Srovnání internetových platebních systémů

Platba přes webové platební systémy není luxus, ale standard, ke kterému se Česká republika teprve blíží. Jaké možnosti má dnes na výběr český uživatel, který nechce platit v hotovosti?
Kapitoly článku

mPeníze

Pokud PaySec vybočuje ze standardů nastavených zahraničními systémy, vybočují mPeníze ze standardů tohoto testu. Jde totiž o službu podobnou více online platbám, jejichž rozšíření kdysi dosáhla někdejší eBanka, tedy online platbám z bankovního účtu. Do testu jsem však mPeníze zařadil, protože jde o mladý systém (ani ne dva měsíce starý), který si zaslouží představit.

Na projektu se podílí Seznam a mBanka. Každý, kdo chce mPeníze využívat, musí vlastnit mKonto zmíněného bankovního domu. Těžko však soudit, jestli mPeníze budou tím úspěchem, jenž mBance zajistí příliv nových klientů. Ještě před založením účtu stojí za prohlédnutí sazebník poplatků. Jinou hodnotu než „zdarma“ v něm totiž nenajdete.

mpenize.png
mPeníze pouze s mKontem

Registrace je jednoznačně nejsložitější mezi všemi účastníky testu. Nežádáme konec konců o účet elektronické peněženky, ale o plnohodnotný účet ve skutečné bance. Z toho plyne i nutnost podepsat klasickou papírovou smlouvu. Učinit tak lze buď v klientském centru banky, nebo přímo doma s využitím služeb kurýra. Možnost využívat mPeníze získáte automaticky se založením účtu mKonto. Většina výhod i nevýhod mPeněz je pak odvozena právě od napojení na bankovní konto. Jen málokterý systém pro online platby vám poskytne vlastní platební kartu, odchozí i příchozí platby zdarma a nulová omezení co se objemu přenášených peněz týče. Na druhou stranu je třeba dát své osobní údaje další bance a vůbec se smířit s vlastnictvím dalšího bankovního účtu. Takové řešení by ale mohlo být užitečné pro zmíněnou skupinu opatrných uživatelů, kteří chtějí mít pro platby online zvláštní účet a kartu s omezenými zdroji. mPeníze tudíž mohou využít pro platby v tuzemsku a platební kartu mBank si svázat třeba s účtem na PayPalu pro platby v cizině.

Verdikt časopisu Computer: 5,0

mPeníze
Platební systém

http://www.mpenize.cz

plusy

- nulové poplatky
- svázání s mKontem

minusy

- svázání s mKontem
- malé rozšíření

mPeníze jsou velmi specifickým produktem. Nevadí-li vám konto u mBank, přičtěte si k hodnocení další dva body.

Přímá platba kartou

Ani v posledním případě nepředstavím klasický online platební systém. Pro ty, kteří dosud nechtěli zkusit přímé placení platební kartou, se pokusím tento proces přiblížit. Platební karty jsou pravděpodobně nejrozšířenějším prostředkem elektronických plateb. Přijímá je obrovské množství obchodníků. Platba kartou je rychlá a pohodlná, i když ve srovnání s PayPalem zaostává. Kartu je totiž při placení potřeba mít při sobě a opsat z ní její číslo, datum platnosti a ze zadní strany poslední trojčíslí kódu vytištěného v políčku pro podpis, tzv. kód CVV2. U karty je také vyšší riziko zneužití, neboť neoprávněné transakce může tímto způsobem provést kdokoli ji dostane do rukou. Oproti tomu při správném nakládání s ním se jen málokomu dostane do rukou vaše heslo k účtu na PayPalu.

platebni_karta.png  mladi_a_uspesni.png
Platba kartou, aneb neformální vítěz testu a jeho spokojení uživatelé s bílými notebooky a americkými úsměvy

V případě, že se nebojíte fyzického zcizení karty, které se vám může přihodit, ať ji používáte na internetu či nikoliv, není prakticky na místě strach z jakéhokoli zneužití. Naprostá většina internetových karetních transakcí probíhá prostřednictvím platebních bran nezávislých a spolehlivých poskytovatelů, takže údaje z karty se k obchodníkovi, u nějž nakupujete, vůbec nedostanou. Nejznámější platební branou u nás je asi 3DSecure. Existují samozřejmě i obchodníci, kteří zabezpečené brány nevyužívají. Konkrétním případem je například americký obchod s fotografickou technikou Cameta Camera. Zde je třeba obchodníkovi údaje odeslat a spolehnout se na jeho serióznost. V případě Camety, která prodává desetitisícům spokojených zákazníků, jsem se nebál to zkusit a neprohloupil jsem. Je ale samozřejmě na každém uživateli, zda obchodníkovi bez zprostředkované platební brány bude věřit a údaje poskytne.

Platby kartou mají již pouze jediné úskalí. Některé banky vydávají karty, na nichž jsou online transakce zakázané z důvodu ochrany proti zneužití. Na stav a případné odblokování své karty se ptejte ve své bance.

Verdikt časopisu Computer: 9,6

Přímá platba kartou
Platební systém

Téměř u každé banky

plusy

- rychlost
- komfort
- velké rozšíření

minusy

- jisté riziko zneyužití

Tip na závěr: Dává-li vám zahraniční obchodník, u nějž nakupujete, na výběr mezi platbou platební kartou a PayPalem či jiným platebním systémem, volte vždy platební kartu. Platbu jejím prostřednictvím máte vždy zcela zdarma a navíc konverzi měn provádí vaše banka, jejíž směnný kurz je o něco výhodnější než kurz používaný PayPalem.

Druhý pohled Jakuba Čížka

Když se na jaře letošního roku začalo v internetových kuloárech šuškat o společném projektu mBanky a Seznamu, těšil jsem se, že se na tuzemském trhu konečně objeví plnohodnotná česká alternativa PayPalu. Z mPeněz se ale nakonec vyklubal celkem běžný systém se stejným vzorcem chování jako třeba platební brána dnes již neexistující eBanky. mPeníze mají jednu nesrovnatelnou výhodu, neplatíte žádné poplatky a provozovatelé budou dolů tlačit i marže obchodníků, zboží zakoupené touto cestou by tedy mělo být zdaleka nejlevnější.

Na druhou stranu ale budou moci platbu mPenězi nabízet pouze ti, kteří jsou členy APEKu. Nemusím připomínat, že členská průkazka něco stojí a nedosáhnou na ni drobní živnostníci. A to je chyba. Vzniká tedy další česká platební brána, která sice může být sama o sobě skvělá. pokud ale mohu nakupovat pouze u tradičně velkých prodejců, vytrácí se masový potenciál a já raději sáhnu po staré dobré embosované kartě.

Dokud nebude elektronická platba jednoduchá, levná a všudypřítomná, dokud bude člověk trávit dlouhé minuty registrací a vyplňováním formulářů, do té doby se bude dařit i warezu. Lidé nestahují warez proto, že by neměli peníze, ostatně byznys placeného Rapidsharu a jeho klonů mi dává za pravdu, lidé stahují warez proto, jelikož je to ve většině případů jednodušší transakce, než něco získat a zaplatit bezhotovostně.

je toto tvrzení přehnané? Možná, ale každým dnem, jak naše společnost pomalu bohatne, se stává čím dál tím více reálnějším.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,