SpywareBlaster: Ochrana při surfování

Internet je plný nástrah, které si nepozorný uživatel může nechtěně stáhnout do počítače. Pokud je ale při surfování nastavený účinný blok, lze mnoha nepříjemnostem předejít.

SpywareBlaster je freewarový ochranář proti spywaru a jiným škůdcům, které lze chytit surfováním po webových stránkách. Aplikace se snaží o zamezení nechtěného spuštění nebezpečných prvků, zablokování načítání riskantních stránek či zakázání instalace zákeřných cookies. SpywareBlaster už ale neslouží k jakémukoli skenování pevných disků či vyhledávání již nainstalovaných neřádů v počítači.

IE a Firefox

Při spuštění programu budete nejdříve uvítáni krátkým průvodcem, který vám představí hlavní dovednosti programu a klíčové možnosti nastavení. Poté se hned dostanete do hlavního okna, v němž lze provést veškeré úkony. Nejdříve vás zde čeká přehledová záložka, kde se dají zjistit informace o aktivované ochraně a databázi spywaru. K dalším krokům je třeba rozkliknout příslušnou položku.

sshot-1.png sshot-2.png
Úvodní a uvítací obrazovka s následným přehledem zapnutých bezpečnostních prvků.

Hlavní schopnosti aplikace využijete v momentě, kdy k prohlížení webu používáte Firefox či Internet Explorer. U těchto dvou prohlížečů SpywareBlaster nabízí nastavení ochrany před nebezpečnými prvky ActiveX a cookies. Program totiž obsahuje pravidelně doplňovaný seznam rizikových položek. S ním můžete také pracovat do té míry, že konkrétní prvky povolíte, jiné zakážete.

sshot-3.png 
Zakázané položky pro IE.

Zakázané stránky

Dalším významným bodem ochrany, který aplikace nabízí, je zakázání vybraných webových stránek. SpywareBlaster nativně obsahuje rozsáhlý seznam rizikových webů, na které lze znemožnit přístup. Samozřejmě i s tím se dá do jisté míry pracovat, takže vámi nalezené nebezpečné stránky bez problémů přidáte a zamezíte tak jejich načítání. Pokud se obáváte, že podobnými zásahy omezíte nechtěně váš pohyb po internetu, můžete původní stav zálohovat.

sshot-4.png sshot-5.png
Seznam nežádoucích stránek a vytvoření záchytného bodu.

Takováto záloha se netýká pouze nastavení webového prohlížeče, ale také základních systémových parametrů. S programem v podstatě vytvoříte záchytný bod, k němuž se lze kdykoli v budoucnosti vrátit. Zabezpečujete tak i svůj počítač pro případný průnik spywaru do systému. Kromě několika dalších úprav a nastavení už SpywareBlaster více nenabízí. Nelze jej tedy vnímat jako všespasitelného ochránce, ale spíše jako nástroj, který v kombinací s jinými (freewarovými) utilitami vylepší obranu počítače před nebezpečími internetu.

sshot-6.png 
Doplňující nastavení programu už nenabízí nic extra.

stáhnout program SpywareBlaster 4.4 Licence: freeware (pro nekomerční použití), 3,0 MB
Autor: Javacool Software
Web programu: www.javacoolsoftware.com


Diskuze (2) Další článek: Antivirus Avast 5.0: vyšší stabilita a změny v prostředí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,