Staňte se programátorem: Tajemné regulární výrazy II.

V první části jsme se seznámili s regulárními výrazy, nyní se podíváme, jak s nimi lze pracovat v jazyku C#. Jak tedy vlastně funguje náš program na kontrolu regulárních výrazů?

V minulém díle jsme si ve stručnosti vysvětlili, co to jsou regulární výrazy, jaké skýtají možnosti a jakým způsobem je můžete efektivně využívat. V dnešním pokračování se podíváme na programovou implementaci v jazyce C#.


Jak na regex v C#

Pro práci s regulárními výrazy je v prostředí .NET vyhrazen speciální jmenný prostor System.Text.RegularExpressions. Samotný regulární výraz je realizovaný třídou Regex, která leží v tomto jmenném prostoru. Pro přiřazení regulárního výrazu třídě Regex musíme použít konstruktor. Pro vyhledání prvního shodujícího řetězce slouží metoda Match, která jako argument očekává text, ve kterém budete vyhledávat. Tato metoda vrací instanci třídy Match, která představuje nalezený podřetězec a některé další doplňující informace. Pro získání hodnoty slouží vlastnost Value. Může se stát, že metoda Regex.Match nic nevyhledá. V tomto případě bude instance třídy Match mít nastavenou vlastnost Success na hodnotu False.

Připadá vám to složité? Podívejte se na následující praktickou ukázku. Metoda níže vyhledá v textu sekvenci po sobě jdoucích čísel:

public void GetNumber(string text)
{
  Regex reg = new Regex(@"\d{1,}");
  Match shoda = reg.Match(text);
  if (shoda.Success)
  {
    Console.WriteLine("Nalezené číslo je: " + shoda.Value + “ na pozici “ + shoda.Index
                       +” o délce “ +shoda.Length);
  }
  else
    Console.WriteLine("V textu se nevyskutuje žádné číslo");
}

Všimněte si použitých vlastností Length a Index třídy Match. První z nich vrací délku nalezeného podřetězce a druhá pak pozici jeho prvního znaku.

Rozšířené volby vyhledávání

Pokud budete chtít nastavit přesnější způsob vyhledávání, je nutné použít vlastnosti RegexOptions třídy Regex a k ní přiřadit položku výčtového typu RegexOptions. Popis nejpoužívanějších položek uvádím v násldující tabulce:

Compiled Regulární výraz je přeložen „na tvrdo“ do aplikace, takže vyhledávání běží rychleji.
IgnoreCase Ignoruje velikost písmen.
MultiLine Poupraví výrazy ^ a $ tak, že vyhledávají na začátcích a koncích jednotlivých řádků textu.
RightToLeft Vyhledávání probíhá v textu zprava doleva.
SingleLine Poupraví význam znaku „.“ tak, že ignoruje nové řádky.

Vyhledávání více podřetězců

Pro vyhledání více podřetěců použijeme metodu Matches, která vrací kolekci typu MatchCollection. Ke zjištění počtu prvků této kolekce použijeme, stejně tak jako u jakékoli jiné kolekce, vlastnost Length. V našem programu tedy tuto metodu použijeme v případě, že zaškrtnete políčko „Vyhledat všechny vzory“. V opačném případě se použije první jednoduchá metoda, která naleze pouze první výskyt řetězce.

rexex windows.png
Hotový program spuštěný ve Windows

Regex reg = new Regex(@"\d{1,}");
MatchCollection shody = reg.Matches(text);
foreach (Match shoda in shody)
{
  if (shoda.Success)
  {
    Console.WriteLine("Nalezené číslo je: " + shoda.Value);
  }
  else
    Console.WriteLine("V textu se nevyskutuje žádné číslo");
}

Grafické zvýraznění textuv komponentě RichTextBox

K barevnému zvýraznění určitého textu v komponentě RichTextBox musíme řetězec vybrat pomocí metody Select a následně nastavit barvu vybraného záznamu pomocí vlastnosti SelectionColor. Poté je nutné výběr zrušit metodou DeselectAll a posunout kurzor. na konec.

regex mac os.png  regex linux.png
Pokud si nainstalujete Mono, můžete EXE program spustit i na Mac OS X nebo na LInuxu

Regex reg = new Regex(textBox1.Text);
i Match match = reg.Match(this.richTextBox1.Text);
if (match.Success)
{
  // Vybere podřetězec vyhovující regulárnímu výrazu
  this.richTextBox1.Select(match.Index, match.Length);
  this.richTextBox1.SelectionColor = Color.Green;
}
richTextBox1.DeselectAll();
// Posune kurzor na konec
richTextBox1.SelectionStart = richTextBox1.Text.Length;

A to je vše. Nakonec si regulární výrazy můžete sami vyzkoušet, ke stažení totiž opět nabízíme zdrojové kódy včetně projektu pro Visual Studio 2008 (Express Edition) a spustitelný program jednoduchého testeru.

 

 


Mareš, Amadeo: 1001 tipů a triků pro C#

c_kniha_mares.pngNestačí vám náš seriál? Pořiďte si knihu jeho autora, ve které vás seznámí s tisícovkou programovacích tipů a technik.Díky velkému počtu tipů, návodů, triků a rad kniha poslouží při každé příležitosti. Kdykoli si nevíte rady, stačí nalistovat příslušnou stranu a problém okamžitě vyřešit. Tipy a triky míří především na začínající programátory; užitečné rady tu ovšem najdou i pokročilejší vývojáři a ostřílení znalci. SOučástí publikace je i přiložené DVD, na kterém najdete bezplatné vývojové prostředí Visual C#, databázový server a především všechny zdrojové kódy z knihy, takže je budete moci okamžitě použít.Webové stránky knihy.

Diskuze (5) Další článek: Hlasujte v soutěži o nejlepší hosting a vyhrajte netbook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,