SpaceX | Starlink | Satelit

Starlink ztratil 40 nově vypuštěných družic. Kvůli geomagnetické bouři nedosáhnou své oběžné dráhy a shoří v atmosféře

SpaceX se bude muset vyrovnat se ztrátou až čtyřiceti družic, jež se měly stát součástí satelitní konstelace Starlink. Celkem 49 satelitů vynesla 3. února raketa Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na nízkou oběžnou dráhu. Druhý stupeň rakety je vynesl na orbitu s perigeem ve výšce přibližně 210 km nad Zemí.

SpaceX vypouští své družice na nižší oběžné dráhy, aby v ojedinělých případech, kdy některá z nich neprojde počátečními kontrolami systému, byla rychle deorbována odporem atmosféry. Nízká výška sice vyžaduje družice s vyšším výkonem, což stojí nemalé náklady, ale je to důležité z hlediska zachování udržitelného vesmírného prostředí.

Geomagnetická bouře zastavila družice

Družice vypuštěné ve čtvrtek byly bohužel v pátek výrazně ovlivněny geomagnetickou bouří – narušením magnetického pole Země silným proudem nabitých částic unikajících vysokou rychlostí ze Slunce. Částice bývají uvolňovány při tzv. slunečních erupcích – explozích žhavého plazmatu na povrchu naší hvězdy.

Tyto bouře, kromě dalších účinků, způsobují oteplení atmosféry a zvýšení její hustoty v nízkých výškách, ve kterých se pohybovaly čerstvě vypuštěné družice. Podle palubních systémů rychlost a intenzita bouře způsobila, že se odpor atmosféry zvýšil oproti předchozím startům až o 50 %.

Ve snaze ochránit satelity před geomagnetickou bouří je SpaceX přepnula do nouzového režimu. Následné předběžné analýzy bohužel ukázaly, že zvýšený odpor v malých výškách zabránil družicím opustit nouzový režim a zahájit manévry na zvýšení oběžné dráhy.

Podívejte se na videu na start rakety Falcon s družicemi Skylink na palubě:

Satelity zaniknou v atmosféře

Až čtyřicet družic se vrátí nebo již vrátilo do zemské atmosféry, kde zaniknou. Nehrozí tak žádné riziko kolize s jinými satelity a díky konstrukci dojde při průletu atmosférou k jejich úplné destrukci. To v praxi znamená, že nevznikne žádné orbitální smetí a žádné části družic nedopadnou na zem.

I na tomto nesporně nepříjemném incidentu našla SpaceX něco pozitivního pro své promo – v prohlášení uvádí: „Tato ojedinělá situace ukazuje, jak velké úsilí tým Starlinku vynaložil, aby zajistil, že systém bude na špičce v oblasti snižování množství odpadu na oběžné dráze.“

SpaceX vypouští satelity Starlink od roku 2019 a jejich počet nedávno překročil hranici dvou tisíc, přičemž v plánu je vypustit jich 12 000, ne-li mnohem více. Ztráta čtyřiceti z nich proto nemusí být v celkovém hledisku nijak zásadní. Služba poskytování internetu z vesmíru má v současné době více než 145 000 zákazníků ve 25 zemích včetně Česka.

Diskuze (70) Další článek: Protivzdušná střela SM-6 je jedinou americkou obranou proti hypersonickým útokům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,