SpeedFan - automatická regulace otáček větráků

Vadí vám nadměrný hluk vašeho PC? V tomto článku najdete návod jak se pomocí programu SpeedFan zbytečného hluku větráků ve vašem počítači zbavit.
Kapitoly článku

Všechny předchozí screenshoty byly "típnuty" z mého počítače se základní deskou ASUS A7V, na které SpeedFan nechodí (i když se vše tváří jako, že vše funguje, otáčky větráku se bohužel nemění - je to chyba ASUSu, nefunguje na ní ani ASUSácka utilita pro regulaci otáček větráku). Aby jste viděli jak vypadá regulace otáček v praxi, mám pro vás screenshoty z kamarádova počítače se základní deskou MSI K7T266 Pro2-RU, kde je vše bez problémů.

Po aktivaci volby Automatic fan speed klesá postupně hodnota CPU Speed až na 6% (nastaveno jako Minimum value), otáčky větráku klesnou z 3462RPM na 2657RPM, hlučnost větráku se sníží na minimum (rádoby tichý větrák TITAN D5TB je při 3500RPM pěknej hučák), teplota stoupne ze 45°C na 47°C, což je podle mě zanedbatelné (to vše při minimálním vytíženi CPU - CPU Usage je na 0,9%).

SpeedFan při nízkém vytížení CPU - otáčky klesají na 2657RPM

Po spuštění programu CPU Stability Test (velmi užitečný prográmek pro testování stability přetaktovaných počítačů) v režimu CPU Warming Only je CPU vytíženo na 100% (CPU Usage je na 100%). Teplota velmi rychle roste přes 50°C. Po dosažení teploty 51°C (50°C je nastaveno jako Desired teplota) SpeedFan automaticky začne zvyšovat otáčky větráku na 100%. Teplota začne pomalu klesat (spíš stagnuje kolem 50°C).

 

SpeedFan při plném vytížení CPU - otáčky se vracejí na maximální hodnotu 3462RPM

Po vypnutí programu CPU Stability Test začne teplota klesat, SpeedFan automaticky snižuje otáčky větráku a u počítače nastává krásné (skoro-)ticho...

 

Marek Jírů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,