Microsoft | Windows | Windows 10

Správce úloh je přežitek – Windows 10 získají nový nástroj pro ukončování procesů aplikací

Pokud nějaký program přestane odpovídat, můžete ho ukončit pomocí Správce úloh. Windows 10 však v příštím roce dostanou nový nástroj, který umožní ukončování procesů bez nutnosti otevírat Správce úloh, informuje Windows Latest.

Základní ideou je značně zjednodušený správce běžících procesů a aplikací, který umožní jejich rychlé ukončování. Nápad to jistě není špatný – původně jednoduchý Správce úloh z Windows 95 v průběhu 25 let nabobtnal a dnes jeho rozhraní sestává ze sedmi sekcí, poskytujících například informace o vytížení procesoru, paměti, disku, Wi-Fi či grafické karty.

Jednodušší Správce úloh

Kromě Správce úloh lze aplikace ukončovat klepnutím pravým tlačítkem myši na jejich ikonu na hlavním panelu a volbou Zavřít okno. Tímto způsobem však lze ukončovat pouze programy, do kterých je možné se přepnout – nikoli aplikace či procesy na pozadí. Touto cestou navíc mnohdy nedojde k úplnému ukončení všech souvisejících procesů.

Další alternativou, jak ukončovat procesy, je použití programu PsKill ze sady nástrojů Windows Sysinternals. V tomto případě jde o aplikaci ovládanou z příkazového řádku, kterou lze využít například v rámci dávkových souborů a skriptů.

Vývojářský tým kolem balíku utilit Microsoft PowerToys nyní zvažuje implementaci nové funkce nazvané „Quick Terminate“ („rychlé ukončení“). Ta by měla uživatelům umožnit ukončení zvoleného procesu pomocí okna nebo klávesové zkratky.

Zabiják procesů

Novinka nabídne ukončení programů, které například nefungují nebo přestaly odpovídat, výrazně rychlejší a jednodušší formou. Bude se jednat o takzvané „zabití procesu“ bez čekání na další interakci uživatele a pochopitelně s tím spojenou možností ztráty neuložených dat.

Pokud jde o základní funkce, bude nový nástroj podobný Správci úloh nebo open-source nástrojům tohoto typu, ale poskytne snadnější dostupnost. Jeho velkou výhodou bude, že nemá být nutné kvůli ukončení konkrétní aplikace procházet dlouhý seznam spuštěných procesů.

Podle plánu by měla být funkce Quick Terminate App zahrnuta do aktualizace, Microsoft PowerToys která bude vydána v průběhu příštího roku. Z důvodu omezených lidských zdrojů se vývojáři v současnosti zaměřují především na opravy chyb a vylepšení výkonu.

Diskuze (63) Další článek: Procesory AMD Ryzen 5000 jsou citlivé na počet pamětí. Se čtyřmi moduly dosáhnete vyššího výkonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,