Starlink | Poskytovatelé internetu

Starlink zrychluje: Reddit se plní snímky s úctyhodnou 400 Mb/s rychlostí

Jak se pomalu rozrůstá rodina předplatitelů Starlinku a také počet družic na oběžných drahách, na Redditu se objevují snímky ze služeb Speedtest a Fast (Netflix) s rychlostmi, které se už pomalu vyrovnají běžným domácím pevným linkám.

Stačí nahlédnout do skupiny r/Starlink – třeba na několik dnů starý příspěvek od jednoho z beta testerů z kanadské Alberty. Podle snímku se mu podařilo na Fastu naměřit rychlost stahování 400 Mb/s. Rychlost nahrávání pak 26 Mb/s.

39943a57-ed90-40af-9f33-7e96ef777a15
Rychlost Starlinku podle služby Fast a uživatele DontStayInOnePlace na Redditu

Jistě, u dalších parametrů v čele s latencí v řádu mnoha desítek milisekund je už znát bezdrátové spojení s vlastnostmi 3G/LTE, ale když si uvědomíme, že výstavba celého Starlinku je stále v počátcích, je to úctyhodný výkon.

Zajímavé jsou ale i komentáře ostatních betatesterů ve vlákně. Podobná čísla jsou opravdu špičková a v praxi se rychlost pohybuje spíše v řádu desítek Mb/s. Podle komentujících je však už nyní Starlink poměrně stabilní, nevadí mu sněhové bouře a denní výpadky se počítají na jednotky minut. Operátor zároveň slibuje, že letos dojde ke zrychlování, 100Mb/s hodnoty by tedy měly být mnohem častější.

6bd34bb1-10bf-4743-87c2-7c7b1f0cdd1c
Rychlost Starlinku na službě Speedtest podle uživatele BQBrad na Redditu 

Cena je sice oproti hustě zasíťovaným městům s vysokou konkurencí vyšší, všichni ale svorně dodávají, že před Starlinkem měli v podobných venkovských oblastech mnohem horší nabídky a rychlosti v řádu jednotek Mb/s.

Přesně na tento segment trhu tedy bude Starlink cílit i v nejbližších letech. No, a pokud se mu skutečně podaří vybudovat kompletní systém mnoha tisíc družic a jejich meshovou družicovou páteř a časem by zlevnil, možná jednou bude konkurovat i tam, kde do domu vedou přípojky hned několika operátorů.

1a0bac06-2ddb-4219-b99d-fdfe5f4cbe99
Speedtest na pevné lince

Pro srovnání nabízím parametry své vlastní pevné linky při měření rychlosti na poslední míli (v infrastruktuře operátora). K dokonalosti už Starlinku chybí jen zapracovat na latenci, která je ale s ohledem na teprve budovanou satelitní technologii velmi dobrá.

Diskuze (18) Další článek: Samsung má 12 nových monitorů. Míří spíš do kanceláře než na hráče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,