Umělá inteligence | Google | Neuronová síť

Špičkový hráč, kterého porazil superpočítač, raději ukončil další profesionální dráhu

Šestatřicetiletý I Se-tol z Jižní Koreje se proslavil jako jeden z nejlepších profesionálních hráčů v go. Před necelými čtyřmi lety pak jeho jméno prolétlo i masmédii, v březnu 2016 se totiž jako první špičkový profesionál utkal ve stejné hře se superpočítačem AlphaGo (DeepMind, Google).

Stroj tehdy zvítězil, o rok později zničil dalšího klíčového hráče a dokázal, že nadvláda člověka skončila i v této poměrně složité strategické hře, o které si do té doby všichni mysleli, že je počítačem pro svoji komplexnost neuchopitelná.

Se-tola však tehdy porazila nová generace softwarových neuronových sítí, což si hráč s odstupem času vyhodnotil tak, že nemá smysl pokračovat a oznámil ukončení profesionální kariéry. I když je totiž osmnáctinásobným mistrem, počítač už nikdy nepřekoná, což jej prý v dalším profesionálním působení demotivovalo.

Se-tol je tedy tak trochu dalším z řady těch, koho nahradil stroj (byť Google později projekt AlphaGo definitivně ukončil – neměl s kým bojovat). Experti na A.I. očekávají, že software v příštích letech a desetiletích nebude skrze automatizaci, robotizaci a tzv. Průmysl 4.0 nahrazovat jen manuální pracovníky, ale možná v mnohem větší míře i bílé límečky – experty sedící za počítačem.

Není divu, nasazení chytrého analytického systému s prvky A.I. třeba ke zpracovávání velkých dat, který jednou nahradí leckterého analytika, totiž může být mnohem jednodušší a levnější než nákup kompletní robotické A.I. linky za miliony korun, která nahradí několik dělnických profesí.

Diskuze (32) Další článek: Americké speciální jednotky experimentují s náboji pro střelbu pod vodou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,