Spotify nabídne hudbu zdarma a rozšíří vám obzory

Do Česka přišlo Spotify. Sice až po svých největších konkurentech, přesto má čím zaujmout. Třeba poslechem zdarma i na mobilech a možnostmi objevování nové hudby.

Do Česka nám přišla další z významných hudebních služeb, ba jedna z těch úplně nejvýznamnějších a nejznámějších – Spotify. Trochu s křížkem po funuse, protože nejvýznamnější konkurenti ji už letos předběhli, ale přesto si může uživatele získat. Ať už pro své velmi známé jméno, nebo pro trochu odlišný přístup. Službu jsem měl možnost testovat s předstihem několika týdnů a má co nabídnout.

Spotify.jpg
Hláška o nedostupnosti v našem regionu konečně zmizela, seznamte se se Spotify. Budete ale potřebovat angličtinu.

Hudební kamarád Facebooku

Spotify je založeno na neomezeném přístupu k velké hudební sbírce, a to za paušální měsíční poplatek. Na rozdíl od svých konkurentů má dobře použitelný i základní bezplatný program. Ale to hlavní dostanete za 6 eur, tedy cca 165 Kč měsíčně. Za tuto částku máte možnost poslechu bez přítomnosti reklamy a stahování v plné kvalitě pro offline poslech, jak do mobilu, tak do počítače.

Spotify social.jpg
Aplikace spotify mi ukazuje, kdo z mých přátel na Facebooku má rovněž Spotify a mohu je sledovat. Vpravo se pak ukazuje stream toho, co poslouchají. Podobně mohu sledovat i příspěvky samotných hudebních umělců.

K hudbě ze Spotify se můžete dostat třemi různými způsoby – z mobilní aplikace, z webu, ale také z desktopové aplikace. Poslední možnost mnozí konkurenti nemají a má výhodu především v tom, že můžete stáhnout vybranou hudbu pro poslech bez internetového připojení.

Další charakteristikou Spotify je jeho provázání s Facebookem. Jakoby Spotify byla další sociální síť postavena nad Facebookem – můžete zde následovat přátele, se kterými už se přátelíte na Facebooku. Pak vidíte, co kdo zrovna poslouchá a ve stejném streamu můžete sledovat zprávy od svých oblíbených hudebních interpretů. Sdílet vybraná alba či skladby lze i ručně, a to na Facebook nebo Twitter.

 Share.jpg Spotify.jpg
Přímé sdílení vybrané skladby je možné na Facebook nebo Twitter • u sledovaných uživatelů můžete odebírat jejich novinky, nebo třeba jen samotné playlisty

Pro mnohé bude nevýhodou absence české lokalizace. Ačkoli je služba oficiálně dostupná u nás, musíte se smířit s uživatelským prostředím v angličtině.

Vše kolem playlistů

Aplikace Spotify je dostupná pro desktopové systémy Windows, OS X a Linux, mobilní Android, iOS a Windows Phone, v přípravě je aplikace pro Windows 8. Pokud využití v počítačích reflektuje podíl operačních systémů na trhu, bude nejvyužívanější program pro Windows. Ten je ale bohužel jen předělávkou verze pro Mac a do Windows už se na první pohled „nehodí“. Ale ponechme stranou vizuální stránku, jde především o funkce.

Spotify.jpg
Aplikace Spotify se do prostředí Windows vizuálně moc nehodí, funkčně ale problémy nemá

Z hlediska správy hudby je Spotify zase trochu jiné a cílí především na objevování nového. Nějaké křečkování osobní knihovny je zde nepodstatné, v popředí jsou playlisty. Ty si buď vytváříte ručně, nebo přebíráte již vytvořené a ve formě playlistů si můžete ukládat i celá alba.

Vše je ale na jedné hromadě a je docela nemyslitelné a v principu i zbytečné, abyste si do své sbírky nasázeli playlisty všech alb, která se vám kdy líbila. Spotify nicméně nahlíží i do vaší stávající hudební sbírky na disku a aplikace tak poslouží jako univerzální přehrávač hudby – ať už té vaší, nebo té nově objevené.

 Knihovna.jpg Vyhledavani.jpg
V knihovně máte všechny skladby z playlistů i z lokálního disku v jednom seznamu. Působí to dost chaoticky a rolování je zdlouhavé, ale funguje zde rychlé textové vyhledávání.

Rozšiřuje obzory

Tvorba playlistů je triviální, prostě jen přetahujete myší. Odkud? Buď si najdete interpreta či skladbu ručně, nebo se vám něco zalíbí od přátel a hlavně tu máte několik možností jak objevovat novou hudbu. Tou první je panel Discover v rámci kterého je vám doporučováno, co by se vám mohlo líbit. Ačkoli Spotify používám již několik týdnů, toto moc nefunguje a na předních příčkách se pořád nepochopitelně drží kapela, kterou jsem si pustil jen jednou a ani jsem si ji neuložil.

Discover.jpg Discover 2.jpg
Záložka Discover vám na základě různých souvislostí nabízí hudbu, která by se vám mohla líbit

Co ale funguje perfektně, to jsou rádia, neboli poslech automaticky vytvořeného sledu skladeb na základě nějakého vzoru, ať už formou kapely, skladby nebo playlistu. Tohle je podle mě hlavní zbraň Spotify a po zkušenostech s Last.fm, Deezerem, Google Play Music (a mohl bych započítat i iTunes Genius) mě Spotify baví nejvíc. Opravdu se trefuje do vkusu a hudbu zjevně nevybírá jen na základě nějakých doplňkových tagů, ale na základě zvukové analýzy skladeb. Už základní výběr bývá velmi dobře poskládaný, a když ještě v průběhu několika skladbám dáte palec nahoru a těm méně zajímavým palec dolů, dočkáte se okamžité úpravy seznamu následujících skladeb v playlistu. Výsledkem je tok hudby, který vás s chutí zabaví na několik hodin a objevíte přitom mnoho dalších zajímavých interpretů.

 2013 12 12 (14 43 52).png
Jedna z hlavních předností Spotify jsou rádia, hudbu mixují opravdu s citem a v průběhu můžete playlist ladit podle toho, co se vám zrovna líbí a co ne

Tím ještě možnosti objevování nekončí. Jsou tu samozřejmě žebříčky a hlavně také aplikace – ty můžete „instalovat“ přímo v rámci desktopového klienta Spotify a jsou to další mechanismy, jak objevovat novou hudbu. Najdete zde hudební recenze, nebo třeba speciální katalog soundtracků, knihovnu klasiky atd. Vše s doprovodnými informacemi a potřebným tříděním, ale postaveno nad databází Spotify, kterou díky tomu prozkoumáte do každého koutku.

App store.jpg Soundtrack app.jpg Classic.jpg
App Finder je seznam doplňků, kterými si můžete vylepšit Spotify • například aplikací s katalogem soundtracků • nebo třeba pokročilým filtrem pro klasickou hudbu 

25 milionů není pro všechny

Z hlediska počtu skladeb je na tom Spotify de facto stejně jako konkurence, uvádí 25 milionů skladeb. Většina z nich se kryje s konkurencí, ale odlišnosti se najdou. Týkají se pochopitelně více okrajových žánrů, ale v osobním testu částečně prošel – mou testovací entitou je americká kapela Ringside, která má jedno starší a jedno nové album. Deezer a Rdio mají jen to nové, Google Music Play žádné, Spotify nabízí nové a několik skladeb ze starého. Ostatní sklady jsou nedostupné pro Českou republiku, což nám ukazuje, že ne všechny ze 25 milionů skladeb jsou nám k dispozici.

Ringside.jpg
V České republice pár skladeb z alba nedostupných...

Z hlediska českých interpretů nenacházím výraznější trhliny v pokrytí aktuální mainstreamové české produkce. Kryštof, Klus, Nightwork, Mandrage, Nohavica… vše v bohatém zastoupení. Nechybí ani Tata Bojs, Tři sestry nebo hiphopové vykopávky od Chaozz, zastoupeni jsou také lídři pop music ustupující generace, jako Karel Gott, Lucie Bílá, Marie Rottrová apod., zavzpomínat můžete i na Pavla Bobka.

 

Má co nabídnout

Přístup ke službě přes mobilní telefon je bezvadný. K dispozici máte seznam svých playlistů, vybrané můžete stáhnout pro offline poslech. Jsou zde i průzkumné funkce včetně skvělého rádia, ale chybí například aplikace a stránka Discover. Obojí ale v praxi nebudete postrádat.

Spotify 01.jpg Spotify 02.jpg Spotify 03.jpg Spotify 05.jpg 
Mobilní aplikace Spotify • přehrávání a pohled na aktuální playlist • výběr rádia
 Spotify 07.jpg Spotify 08.jpg Spotify 04.jpg Spotify 06.jpg
Inspirace novinkami nebo žánry • možnosti nastavení mobilní aplikace 

Použitelná je i webová verze služby, ale pochopitelně není tak svižná jako aplikace pro desktop a chybí ji některé funkce. Tou nejzásadnější je pochopitelně možnost poslechu offline. Jinak je ale přehledná a funkční, pro poslech hudby například v práci se může hodit.

Web 1.jpg  Web 2.jpg
Webová aplikace Spotify při procházení playlistů... • ...a při přehrávání rádia

Spotify toho nabízí hodně, ale stejně má i dost nedostatků. Ve srovnání s konkurencí má stěžejní výhodu v použitelném bezplatném módu, který je dostupný i v mobilních aplikacích. Nemůžete sice ukládat hudbu pro offline poslech, musíte se smířit s reklamou a vybrané skladby vám budou přehrávány výhradně v náhodném pořadí, ale pořád máte slušné všudypřítomné rádio na přání. To Deezer vám zdarma nabídne jen dvě hodiny měsíčně s reklamou a jen přes web, Google Play maximálně tak 30sekundové ukázky…

Kromě toho může Spotify zabodovat svými doporučujícími schopnostmi a možná oblibě pomůže i provázání s Facebookem. Rozhodně by to mohlo zabrat více než provázání Google Play Music se sítí Google+, která není tak masově rozšířená. Body získává i za desktopovou aplikaci, která sice nelahodí oku, ale z funguje dobře a především nabízí možnost stažení skladeb do počítače.

RDio.jpg Deezer.jpg Google play.jpg 
Hlavní konkurence: Rdio, Deezer a Google Music Play Naplno

Argumenty pro vyzkoušení Spotify by se tedy našly a služba není i přes svůj pozdní příchod předem odepsaná. Příznivá je i cena placené verze – sice je o necelou dvacetikorunu vyšší než v případě Google Music Play Naplno, ale na druhou stranu je zase levnější než Deezer nebo Rdio.

Tak teď bychom prosili ještě Xbox Music, spící Microsofte...

Diskuze (22) Další článek: Airtame: HDMI dongle pro ty, kteří nechtějí Chromecast

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,