jobs vizionář a obchodník. Po značně prototypním stroji Apple 1 přišel komerčně úspěšný Apple 2 (za tři roky vydělal 139 milionů dolarů) a o pár let usilovného vývoje později se zrodil Macintosh. Počítač, na kterém byla vidět Jobsova touha po jednoduchosti, kompaktnosti a uživatelské přívětivosti zabalená do atraktivního designu a podpořená vysokým výkonem.

Macintosh ukázal na další silnou stránku Steva Jobse – svým výtvorům věří, je z nich sám nadšen a své nadšení dokáže přenést na uživatele. Přitom ví, jak oslovit masy a nechybí mu odvaha. Proto v roce 1984 utratil na tehdejší dobu impozantní sumu 1,5 milionu dolarů za reklamní spot premiérově vysílaný na nejsledovanější americké události roku – finále amerického fotbalu.

Na jeho výrobu najal špičkové lidi – marketingového kreativce Steva Haydena a režiséra Ridley Scotta. Výsledkem byla šokující podívaná na orwellovský svět pod diktátem IBM, který osvobodí právě Macintosh. Ten však v tajemné reklamě ještě nebyl ani k vidění.

Nestačí jen hardware

Při premiéře strhl všechny přihlížející perfektně připravenou prezentací, kde ukázal počítač v praxi. Stačí ho vybalit a zapojit, nic víc. Nešlo totiž jen o samotný hardware, Jobs počítač vybavil novým operačním systémem s grafickým uživatelským, ovládal se myší a přidal i dva užitečné programy pro tvorbu textů a obrázků. Celek musel být pěkný a snadno použitelný, aby ho uživatelé chtěli používat co nejčastěji.

V roce 1985 byl z Applu překvapivě vykázán, už to totiž dávno nebyla garážová firma, ale korporace se správní radou. Nejdřív byl frustrován z nepochopení, ale brzy si našel nové uplatnění. Založil společnost NeXT Computer, která sice nebyla tak známá a komerčně úspěšná jako Apple, ale zaměstnávala odborníky na vývoj výkonných počítačů a softwaru. Pod vedením Jobse vytvořili mimo jiné operační systém NeXTSTEP.

Apple mezi tím stagnoval, neměl jasně daný směr vývoje a ironií osudu potřeboval nový operační systém. Apple proto koupil NeXT, její NeXTSTEP se stal základem pro Mac OS a Steve Jobs se vrátil do vedení Applu. To bylo v roce 1996.

Kromě NeXTu byl ještě většinovým vlastníkem animátorské společnosti Pixar, kterou koupil v roce 1984 za 10 miliónů dolarů a o dvacet let později prodal za 7,4 miliardy. Přitom se zasloužil o vytvoření éry počítačově animovaných filmů.

Tajemství přitahuje

Po nástupu do Applu firmu nasměroval. Osekal všechny zbytečné vývojové větve a soustředil se na svou vizi, které věřil a dokázal o ní přesvědčit i ostatní. Kromě počítačů rozšířil své působení do oblasti spotřební elektroniky. A vyplatilo se, Apple se rozjel k nevídanému růstu. Silně zisková firma nyní generuje přes dvacet miliard dolarů čistého zisku za čtvrtletí a své příjmy průběžně zvyšuje.

Steve Jobs byl svými kolegy někdy označován za přísného, pedantního a cholerického šéfa, který musí mít vše pod kontrolou a vyžadoval nekompromisní výsledky odpovídající jeho představám. Ale zjevně to mělo smysl. O všem nerozhodoval sám, měl kolem sebe tým lidí, který sám přicházel s nápady.

AkcieAPLE.png
Vývoj cen akcií Applu po návratu Steva Jobse

Dobře zvolenou strategií také bylo uzavírání vývojových týmů a přísné střežení informací z vývoje. Zaměstnanci Applu často ani nevěděli, pro jaký nový produkt vyvíjí součástku. Měli jen pevně dané parametry, které musí splňovat. Výsledkem je získání výhody překvapení – do poslední chvíle svět netuší, co Apple chystá. A další důležitý bod jeho strategie – po odhalení překvapení a vzedmutí vlny nadšení se musí produkt rychle dostat k lidem. Ti pak v euforii stojí fronty před obchody...

Diskuze (23) Další článek: Výpadek Facebooku! Jak můžete zjistit, že problém není na vašem počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,