Testy | Notebooky | Srovnání

Srovnávací test 14" a 15,6" notebooků. Tenké, lehké a výkonné, ale nejsou bez chyb

Snadno přenosný notebook může značně zefektivnit studium. Proto jsme pro vás otestovali celkem devět menších i větších tenkých a lehkých strojů, které se hodí na práci i zábavu.

Vlastnit tenký a lehký notebook bývalo dříve jen snem, za který se značně připlácelo. Dnes už není problém takový koupit. Značně se však od sebe liší výkonem, výbavou i kvalitou konstrukce. V našem velkém testu jsme se tentokrát zaměřili na 15,6" a 14" notebooky s cenou do 23 000 a pouze integrovanou grafikou.

Jde o cenu, za kterou už koupíte nekompromisně výkonný stroj s prostorným SSD i dostatkem operační paměti, takže se hodí i na náročnější práci. Kritériem pro účast v testu byla integrovaná grafika, aby byly všechny notebooky co nejtenčí a co nejsnáze přenositelné. Pokud si hodláte zahrát i nějakou nenáročnou hru, klidně můžete – jak ukázal i náš test, dnešní integrované grafiky zvládnou většinu starších, ale i řadu dnešních herních titulů.

Testované notebooky (abecedně)

úhlopříčka 14"

  • Acer Swift 3 (SF314-59-58JP)
  • Asus ZenBook 14 (UX425EA)
  • Dell Inspiron 14 (N-7400-N2-511S)
  • HP Pavilion 14-dv0003nc
  • Lenovo IdeaPad 5 14ITL05

úhlopříčka 15,6"

  • Acer Aspire 5 (A515-45-R4H9)
  • Asus Vivo­Book S15 (S533EA)
  • HP Pavilion 15-eh0003nc
  • Lenovo Yoga Slim 7 15ITL05

Cenový limit jako jediný nedodržel Dell Inspiron 14, který seženete za 24 000 Kč, nicméně by bylo škoda jej do testu nezařadit. Vezměte také v úvahu, že jsou všechny notebooky v našem testu k dispozici i v jiných konfiguracích, takže pokud například vyžadujete 16 GB paměti, rychlejší procesor, nebo naopak nižší cenu, stačí se podívat na nabídku e-shopů u daného stroje.

Klíčový displej

Prvně budete postaveni před volbu velikost úhlopříčky displeje. Pokud chcete co největší zobrazovací plochu a numerickou klávesnici, vybírejte z 15,6" modelů. Také se trochu lépe chladí a třeba Acer Apire 5 nabídne i LAN port či pozici pro 2,5" disk. Nebo oceníte lepší mobilitu? O poznání menší a lehčí 14" stroj v batohu téměř neucítíte. Alternativní náhradu za klasický numerický blok vám pak nabídne například Asus ZenBook 14, který má integrovaný dotykový touchpad.

Zajímat byste se měli také o kvalitu displeje. Pryč už jsou doby, kdy se řešilo, zda má notebook IPS panel, nebo TN s mizernými pozorovacími úhly. Nyní se budete rozhodovat mezi průměrnými a kvalitními IPS panely, které nabídnou nízkou průměrnou barevnou odchylku ΔE a gamut (barevná škála) pokrývající celý barevný prostor sRGB. To ocení především ti, kdo pracují s fotografiemi, aby se mohli spolehnout, že barvy na upravované fotce odpovídají realitě. V testu jsme měli i notebook, jehož displejem vyčníval – Dell Inspiron 14 se 14,5" panelem s poměrem stran 16:10 (více prostoru na výšku), rozlišením 2 560 × 1 600 px i naprosto minimální barevnou odchylkou.

AMD versus Intel

I když mezi testovanými notebooky výrazně převládá model Core i5-1135G7 od Intelu, je AMD Ryzen 7 5700U či Ryzen 5 5500U zajímavější volbou, a to z důvodu většího množství jader (Ryzen 5 jich má 6 a Ryzen 7 rovnou 8 oproti čtyřem u i5 a i7), a tedy i vyššího multivláknového výkonu při srovnatelné spotřebě. Ovšem pokud vás zajímá spíše přítomnost rozhraní, počítejte s tím, že v současnosti nejrychlejší Thunderbolt 4 vám nabídne pouze notebook postavený na platformě Intel (a to ještě jen některý).

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Karta se obrací. Tiktok kopíruje Facebook a Snapchat, testuje vlastní Příběhy

Témata článku: , , , , , , , , , ,