Šťáva pro vaše počítače: dvanáct zdrojů v testu

Diskuze čtenářů k článku

20. 07. 2007 10:19

Zeptal jsem se slušný dotaz PROČ Eurocase jako jeden z mála výrobců uvádí lživé štítky. Odpovědí bylo smazání mého příspěvku.... Tak to nějak nechápu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 07. 2007 10:52

Jo pardon. Omyl. Tady jsou nekonzistentně dva články skoro hned u sebe. V jednom se testuje 12 zdrojů a v jednom 18. Ani jsem to nezaregistroval

No raději už nic psát nebudu když spím 3h. denně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JAno  |  07. 08. 2007 10:29

Zdravím.

No na teste ma v prvom rade zaujímajú parametre, prevedenie a takto si vytipujem niekoľko modelov. Iná vec je zohnateľnosť, ale aj s tou musím počítat. No a cena? Keď na to nemám, je to predsa jedno. Ak na to mám, tak ma zaujíma čím je ktorý zdroj za tú cenu lepší - zaujímavý.

Pomer cena/výkon, no prosím..., ale u zdrojov??? Veď je to najdôležitejšie v PC!!!

Buď viem čo chcem a rešpektujem cenu, alebo čo vlastne na tom zmením? Nič.

Jednoducho povedané:

Vyžadujem v konkrétnom PC určitú kvalitu a k tej nájdem zdroj. Napr. Enermax s príslušným

prevedením a parametrami. A ceny sú prakticky rovnaké, nech + - 5% v jednotlivých obchodoch. To mi nestojí za námahu špekulovať či je v BA o 100Sk vo veľkoobchode lacnejší ako bežne inde. Musím tiež brať do úvahy dostupnosť, dobré kontakty s predávajúcim a podobne.

Napr. už len preto, aby mi nedoviezol, z veľkoskladu typu AGEM, opravovaný alebo otvorený a

"skúšaný" zdroj, ako sa to často nielen stáva, ale aj robí...

Ľudia sú všade neskutočne zvedaví...

Ak niekto dá hranicu testu 800-1000Sk, to nemá moc pre mňa zmysel.

Alebo 2500-3000Sk. Ak sa tam vojde ten môj, je to dobre, ak môj bude stáť 3200 tak je mi to jedno, ak ho chcem, zaplatím to.

Kto za každú cenu hľadá čo najnižšie ceny, ten sa často preráta alebo "prepáli."

Nerobím počítače na 24 mesiacov, ale na 5 rokov a prípadne aj viac.

Skôr ma na teste zaujímajú technické záležitosti.

Vzhľad, prevedenie, parametre, aj životnosť, aké ložiské majú ventilátory, a všetky aj mnohými nepovšimnuté parametre a vlastnosti. To je pre mňa dôležité. Cena je na druhom až treťom mieste.

Vždy.

JAno

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Noruas  |  15. 07. 2007 01:55

no kdo chce pocitat USB zarizeni, tomu radim poridit ten nejlevnejsi zdroj co objevi a k nemu knizku na modleni...

jinak k charakteristice pocitacu - starsi poce s jednojadrovym procesorem casto zerou vic elektriny nez novejsi s vicejadrovym procesorem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jk  |  13. 07. 2007 10:42

http://www.silentpcreview.com/article699-page1.html

http://www.80plus.org/manu/psu/manu_psu.htm

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  11. 07. 2007 13:37

Já jsem si namátkou otevřel spevifikaci ATX 2.2 a tam se v sekci 3.2.6 (zvlnění/šum) píše, že maximální hodnota zvlnění je na 12V větvi 120 mV. Navíc je tam i schéma měření (viz obrázek 6), kde v místě připojení sondy musíte přidat 2 konenzátory (jeden elektrolyt a jeden keramický - jsou tam i přesně specifikovámy jejich parametry). Měli jste je tam připojené (trochu snižují naměřené hodnoty)? A proč považujete 50 mV (tedy 42% povolené hodnoty za nepřípustně vysoké).

Rovněž v otázce odezvy na skokovou změnu zátěže jste papežštějsí nnež papež: Ve specifikaci v sekci 3.2.7 se říká, že napětí při skoku musí zůstat v povolených mezích specifiakce, tj. 11,4-12,6 voltů. Takže je povolena hodnota až 1200mV!!! A vy už 120 mV považujete za velké? Kam tím směřujete? Je mi to jasné. Chcete lidem vnutit, že "lacinky" jsou "šrot", který se nikam nehodí. Ale ony všechny zdroje (až na ten jeden vybouchlý) naprosto splňují ATX specifikaci, takže jsou si v testu rovni. A pro mě je pak už jediným třídícím kriteriem cena: ten nejlevnější je nejlepší. Ještě můžu vzít v potaz účinnost (Průměrná sprotřeba počítače 200W x (rozdíl účinnosti 90-80) 10% x 5 hodin denně x 200 dní ročně x 5 let životnosti pošítače x 0,004 Kč (4 Kč/kWh) = 400Kč. Takže pokud ten zdroj s účinností 90% bude o více než 400 Kč dražší, než ten zdroj s účinností 80%, už se to nevyplatí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Antonín Trčálek  |  11. 07. 2007 21:11

Máte pravdu v tom, že v rámci daných specifikací splňují všechny zdroje prakticky všechny parametry. Ale účelem tohoto testu nebylo jen říci, který zdroj splňuje či nesplňuje specifikace. Účelem bylo především zjistit který zdroj je lepší a který horší. Proto byly naměřené hodnoty brány absolutně, bez ohledu na specifikaci. Ano, kondenzátory uvedené v doporučeném schématu měření osciloskopem jsem měl na výstupech zdroje připojené. Vy si klidně kupte ten nejlevnější zdroj, ovšem ostatní uživatelé jistě podrobné porovnávání naměřených hodnot napětí a zvlnění ocení. Účinnost je jedním z nejdůležitějších parametrů nejen proto, že ušetříte ve výsledku na provozu počítače 400-600 Kč, ale také proto, že se od účinnosti odvíjí také množství nežádoucího tepla (vyšší zahřívání => vyšší hlučnost celé sestavy). Jak by tedy podle vás měla vypadat metodika testování?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  12. 07. 2007 00:52

1. Nejdříve si ujasněme, co specifikace ATX znamená: její autoři si ji "nevycucali z prstu". Je to shrnutí požadavků výrobců integrovaných obvodů, kteří také udávají požadavky na napájecí napětí. Pokud jsou minimálně tyto požadavky splněny, výrobci chipů garantují stoprocentní funkčnost svých obvodů. Tato funkčnost je ještě zaručena i mimo tuto toleranci (ale čím více se od povolené hranice vzdalujete, tím je větší pravděpodobnost, že to nebude fungovat). Je to podobné jako s potravinami: pokud mají dobu minimální trvanlivosti např. 5 dní, znamená to že po těch 5 dní nezmění své vlastnosti, ale naopak nelze odvodit, že v čase [5 dní+jedna hodina] je potravina naprosto nepoživatelná nebo dokonce jedovatá. Může se i stát, že i sedmý den bude naprosto perfektní, ale také, že už bude plesnivá. Ale je naprosto marnotratné vyhodit tuto potravinu už druhý den, protože "co kdyby se náhodou zkazila dřív..." Podobné je to i s integráči. I klasické TTL obvody mají toleranci +-5% - tedy 4,75-5,25V. Ale běžně jsme pro ně používali napájení z ploché baterie (4,5V) a zařízení fungovalo...

2. Dále si musíme uvědomit, že ATX specifikace je "zákon" nejen pro výrobce zdrojů, ale i pro výrobce i ostatních komponent - zvláště mainboardů: MINIMÁLNĚ v rozsahu stanoveném specifikací musí komponenta fungovat naprosto perfektně. Zdůrazňuje slovo minimálně! Pokud i při značně zvlněném napájecím napětí, jehož hodnota může být i blízko horní, či dolní hranice tolerance napájecího napětí, bude mainboard (a celý počítač) fungovat perfektně (a to musí - ta specifikace je přeci pro výrobce těchto komponent závazná), tak proč požadovat lepší parametry. Dám vám analogii: pokud motor vašeho auta má v techničáku napsáno, že požaduje minimálně 94 oktanů, tak do něho taky lijete ten obyčejný Natural 95. Nebo mu snad dáváte pro jistotu Super 98 nebo ještě sháníte nějaké stovkové palivo? Pro jistotu, aby se něco motoru nestalo?!

3. Metodika hodnocení: Představte si, že budete dělat test "automobilů pro provoz v Česku". Zatím u nás platí, že nikde nesmíte jet rychleji než 130 Km/hod (zákon je zákon a ten snad všichni dodržujeme). A zdá se vám tedy fér, když dáte Fabii mínusové body za to, že má maximálku "jen" 160 a naopak Ferrari dáte plusové body protože má maximálku 250? Opět platí, že neporovnáváme jiné parametry (protože na to máme "kolonku" jinde), ale jen hodnotu maximální rychlosti vůči maximálně povolené. Zde přeci platí binární logika: dosáhne/nedosáhne. O kolik přesáhne, to nás již nemusí zajímat, když to nesmíme využít.

4. Důraz na větev 12V. Ano tato větev je dnes maximálně zatěžována. A proč? Většina obvodů v počítači už nepoužívá napájecí napětí 5 V ani 3,3V, ale podstatně menší! A to se "vyrobí" na základní desce několika měniči. Takže si musíme uvědomit, co se z této větve napájí: motorky disků a CD/DVD mechanik, větráky a měniče pro napájení procesoru, grafického procesoru, pamětí DDRII a konektoru PCI express. Motorkům nevadí ani kolísání +- 10% ani zvlnění 0,5V - jsou to přeci jen mechanické prvky a na napájení nejsou "cimprlich". Většina energie je tedy odebírána těmi měniči. A pro ty měniče hodnota vstupního napětí opět není kritická, protože mají vlastní regulační obvod, který se "postará" o to, aby výstupní hodnota měniče měla správnou hodnotu bez ohledu na vstupní napětí. Těch 12V je opět "rozkmitáno" a transformováno na nižší napětí. Pokud si přečtete něco o spínaných zdrojích, zjistíte, že zvlnění do 15% vstupního napětí netřeba brát v potaz - je naprosto malicherný parametr...

5. Mýty kolem zahřívání: opět si musíme uvědomit:

A) že 90% počítačů má jen jeden větrák (ten ve zdroji), kterým je skříň odvětrávána. Pokud si tam nějaký blázen dá dalších 5 přídavných větráků, nemá cenu se bavit o hluku zdrojového větráku.

B) všechny větráky ve zdrojích nasávají teplý vzduch ve skříni a vyfukují ho přes komponenty zdroje ven a tedy ty komponenty tím teplým vzduchem dodatečně ohřívají.

C) veškerá elektrické energie, kterou spotřebují komponenty v počítači se přemění v teplo.

Co z toho vyplývá? Veškerá energie, kterou počítač odebere se ve skříni přemění v teplo a toto teplo musí "odčerpat" větrák zdroje. Když tedy vezmeme ten modelový příklad toho počítače se spotřebou 200 W, pak komponenty zdroje jsou zahřívány vlastním teplem daným účinností (tedy 20W u zdroje s účinností 90% nebo 40 W u zdroje s účinností 80%). Současně jsou ale také ohřívány teplým vzduchem, který so ohřeje těmi 200 W od procesoru, grafiky a spol. Tedy ten ventilátor musí "vyfouknout" do okolí všech 200+20 = 220W (nebo 240W u toho horšího zdroje). To je rozdíl v hluku minimální neboť CELKOVÉ množství tepla, které musí větrák "odčerpat" se liší jen o necelých 10% (220W:240W) a nikoliv o 100% (20W:40W), jak se mylně domníváte. No dobře, ten poměr bude trochu horší, protože část tepla se odvede přes stěny skříně (tedy pokud ji někdo neodhluční molitanem nebo nedá do těsné niky stolu), ale určitě to nebude těch 100%.

A pokud se chcete bavit o spotřebě (a tedy o hlučnosti a nákladech na provoz), za důležitější považuji volbu komponent počítače:

-opravdu potřebujete "šestigigivý" procesor, nestačil by vám "jen" "čtyřgigový"?

-a ta grafárna taky musí být tak výkoná?

-A místo Intela se 100W spotřebou byste tam nemohl mít dvojjádrové AMD 4800+ se spotřebou 65W?

Jo vy tam chcete Visty. Hm, tak to se nedá nic dělat...

Ale vážně, v závěru jste měi zdůraznit to, co jste přiznal až v předchozím příspěvku: že většina zdrojů vyhověla ATX specifikaci a tedy, že jsou naprosto dostatečné z hlediska požadavků na napájení! Něco jiného je bavit se o spolehlivosti. Ale tu byste ji měl mít podloženou nějakými skutečnými čísly ze servisů a ne jen pocity typu: "Karel povídal, že ten ... není nic moc". I tady se uplatňuje "Mercedes syndrom": už jste slyšeli, že by nějaký majitel Mercedesu přiznal, že se mu jeho "medvídek" porouchal? A co tedy v Mercedes servisech dělají? Zato spousta majitelů "DoDo", dovede barvitě vyprávět, co jim jejich "křáp" vyvedl.

Vzhledem k tomu, v jakém množství se k nám ty "káeméčka" valí, tak se jich i víc porouchá (počítáno absolutně). A vy jste ještě neviděl porouchaného Fortrona. Já už několik. A vzhledem k tomu, kolik (málo) jsem jich prodal, tak je to dost vysoké číslo...

A už vím, co se bude dít v nejbližších dnech. Spousta vámi poblázněných zákazníků si bude přát ten "dobrý pětisetwatový zdroj" do sestavy se Sempronem a integrovanou grafikou. Tedy do sestavy, jejíž příkon nepřesáhne ani omylem 100W. "Jo, že von ten zdroj ale stojí dva litry. Co se dá dělat, za kvalitu se přeci musí platit, že" Ale co, aspoň jste zadarmo podpořil byznys všem PC prodejnám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RomanL  |  12. 07. 2007 09:05

Souhlas, vcelku mám podobné praktické zkušenosti. Levné zdroje používám docela běžně a za 10 let se jich v PC pokazilo pár (t.j. 2) asi z cca 50 kusů, z toho jeden bleskem. Uznávám, že pokud by mi jich rukama prošly stovky a tisíce, možná bych měl zkušenost horší, ale nevím...

Nehodnotit v testu poměr cena/výkon se mi zdá opravdu úsměvné, vypovídací hodnota testu je pak prakticky nulová. Z testu pak plyne pouze jedno - protože všechny zdroje fungují, kupte si ten, na který máte peníze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tony  |  11. 07. 2007 00:09

Můj zdroj má japonské kondenzátory a americké spínací tranzistory, vydrží v provozu s největší pravděpodobností léta. Dřív jelo PC pár hodin denně, nyní se vypíná na pár hodin týdně, nápor na zdroje je větší a spolehlivost klesá. Proto sazím na jistotu a rád si připlatím. Dnes Eurocase a podobní šetří na zdroji i tam,kde se nemá

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  11. 07. 2007 13:49

On ti nějaký dodavatel zdroje otevře kryt (tedy poruší záruční plombu), aby tě přesvědčil, že jsou v tom americké tranzistory? A jseš si jistý, že když je na tranzistoru značka třeba "Motorola", že ten tranzistor byl vyrobený v USA a ne v Číně.

Když tak věříš Americe, kup si americké auto "Chevrolet Spark". Je to bývalý Daewoo Matiz. Většina dílů je korejských a auto je smontované v Polsku. Ale jinak to musí být neobyčejně kvaliní, když to prodává americký Chevrolet... Ach, lidé, kdy už konečně pochpíte, že i když to má nějakou americkou značku, že to vůbec nic neříká o skutečné zemi původu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
velryb  |  10. 07. 2007 22:16

Ta první tabulka je opravdu stupidní, nemá žádnou hodnotu. Kdyby to byly aspoň zdroje stejné výkonnostní třídy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  10. 07. 2007 18:07

Netestovat Fortron GLN, když se testuje z dnešního pohledu už zastaralé THN, je poněkud zarážející. Obzvlášť když se dnes dají oba sehnat za ne moc rozdílnou cenu. Že by nebyl v testu záměrně, protože je to horký kandidát na vítězství ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
v0cas  |  10. 07. 2007 23:33

nejen GLN ale i HLN! koukal jsem na jeho vnitrnosti a jsou naprosto shodne s GLN verzi a to stoji podstatne mene!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 07. 2007 09:51

GLNko je v highende a v low-ende nie je pretoze ho dovozca (atcomp) nedodal, casom to vsak spravime v recenzii, takze si nezabudni pravidelne kupovat computer ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  10. 07. 2007 12:44

Zdravim, muzu se zeptat jak jste prisel na vychozi hodnotu napeti =325V? Prece to je maximalni napeti, tedy 1/2 Uss, z toho nejde udelat stejnosmerne 325V... Diky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Papouch  |  10. 07. 2007 13:09

nevim jak autor prisel na 325V, ale vcelku se shoduje s nazorem voltmetru (vystup z 4 noheho integrovaneho usmernovace)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gogo  |  10. 07. 2007 13:21

230 V x 1.4 = cca 325 V.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lORD_Jajator  |  10. 07. 2007 18:05

"V počítačovém zdroji je střídavé napětí sítě 230 V o frekvenci 50 Hz nejdříve usměrněno a filtrováno, čímž dosáhne hodnota výchozího stejnosměrného napětí 325 V." tak tohle je fakt obev :) usmernenim ziskame necelych 230V...325V je maximalni hodnota napeti v zasuvce....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marty  |  10. 07. 2007 19:07

Právěže pokud máme dosti veliký kondenzátor bude výsledná hodnota napětí 325V minus cca 1V ztráty na diodách (nevim jak je to na takto výkonných)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek  |  10. 07. 2007 11:49

Důležitost ceny je v testu stanovena nesmyslně malá. Taky spotřeba ve standby by zasloužila větší váhu. Pak se nedivte že vychází blbosti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 11:51

cena nema ziadnu dolezitost, kazdy kto ma IQ vacsie ako hupaci konik si podla moznosti svojej penazenky najde najlepsi dostupny produkt za 10s ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 12:02

Pak je zbytecne delat takove testy, kdyz si nakonec kazdy vybere podle penezenky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 12:07

lenze test mu da moznost si vybrat to NAJLEPSIE podla moznosti jeho penazenky, alebo snad mate pocit ze vysledne poradie je identicke ako zoradenie podla ceny? mne sa to tak nejavi ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hyjena  |  10. 07. 2007 11:53

Myslím že cenu bych vůbec do hodnocení nezahrnoval, co je platné že zdroj který v testu exploduje nebo nesplňuje to co má, stojí méně než ten který je použitelný. Takový zdroj pak přeci nemůže nikoho zajímat, ikdyž by vycházel v poměru cena výkon dobře!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RomanL  |  12. 07. 2007 09:12

Každý zdoj je použitelný! Musí splňovat specifikaci, pokud ne, je to vadný kus nebo vadná série - což se klidně může stát, ale pak takový zdroj nemohu hodnotit s ostatními.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hyjena  |  10. 07. 2007 10:52

Oceňuji především velmi propracovanou metodiku testování!! TESTER, který simuluje podmínky v PC skříni a zdrojům pořádně zatopí je SUPER, ale proboha když už jste to takto vymakali, očekával bych test tak 3x více zdrojů a to všech kategorií - shitů (kterým se vyhnout-varování), střední třídě (kvalita za rozumné peníze) a špičce (ticho a super výkon) rozložených podle watáže třeba 300, 500, 600W. Doufám že se ještě dočkáme dalších testů, především se jako ostatní přimlouvám za značky Thermaltake, Seasonic, CoolerMaster, Enermax, Tagan. Ikdyž se jedná to ty lepší zdroje jejich srovnání, především konkrétních modelů je vždy zajímavé!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 11:44

Toto je len jedna cast testu > zdroje z nizkou watazou ... citajte kym nieco napisete prosim!

Keby ste si kupili Computer 12/07 tak ich tam najdete tusim 24 ... vratane vsetkych dalsich znaciek, co tu kazdemu slepcovi chybaju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hyjena  |  10. 07. 2007 11:45

.. uznávám, má chyba, už jsem se omluvil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hyjena  |  10. 07. 2007 11:44

... aha, už jsem se probudil stran počtu testovaných zdrojů a jejich rozdělení do skupin dle watáže. ("vám odpoví nás velký test 32 počítačových zdrojů") Tak teď jen doufám v zastoupení výše uvedených značek ... omluva

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 11:48

v pohode, mne sa to tu prezmenu poslalo 2x ked klakol browser ;) ostrejsi som pretoze toto je uz Xty prispevok v rade co riesi to iste dokola

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 11:46

Toto je len jedna cast testu, tie menej vykonne zdroje ... keby ste si kupili uz tak pred mesiacom computer 12/07 mali by ste celu davku 32och! zdrojov ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lukin  |  10. 07. 2007 10:47

Chybí mi zde LC Power, jsou to perfektní zdroje, i ty největší šunty od LC jsou daleko za EC a podobně. Cena je hodně příznivá. :) Montuji je všude a ani jediný problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 11:47

Jasne, LC je fakt super ... spolu s Trustom su v kategorii in memoriam ... jeden to vsak prezil v strednej triede tusim (v casopise je zdrojov 32)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BinLadin  |  10. 07. 2007 10:30

treba zdroje od Enermaxu, nebo od Chieftecu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 10:21

zdroje zapujcili : trust - TS bohemia , www.tsbohemia.cz , zatim mate stale chybne uvedeno www.bohemia.cz

MMike

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
OMG - LOL  |  10. 07. 2007 10:14

V tabulke kde sa udava "wattaz" ma by celkovy ODBER (alebo PRIKON), alebo SPOTREBA ak chcete, a NIE VYKON !!!! Odkedy davaju procaky a grafiky a USB zariadenia nejaky elektricky vykon ??? ...a ked uz sme pritom tak dufam ze budu aj testy ozajstnych a kvalitnych znaciek ako napr. OCZ, THERMALTAKE, SEASONIC, TAGAN..atd. Lebo toto su len priemerne zdroje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukecz  |  10. 07. 2007 11:22

Viz nadpis

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Snoopy  |  10. 07. 2007 11:48

Mas i nemas pravdu. Samozrejme, ze hodnotim-li sestavu z hlediska testu zdroju, tak bych mel udavat jeji prikon, treba na sitovych svorkach. Jenomze pouzity PSU kalkulator vypocita jakysi potrebny vykon zdroje, abys zadanou sestavu utahl. V tomto pripade ale byl pouzit simulator, tedy zadna z v tabulkach uvedenych sestav.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
R23  |  10. 07. 2007 23:59

naopak je potřeba ukázat, jak se chovají ty levné, aby zdroj nebyl tak podceňovaný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tiger  |  10. 07. 2007 09:50

Chlapci říkají vám něco výrobci jako třeba Seasonic, Tagan, Enermax atd.? Zkuste příště testovat opravdu zdroje a nee šrot

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 12:13

Příští týden, kdy vyjde zbytek z dvaatřiceti zdrojů, které se pro Computer 12/07 testovaly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tiger  |  10. 07. 2007 22:03

OK, tak to potom beru svůj komentář zpět

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
OMG - LOL  |  10. 07. 2007 08:35

LOL, že hentá herná zostava s GF 8800 GTS, a že 152W ...teda páni, myslel som všetko,ale toto...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 08:46

Ta kapitola o spotrebe je opravdu humorna, to je pravda. Nicmene bezne predstavy "odborniku z lidu" jsou obdobne pomylene, prozmenu na opacnou stranu spektra.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 08:47

PS: Ona prumerna(!) spotreba nebude o mnoho vyssi... :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jack  |  10. 07. 2007 09:46

Najprv citam a potom pisem, aby som nevyzeral ako idiot. Je tam jasne napisane "nezatizena", tzn. idle. Ta hodnota je realna, mam silnejsiu zostavu (rychlejsi procesor, 4 disky) a v idle som na 186W.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 07. 2007 16:29

Jenze odber nezatizene sestavy je v podstate nepouzitelna informace. Zajima nas maximalni odber, tj. pri startu nebo v zatezi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 07. 2007 22:04

A viete, ze vacsinu casu je vacsina pocitacov v stave "idle"? A v tomto stave teda je dost dolezita ucinnost a hlucnost? Niekedy by pan Mysel_1 mohol aj uvazovat pred pisanim vypadov ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan Š.  |  10. 07. 2007 08:32

Jaký byl důvod, že nejsou testovány značky Seasonic a Enermax? Možná proto, že jsou poměrně prověřené, ale i tak ... . Milan Š.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 12:07

Čtenáři Computeru vědí, zdrojů je v testu celkem dvaatřicet, zbytek výkonnějších zdojů, mezi kterými jsou i Enermax a Seasonic bude příští týden v úterý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan Š.  |  11. 07. 2007 09:25

Aha, tak to ano. Možná by nebylo špatné napsat do titulku něco jako "1. část" nebo "1/3". Milan Š.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lotr  |  10. 07. 2007 08:17

Výrobci zaspávají jeden zajímavý trend - dnes dobre postavené HTPC nema zdaleka odber ani 100 W, pritom je tedy zbytecne pouzivat zdroje 300-600 W. Jenze napriklad nejaky extra tichy 200W zdroj nemate sanci sehnat... mno snad vyrobci pochopi, ze mit v nabidce kW zdroj pro naruzive parany neni vse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 10:33

Yes

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
endif  |  10. 07. 2007 10:40

do htpc jedine zdroj s pasivni chlazenim.. mrkni na ne a uvidis ze si vyberes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SoTA  |  10. 07. 2007 07:44

Super test, přesný, sofistikovaný, spravedlivý... Jenže to co kupní sílu dost zajímá je, za kolik dostanou toho králíka z lesa k sobě domů, a porovnávat v tomto případě zdroj za 2800,- se zdrojem za 500,- je asi tak přínosné jako porovnávat trabanta s mercedesem...

Je zcela nasnadě že každý by za 5-6ti násobnou cenu očekával přimeřený kvalitativní nárůst... Rozmunější by v tomto testu bylo, zahrnout do něj větší spektrum výrobků každého z výrobců v různých, třeba třech cenových hladinách... Poté se dá porovnávat kategorie a kvalita kterou dostanete...

Na tomto testu mě vlastně jen překvapilo záporné hodnocení "drahého" zdroje Ausus, a "levných" zdrojů Fortron, které ! ve vztahu k ceně ! dopadli relativně výborně...

Tohle srovnání mi zde chybělo !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 08:41

:o))))))))))

Ten test je naopak velmi pochybny. Vzdyt nikdo ani nezkoumal navrh, soucastkovou zakladnu a provedeni bylo hodnoceno podle laku na krabicce, barvy vetraku a (ne)opletenosti a delky kabelu...

Pokud se nekdo zajima o kvalitu zdroju, koukne se na svethardware.cz a tomuhle se jenom zasmeje. A pokud ne, jeho chyba. :o(

(Vase vyvody o cene nejsou moc smysluplne. Nektere drahe zdroje kvalitni jsou, jine ne (Chill je v rozporu s touhle parodii na test velmi velmi spatny, srovnatelny se srotem od Eurocase) atd., atd. Zdroj se vybira podle potrebneho vykonu a pak teprve podle ceny. A vykon neni dany nalepkou na krabici a blaboly v letaku. Fortrony mimochodem naopak dopadly relativne spatne, coz jen ilustruje kvalitu testu... )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
myznar  |  10. 07. 2007 23:37

Ten test je opravdu pochybny, zejmena pro to, ze zdroj chill inovation ani nezajiskril, natoz shorel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Antonín Trčálek  |  11. 07. 2007 21:13

Zdroje Chill Innovation se od doby testu na Světu hardware probraly do nové revize, která již sice nehoří, ale přesto tyto zdroje nedoporučuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mr.x  |  11. 07. 2007 23:21

mam chill novou revizi 520A4 a zatim nezacal horet :) (mesic bezi v jednom pc 24/7 ale jen pod polovicni zatezi)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
aa  |  12. 07. 2007 17:51

Mám už přes rok revizi A2 450W, a bez jakéhokoliv problému, počítač běží v průměru 6-7 hodin denně. Pravda je, že po té negativní reklamě už bych ho znovu nekupoval...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cache  |  10. 07. 2007 00:51

Mam ten zdroj. A ked tak pozeram konfiguraciu vysokeho zatazenia, tak mam este zravejsiu zostavu.

A nikdy sa nezacal tocit vetrak naplno, pokial som ho nezapojil priamo do dosky - vtedy totiz nefunguje interna termoregulacia.

Chcel by som teda vediet, kde ste zobrali "při zátěži hlučný", pretoze nieje. Vetrak je tam znacne preddimenzovany a sluzi na to, pokial nieje v bedni ziadne dalsie "vytahovanie" tepleho vzduchu vnutri, tak to namiesto prehriatia celeho systemu zvladne (i ked z ramusom).

Subjektivne, porovnavali sme silu vetraku na tomto Asuse so silou dvoch vetrakov v Enermax EG495AX-VE(W)SFMA a tento Asus toho zvladne podstatne viac. Samozrejme je pri tom hlucnejsi - je to zakonite.

Takze pre citatelov, "-" ohladom velkej hlucnosti treba brat s rezervou.

Btw, mam dojem ze sa do percentualneho hodnotenia nejako nevosla cena. Je pravda ze je spominany Asus trocha drahsi ako Eurocase, ale o dost lacnejsi ako vitaz testu. Proste, ked som kupoval, tak bol vo svojej cenovej kategorii jednoznacne najlepsia volba (vlastnim ho uz cca 3/4 roka).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 01:15

Pre niekoho tiche, pre ineho hlucne .. ten spomenuty enermax je hlucny a verim ze ani tento Asus nie je tak super tichy ako ho popisujete ani nahodou. Myslim ze autor mal moznost porovnat vyrazne viacej produktov ako pan "cache" takze tolko k jeho rychlym sudom tu v okoli uz celkom znamym.

A cena v hodnoteni? Je uplna blbost a preto tam nikdy nebude, kazdy nech si vybere podla penazenky sam, preco si kazit vysledok testu tak premenlivou velicionou ako je cena?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 06:48

Souhlas.

Nechapu proc nekteré znacky "velmi kvalitnich" zdroju jako treba eurocase jsou obsazeny dvakrat a jine (treba seasonic) nejsou vubec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
meeee  |  10. 07. 2007 08:02

To je proto, že takhle ukáží tu "kvalitu". U Seasonicu o kvalitě netřeba pochybovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
5h1nj1  |  10. 07. 2007 08:42

Ale houby blbost. Jak muzes neco takoveho napsat. Cena je naprosto zasadni parametr. Takhle to je absolutne neobjektivni, protoze se podivam do tabulky vitezu a reknu si (kdybych se v tom az tak neorientoval), ze zdroj XY je kram, protoze je az nekde ke konci tabulky, tak si ho nekoupim, prestoze je jeho pomer vykon/cena naprosto vytecny a vitezny zdroj je protim predrazeny. V testu proste jeste mela byt jedna tabulka navic, ve ktere mely byt zdroje serazeny podle pomeru vykon/cena. To neokecas najakou "promenlivou velicinou". LOL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cz  |  10. 07. 2007 09:03

Dost už! Systém, který pánové z Computeru zvolili je naprosto správný... cena skutečně mnoho neříká, každý si ji může zjistit. Je hloupost se v testu zaobírat cenou, která během pár dní nemusí být aktuální, liší se u různých prodejců apod.

To co popisujete je naprosty s prominutím blábol! Pokud nemam IQ cvičené opice, dovedu si snad dát do vztahu procentuální hodnocení a cenu, ne?? Nebo vy snad potrebujete, aby to nekdo delal za Vas? S neaktuálními údaji? Ale no tak!!

Neohánějte se objektivitou, LOL patří Vám, pane!! ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 10:32

JA myslim, ze cena je dost zasadni, nemeni se az tak rychle, zdroj, ktery dnes stoji 2000 nebude za pul roku za petikilo, vetsina lidi se ridi CENOU.

Jinak Vasimi slovy je stejna blbost delat dnes test zdroju, kdyz za par tydnu budou na trhu dalsi... Co pak budete s neaktualnimi udaji delat?

Pomer cena/vykon (nebo opacne) je rozhodujici parametr.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cz  |  10. 07. 2007 10:47

Je nanejvys usmevne, jak mi davate do ust neco, co jsem nikdy nerekl...

NE, zdroj, který dnes stojí 2000 nebude za pul roku stat petikilo.

STEJNE TAK, pokud se dnes nejake zdroje prodavaji, budou se prodavat i za pul roku. Uplne stejne kusy a co bude jineho? No ano, pouze TA CENA ;)

Abych to shrnul. Produkt je jeden a cen mnoho (meni se v case a v zavislosti na konkretnim prodejci, ruznych akcich apod.). Srovnání pomeru cena/vykon si muze udelat kazdy prumerne inteligentni jedinec sam pro sebe. Objektivni a trvale platny pomer cena/vykon ale spocitat nejde, proto nejspis neni v testu zahrnuty... nechapu, proc s tim maji lidi takovy problem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
5h1nj1  |  10. 07. 2007 11:28

Proboha, proc s tim maji lide problem? Protoze takhle nema vysledna tabulka (u ktere vetsina lidi stejne skonci aniz by se probirala nekolikastrankovym clankem) zadnou vypovidajici hodnotu. Stavi vedle sebe zdroj za 2k a zdroj za 500 aniz by cenovy rozdil zohlednila. Prestante se ohanet nesmysly typu "cen je mnoho a meni se v case". Vsichni vime, co delaji ceny, ale test je platny dnes a do blizke budoucnosti, protoze typy zdroju (pripadne i rozdilne serie) se neustale obmenuji. A ceny, jake nasadi jednotlivi prodejci, budou ve stejne dobe vzdy zhruba srovnatelne, ac ne na korunu stejne. Zvlast pokud uvazujeme jejich vzajemny POMER. Vase argumentace je "nanejvys usmevna" a vubec nedosahuje projevu "prumerne inteligentniho jedince".

Ten konec samozrejme nemyslim vazne, jen to prepisuju, abys videl, jak blbe takove fraze zni/vypadaji. :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 07. 2007 12:04

Dokážete si z té tabulky vybrat zdroj podle toho, kolik jste ochotný do zdroje investovat? Dokážete si spočítat poměr výkon/cena u dvou, tří komponent, které v testu obvykle člověka zaujmou?

Myslím, že cena je hned druhá věc, na kterou člověk koukne po celkovém hodnocení a každý vidí, že první Nexus stojí čtyřikrát tolik, co Fortron. Vážně myslíte, že si toho někdo nevšimne a nezohlední to? Pak už se stačí jen podívat do tabulky, co za to ten Nexus navíc nabízí.

Pomineme-li fakt, že v ostatních testech to se stabilitou cen není ani zdaleka takové, jako u zdrojů a skládat výsledky jednou tak, jednou onak by už bylo matoucí...

Poměr výkon/cena není také zdaleka tak důležitý, člověk spíš bere to nejlepší, co si může dovolit. Kdyby se počítače stavěly podle poměru výkon/cena, mají dnes všechny sestavy Athlona X2 3800+, fošnu s integrovanou grafikou a AMD 690G, giga ram, 320 GB disk, 350W fortrona, myš od Geniusu a klávesnici za dvě stovky a 17" LCD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
5h1nj1  |  10. 07. 2007 12:43

Souhlasim, ze se to da dohledat a dopocitat rucne, to je pochopitelne. Ale co by bylo neprehledneho na pridani jedne tabulky s poradim zdroju se zohlednenim pomeru vykon/cena, to mi jasne neni. Je to imho smysl zaverecneho hodnoceni testu. Aby clovek na prvni pohled a bez dalsiho nimrani se v detailech videl, ktery vyrobek je technicky nejlepsi a ktery ma dobry pomer vykon/cena. Recenzenta to temer zadnou praci navic nestoji a spouste ctenaru usetri praci, pripadne zabrani nespravne interpretaci vysledku.

Jinak, diky za rozumne podanou reakci, bez vykriku o "blbostech" a "blabolech", na ktere jsem lehce nervozne reagoval predtim. -_-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Faxik  |  10. 07. 2007 12:53

Uplne suhlasim s tym ze v teste by mala byt tabulka pomeru cena/vykon. Je to dobra,uzitocna vec,ktora autorovi nenarobi az tolko roboty naviac...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krabat  |  10. 07. 2007 19:14

ale ty jsi mi rozumbrada. co je to za test, kdyz si pak ma clovek dohledavat dalsi dulezity aspekt, jako je cena? to uz si clovek rovnou mohl i ostatni informace dohledat sam. proste cena v takovemhle testu byt musi. a ze za par dni nemuzi byt aktualni? to jsou jen kecy. behem par dni se cena u zdroju nemeni o desitky procent! lol tobe...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cache  |  10. 07. 2007 10:38

Verte mi, ja ten zdroj mam a vetrak bezi na minimalne otacky aj pri maximalnom moznom zatazeni mojho stroja (X2 na 939, 4 pamatove moduly, usb dvbt, usb disk, ATI 1950, tv karta, 2 disky, 2 mechaniky, ...) huci akurat tak ten defaulny vetrak na Apphire X1950.

A s Enermaxom som neporovnaval hlucnost, ale tah. Hlucnost enermaxu pri plnom toceni je tiez niekde inde. Ale podstatne je to na akych otackach ten vetrak ide. Nikde som nepisal ze je tichy ked pili ako cirkularka. Pisal som - a to je pravda (odporucam kupit a skusit) - ze do stavu aby sa tocil naplno sa mi pri plnom vytazeni nikdy nedostal, jedine ak som prepojil vetrak zo zdroja do zakladnej dosky. Co mozno spravili aj testujuci a neuvedomili si ze tym odpojili termoregulaciu vetraku.

Btw, mimo diskusie, moje rychle sudy by som chcel vidiet, ked som na zive pod clankom nereagoval aspon 3/4 roka :) Mozno su tu dvaja podpisujuci sa ako cache :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor