Testy | NAS | Srovnání

Srovnávací test dvoudiskových NASů. Nemají zásadní chyby, ale rozdíly se najdou

Síťová úložiště testujeme pravidelně, ale větší srovnávací test jsme naposledy uskutečnili v roce 2017. Důvodem takové obrovské prodlevy je především vývoj na trhu NASů, který se výrazně smrsknul a na tuzemských e-shopech objevíte pouze značky Asustor, Synology a Qnap.

46dff9cc-69f0-437b-9eed-a5feb4eea328

Narazíte i na LaCie nebo WD, v jejich případě jde ale spíše o boxy na pevné disky, které sice mohou nabídnout i síťovou konektivitu, funkčně se ale od opravdových NASů výrazně liší.

I z toho důvodu jsme do jednoho testu vměstnali dvě cenové kategorie, které nejčastěji nachází využití v domácnostech:

  • Kolem pěti tisíc. Dvoudisková úložiště v této kategorii nabídnou základní funkce pro ukládání dat, zálohování, díky aplikacím i třídění fotek a zároveň také vnější přístup z internetu, takže poslouží i jako jakýsi osobní cloud.
  • Kolem devíti tisíc. V dražší kategorii už najdete modely s multimediál­ními možnostmi, jako je překódování videa v reálném čase pro přehrávání na mobilních zařízeních nebo dostatečný výkon pro kontinuální ukládání záznamu z bezpečnostních IP kamer. A v jednom případě díky HDMI také jako použitelný (i když trochu těžkopádný) přehrávač k televizoru.

Bez velkých propadáků

Konsolidace trhu na tři výrobce má jednu zásadní výhodu – nenajdete mezi nimi vyloženě slabé články. Ať už půjde o NASy z naší cenové kategorie od těch nejlevnějších po deset tisíc korun, nebo i o ty dražší vícediskové, u žádného modelu na trhu neuděláte velkou chybu. Tedy za předpokladu, že vyberete NAS vhodný pro vaše účely.

ecc01f9c-f25c-48a4-9240-b37a22c8fe6b
Synology u dražšího NASu nabídne přední šuplíky s instalací disků do plastových rámečků s antivibračními podložkami. Obejdete se tedy bez nářadí.
70a1f995-6425-43df-92ec-b5c290994d40
Zajímavou hybridní variantu zvolil u levnějšího modelu Qnap. Box je potřeba rozmontovat (jedním šroubkem), disky se ale vkládají do plastových rámečků
01f5fe66-8026-452f-8260-4b5fdffd6498
V případě levnějších modelů se nevyhnete rozebírání NASů a šroubování disků namísto jejich snadnějšího přichycení do plastových lišt

Na rozdíl od let minulých ale nebudete narážet na špatně optimalizovaná, nepřehledná a nelokalizovaná rozhraní, zasekávající se hardware i při nižším zatížení nebo velmi omezenou dobu podpory. U zmíněné trojice výrobců se můžete spolehnout na webové prostředí v češtině, které zvládne ovládat i méně zkušený uživatel. V jejich funkčnosti existují samozřejmě rozdíly, ty se ale pohybují v rozmezí dobře použitelném až perfektním.

Z pohledu hardwaru je velmi patrný progres především v případě méně výkonné kategorie, kdy čtyřjádrové procesory s architekturou ARM doplněné o gigabajt operační paměti budou zárukou velmi svižného chodu i pro několikanásobný síťový přístup a zároveň kontinuální běh méně náročných (třeba zálohovacích) služeb.

Neméně podstatnou je i softwarová podpora ze strany výrobce. Asustor, Synology i Qnap nabízí dlouhé roky i pro svoje starší modely pravidelné updaty, které často neznamenají pouze opravy chyb, ale pokud to hardware dovolí, rovněž nové funkce.

6769734b-ad3a-41bf-ade8-f5f4ebecbb2b
Asustor jako jediný nabídne grafický výstup HDMI. Ten umožní buď připojení k televizoru, nebo dohledovému monitoru pro zobrazení obrazu z bezpečnostních IP kamer

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (5) Další článek: První ovce se chystá do vesmíru. Ovečka Shaun obletí Měsíc na palubě kosmické lodě Orion

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,