Staňte se programátorem: V čem psát kód

Každý programátor potřebuje slušný editor zdrojového kódu a překladač. Pro .NET a C# existuje hned několik kvalitních vývojových prostředí a všechny jsou k dispozici zdarma.

Jazyk C# je základním a jedním z nejpoužívanějších programovacích jazyků pro platformu .NET. První verze byla veřejnosti představena již v roce 2002 a od té doby tento jazyk prošel mnoha úpravami až do dnešní verze .NET 3.5, která nabízí oproti těm předchozím mnoho užitečných technologií a zároveň obsahuje nejnovější vymoženosti objektově orientovaného programování. Jako příklad uveďme generické typy, anonymní typy či extenzivní metody, které tento jazyk značně modifikovaly. V dnešní části se podíváme na různá vývojová prostředí umožňující práci s tímto mocným jazykem.

Příkazová řádka je základ

Nejjednodušší cestou ke stavbě programu je samozřejmě příkazová řádka.  Tu ocení všichni, kteří si kód napíší v běžném textovém editoru a nechtějí ztrácet čas s velkým řešením. Pro začátečníky to má jednu velkou výhodu. Pokud jim nepomůže moderní návrhové prostředí, skutečně se budou muset jazyk sami naučit.

Jako kompilátor nám poslouží program C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\<verze>\csc.exe, který se nainstaluje společně s .NET Frameworkem. Pokud nechcete vždy do konzole psát celou cestu k programu csc, nastavte ji do systémové proměnné Path ve Vlastnostech počítače. Po tomto kroku se již můžete pustit do kompilace. Pro úspěšné sestavení aplikace musíte jako první parametr dosadit cestu k souboru obsahující deklaraci metody Main, která je vstupním bodem programu.

Ukázka překladu z příkazové řádky:

csc C:\MyApp\Main.cs C:\MyApp\MyClass.cs

Pro stanovení cesty, kam má být aplikace po zkompilování uložena, slouží přepínač /out:<cesta>. Tento parametr by měl být uveden vždy před výčet zdrojových souborů.

Ukázka překladu projektu s více zdrojovými soubory a stanovením cesty

csc /out:C:\MyApp\App.exe C:\MyApp\Main.cs C:\MyApp\MyClass.cs

csc.png
Sestavování programu ze zdrojového kódu přímo v příkazové řádce

K určení zda se jedná o konzolovou aplikaci, Windows Forms aplikaci či dynamickou knihovnu, slouží přepínač /t. Stejně tak jako přepínač /out: by měl být i přepínač /t: uveden před výčet zdrojových kódů. Seznam možných parametrů najdete v tabulce.

Přepínač /t a program csc.exe
/t:exeVytvoří konzolovou aplikaci (implicitní)
/t:libraryVytvoří dynamickou knihovnu
/t:winexeVytvoří okenní aplikací (Windows Forms)

Microsoft Visual Studio Express

Visual Studio je oficiálním vývojovým prostředím pro platformu .NET a jedním z nejpoužívanějších vývojových prostředí vůbec. Pro studenty a zájemce o bližší seznámení se s platformou .NET slouží Visual Studio Express, které je jen mírně ořezanou verzí originálu a lze v něm vyvíjet komerční aplikace. První oficiální verze Visual Studia pro .NET vyšla již v roce 2002 a navázala na legendární verzi 6.0 z roku 1998. Současnou stabilní verzi 2008 by pak již brzy mohlo vystřídat zcela přepracované Visual Studio 2010, jehož bezplatnou zkušební betaverzi si můžete stáhnout z webu Microsoftu.

vs2008 express.png  vs2008 express.png
Visual C# 2008 Express Edition je ořezaný, k běžné tvorbě ale bohatě postačí

Visual Studio obsahuje řadu předpřipravených šablon, které začátečníky provedou základy vývoje aplikací. Navíc lze jednotlivé šablony editovat či si vytvářet vlastní. Další výhodou tohoto editoru je vizuální návrhář Windows Forms aplikací obsahující veškeré ovládací prvky systému Windows. Vytváření vlastních ovládacích prvků je také velmi jednoduché. Vývoj je navíc urychlen technologií IntelliSense, která v editoru kódu zobrazuje výčet všech možných typů a objektů, které lze aktuálně použít. Začátečníci jistě ocení on-line nápovědu.

Visual Studio Express je rozdělené na konkrétní nástroje, my v našich projektech tedy používáme Visual C# 2008 Express Edition. Ačkoliv tento vývojový nástroj nenabízí všechny benefity dospělého Visual Studia, lze i v něm vyvíjet plnohodnotné aplikace, je k dispozici zdarma a licence umožňuje i jejich komerční využití.

Profesionální Visual Studio zdarma
Studenti s platným mezinárodním průkazem ISIC mohou navštívit také web Microsoft Dream Spark, kde si po autentizaci pomocí Live ID a autorizaci ISIC karty budou moci stáhnout i plnohodnotné Visual Studio 2008 Professional Edition, Expression Studio 2 a další vývojové nástroje Microsoftu. To vše samozřejmě získají zcela zdarma.

dream spark.png

SharpDevelop

Vývojáři zběhlí v práci s Visual Studiem si jistě rychle zvyknou i na toto open-source vývojové prostředí, které je velmi podobné originálu. Jeho výhodou je malá velikost instalačního souboru zabírající pouze okolo 19 MB. Další výhodou je řada vedlejších pomůcek, jako například vestavěná ASCII tabulka, spousta předpřipravených šablon, dynamické vytváření vlastnosti třídy na základě datové proměnné třídy, doplňování kódu či tester výrazů XPath. V SharpDevelopu nakonec bez problému otevřete i projekt z Visual Studia.

sharpdevelop1.png  sharpdevelop.png
SharpDevelop nabízí až na grafické návrhové prostředí formulářů prakticky kompletní vývojové prostředí

MonoDevelop

MonoDevelop je vývojovým prostředím určeným pro Linux a je postaven na platformě Mono, která je open-source přepisem platformy .NET pro Linux a je obsažena v repozitářích většiny distribucí. Pro vytváření okenních aplikací je zde knihovna Gtk, která je základem desktopového prostředí GNOME. Od verze 2.0 navíc přibyla podpora pro Windows Forms, což je velkým krokem vpřed pro přenositelnost Windows .NET aplikací na Linux. Prostředí MonoDevelop je často vytýkána jeho nestabilita, kdy během vývoje aplikace není výjimkou několikanásobný pád a ztráta všech dat.

monodevelop_kod.png monodevelop_ui.png
Vývojové prostředí MonoDevelop se příliš neliší od standardu Visual Studia nebo SharpDevelopu

Mareš, Amadeo: 1001 tipů a triků pro C#

c_kniha_mares.pngNestačí vám náš seriál? Pořiďte si knihu jeho autora, ve které vás seznámí s tisícovkou programovacích tipů a technik. Díky velkému počtu tipů, návodů, triků a rad kniha poslouží při každé příležitosti. Kdykoli si nevíte rady, stačí nalistovat příslušnou stranu a problém okamžitě vyřešit. Tipy a triky míří především na začínající programátory; užitečné rady tu ovšem najdou i pokročilejší vývojáři a ostřílení znalci. Součástí publikace je i přiložené DVD, na kterém najdete bezplatné vývojové prostředí Visual C#, databázový server a především všechny zdrojové kódy z knihy, takže je budete moci okamžitě použít.Webové stránky knihy.

 

Diskuze (36) Další článek: V Japonsku se budou prodávat filmy na microSD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,