SpeedCommander: Je v něčem rychlejší?

V oblasti dvoupanelových správců souborů jsou již léta dva rivalové: Total Commander a Altap Salamander. Dnes dvojici rozšíříme.

SpeedCommander je klasický dvoupanelový správce souborů pro operační systém Windows. Ve dvou vedle sebe umístěných panelech nabízí pohled do vybrané složky na disku. Základem je klasické zobrazení v podobě tabulkového seznamu složek a souborů. Nechybí klasické možnosti zobrazení jako je tomu v Průzkumníkovi Windows, čili v okně Tento počítač.

SpeedCommander se odlišuje dalším typem zobrazení, při kterém jsou položky sdružovány do skupin. V případě řazení podle abecedy jsou těmito skupinami počáteční písmena názvů, pokud položky seřadíte klepnutím do záhlaví podle velikosti, vytvoří se skupiny sdružující malé, středně velké a velké soubory a samostatně se vyčlení složky. Podobně lze položky na disku seskupovat podle typu nebo data úpravy.

speed-commander-12-beta-2-1.png
Řazení a seskupení souborů podle velikosti

Zalíbila se mi navigace pro přechod do vyšší úrovně adresářové struktury. V záhlaví obou panelů najdete tlačítka umožňující nejenom přechod do kořenového adresáře a o jednu úroveň nahoru, ale také rozbalovací nabídku, ve které jsou vypsány všechny nadražené složky vzhledem k aktuálnímu umístění. Škoda, že k změně aktuální složky nelze použít také editační políčko s výpisem aktuální složky. Slouží jen ke spouštění příkazů, nereaguje však ani na cd XXXX.

speed-commander-12-beta-2-2.png
SpeedCommander nabízí snadný přesun do nadřazených složek pomocí nabídky

Se sdružováním položek do skupin souvisí také snadné označování souborů. Stačí klepnout do řádku s názvem skupiny a okamžitě se vám všechny položky v ní označí. V panelech funguje kontextová nabídka Windows.

Spolupráce s FTP

SpeedCommander umí na rozdíl od některých freewarových správců souborů připojování k FTP serverům – podobně jako jeho kolegové Total Commander a Altap Salamander. Vše je realizováno opět v rámci panelu. V něm lze navolit a uložit seznam všech vašich oblíbených FTP adres. Další funkcí panelu je zobrazování webových stránek. O praktičnosti této funkce přestanete pochybovat v momentě, kdy stahujete soubory z webu a ihned je potřebujete nějakým způsobem na disku třídit a zpracovávat. Zvládnete to tak i bez webového prohlížeče. SpeedCommander je rozšiřitelný, a tak kromě procházení sítě nabízí jako poslední položku v přepínači panelů seznam všech instalovaných doplňků.

speed-commander-12-beta-2-3.png
Webová stránka ve správci souborů

Zvláštní pomůckou je File Container. Do něj přetažením umístíte soubory, které často kopírujete nebo spouštíte a budete je tak mít neustále na očích. Každý lepší správce souborů obsahuje funkci pro tvorbu komprimovaných balíčků. V případě SpeedCommanderu máte na výběr 13 kompresních formátů v různých verzích. Nastavení komprese urychlí práce s profily – potřebné nastavení si uložíte a později jednoduše vyberete z nabídky.

speed-commander-12-beta-2-4.png
Komprimace v různých formátech nepředstavuje pro SpeedCommander problém

Správce souborů s internetovým prohlížečem

SpeedCommander ničím příliš nevyčnívá nad své konkurenty, nicméně ani v ničem nezaostává. Jeho síla je do jisté míry v detailech. Například ikonky disků signalizují aktuální stav volného místa. Při výběru složky z oblíbených položek se vám v závislosti na nastavení automaticky změní také obsah vedlejšího okna. Navigace funguje podobně jako ve webovém prohlížeči – nechybí tu tlačítka Zpět a Vzad spolu se seznamem historie.

speed-commander-12-beta-2-5.png
SpeedCommander a informace o disku

Mezi doplňkovými nástroji, které má mít každý správný správce souborů, najdete nástroj určený k hromadnému přejmenovávání souborů. Pro běžnou práci nenáročným uživatelům postačí, zkušenější a náročnější budou postrádat podporu regulárních výrazů. Vyhledávání je zpracováno formou samostatné aplikace spouštěné z programu. Také neumožňuje použití regulárních výrazů, nicméně nabízí dostatek možností pro upřesnění zadání a kompletní nastavení lze opět uložit do profilů.

speed-commander-12-beta-2-6.png
Vytvořte si profil s nastavením pro snadnější hledání

V nástrojové liště programu najdete několik ikonek funkcí sloužících ke snadnému přístupu k položkám umístěným na Ploše a v nabídce Start. Podobně lze přistupovat k celému obsahu počítače a k seznamu oblíbených položek v Internet Exploreru. Nechybí nabídka důležitých systémových složek.

SpeedCommander také umí synchronizovat obsah dvou složek, nabízí různá rozvržení, svých panelů, veškerá nastavení lze ukládat. Jeho ovládání je tradiční, kompletní seznam klávesových zkratek najdete v nabídce nápovědy. Instalátor nabízí lokalizaci, obsahuje však jen angličtinu a němčinu.

Otázkou zůstává, čím by SpeedCommaner mohl upoutat případné zájemce. Cena to rozhodně nebude, funkčně je srovnatelný s konkurencí. Jeho devizou je pohodlné ovládání, které se snaží jít do detailu.

SpeedCommander 12.00.5130 Beta 2
Správce souborů
37,95 €
www.speedproject.de

plusy

důraz na detaily

FTP

komprimace

minusy

cena

čeština

Diskuze (40) Další článek: Noctua: výkonné chladiče už i pro dvouprocesorové Intel V8

Témata článku: , , , , , , ,