Apple | Procesory | ARM

Spekulace: Apple za dva týdny ukáže zbrusu nový iMac a oznámí rozchod s Intelem

Za dva týdny, od 22. června, proběhne další ročník vývojářské konference WWDC. Kvůli pandemii se uskuteční pouze prostřednictvím internetu. Jeho důležitost to ale nijak nesnižuje. Naopak, Apple údajně oznámí počítačovou revoluci, o které se již pár let šušká.

Podle zdrojů listu Bloomberg totiž firma oficiálně oznámí přechod Maců z platformy x86 a procesorů od Intelu na ARM a jablečné Áčkové čipy. Prvních počítačů bychom se měli dočkat až příští rok, Apple ale musí s předstihem o změně informovat vývojáře aplikací, kteří budou muset software připravit pro novou platformu.

Že Apple v roce 2021 uvedený první ARMový Mac, říkal již v únoru známý a důvěryhodný analytik Ming-Chi Kuo. Bloomberg na něj navázal v dubnu, když prozradil bližší informace. Přechod na ARM v Cupertinu přezdívají jako projekt Kalamata. Inženýři připravují minimálně dvě generace desktopových čipů a ta první by se měla odvíjet od SoC Apple A14, které budou součástí letošních iPhonů 12.

Podle Bloombergu ponese osm výkonných jader Firestorm, čtyři úsporná Icestorm a vlastní grafiku. Vyrábět se bude 5nm procesem v továrnách TSMC. Desktopová varianta zcela určitě poběží na vyšších taktech, protože v těle počítače půjde čip snadněji uchladit než v tenkém mobilu a spotřeba nebude svázaná tak přísnými limity. Jestli se ale bude lišit i návrh procesorů či grafiky na úrovni mikroarchitektury, to zatím nevíme.

Pro Apple to bude již třetí změna platformy. V 70. letech firma začínala s čipy Motoroly, později přešla na IBM PowerPC a přesně před 15 lety na WWDC oznámila adopci x86. O sedm měsíců později se první Macy s čipy Intel Core Duo začaly prodávat.

Jedné hardwarové novinky bychom se na letošním WWDC ale přece jen mohli dočkat. Podle Sonnyho Dicksona Apple představí nový iMac, který po letech výrazně změní design. Bude mít tenké rámečky jako Pro Display, grafiku rodiny AMD Navi, plnohodnotné SSD v základu (žádný Fusion Drive) a čip bezpečnostní čip T2.

Diskuze (39) Další článek: Vědci našli místo s nejčistším vzduchem na Zemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,