Maker Faire

Šperkařina s pájkou a diodami. Václav Mach, povídání s makerem a vývojářem

Pájka, tištěný spoj, čipy, diody, relátka. To je povinná výbava dnešních „makerů“. Čili nadšenců, kteří už vyrostli z lega, ale stále si rádi hrají se stavebnicemi. A vytváří mnohdy užitečné a krásné věci.

Takzvané makerství se už stalo celosvětovým fenoménem. V naší kotlině přitom není žádnou novinkou, prostě se vyvinulo z domácího kutilství, díky kterému jsme si už za minulého režimu dokázali sami vyrobit třeba nedostatkové zboží. Dnešní makeři mnohdy zároveň propojují funkční vlastnosti svých produktů s designem. Tak jako Václav Mach, s jehož tvorbou se můžete seznámit i na brněnském Maker Fairu, který se uskuteční od 22. do 23. října.

Jak jste se ke kutilství – makerství vlastně dostal? Měl jste třeba v dětství nějakou oblíbenou stavebnici?

Vždy jsem měl v sobě touhu něco stavět, vytvářet. V nejranějším dětství to bylo Lego, v osmi letech jsem dostal elektronickou stavebnici Voltík II., se kterou jsem zažil spoustu zábavy. Postupem času jsem na elektroniku trochu zanevřel a věnoval se víc počítačům, programování a hlavně vytváření webových stránek. Před zhruba osmi lety jsem se díky platformě Arduino a celé open source komunitě k elektronice vrátil.

Kdo je Václav Mach

Absolvent aplikované informatiky na MUNI a audiovizuální tvorby a divadla na JAMU v Brně, v současné době pracuje jako HW/SW vývojář v brněnské firmě Bastl Instruments zabývající se výrobou elektronických hudebních nástrojů. Zajímá se o fotografii a elektroniku, pod značkou xx0x poslední čtyři roky vytváří elektronické „hračky“, primárně pro sebe a své přátele.

image.png

Sudoval jste jak informatiku na Masarykově univerzitě, tak audiovizuální tvorbu a divadlo na JAMU. Odtud pochází váš zájem o propojení umění a elektroniky?

V pokračování pro předplatitele také najdete

Ukážeme vám některé z Václavových výrobků.

Proč má rád vlaky a jak to ovlivnilo jeho stolní hodiny?

Jak složité je vyrobit si doma vlastní foťák?

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Nejlepší Kindle všech dob. Scribe má 10" displej a pero pro psaní poznámek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,