Steve Ballmer skončí jako šéf Microsoftu

Šéf Microsoftu Steve Ballmer oznámil, že během příštích dvanácti měsíců ze své funkce odstoupí. Představenstvo sestavilo speciální tým, který bude hledat jeho náhradníka.

Internetem se dnes odpoledne začala šířit nečekaná zpráva. Dosavadní výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer během následujících dvanácti měsíců opustí pozici výkonného ředitele Microsoftu.

Steve Ballmer je v pořadí teprve druhým výkonným ředitelem společnosti po Billu Gatesovi. Pro Microsoft pracuje od roku 1980 a na pozici CEO nastoupil už v roce 2000, faktickým šéfem se ale stal až v roce 2008, kdy Bill Gates oznámil, že se už nebude Microsoftu z pozice předsedy věnovat na plný úvazek.

Microsoft je nyní ve fázi transformace řízení. Chce se stát flexibilnější společností, která bude lépe a rychleji reagovat na konkurenci, a sedmapadesátiletý Ballmer u toho už nebude, odchází totiž do „důchodu“.

Steve Ballmer.png
Steve Ballmer vstoupil do Microsoftu v roce 1980 a
od roku 2000 pak zastává pozici výkonného ředitele

Během Ballmerova řízení uvedla firma na trh Windows XP, Vista, Windows 7 i aktuální Osmičky. Zatímco Windows XP a Windows 7 se dočkaly obrovské popularity a staly se nejrozšířenějšími desktopovými operačními systémy na světě, firmě se zatím příliš nedaří reagovat na proměnu trhu a nástup tabletů s Androidem a IOS, které stále výrazněji konkurují klasickým osobním počítačům, jejichž trh ovládá právě Microsoft a jeho Windows.

Výběr nového šéfa nebude jen tak. Představenstvo Microsoftu pro tento případ sestavilo speciální tým, ve kterém zasedne také Bill Gates. Nový ředitel přitom nemusí pocházet přímo z Microsoftu, firma totiž bude při hledání spolupracovat s agenturou Heidrick & Struggles International. Její lovci hlav nyní budou nabízet představenstvu špičkové manažery z celého světa.

Steve Ballmer se proslavil svými temperamentními výstupy

Microsoft zatím neoznámil, jestli bude Steve Ballmer pracovat pro Microsoft na jiné pozici, nebo společnost definitivně opustí. V každém případě zůstává jedním z významných akcionářů firmy. A jeho jmění se dnes opět trošku zvýšilo, po oznámení žhavé novinky totiž poskočila cena akcií Microsoftu na technologické burze Nasdaq v New Yorku.

Diskuze (149) Další článek: Roads Kill Map: Ve které zemi je na silnicích nejbezpečněji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,