Špatně pracující správci sítí mohou skončit ve vězení

S bouřlivými reakcemi se setkal nový návrh zákona ministerstva spravedlnosti upravující pohled na práci správců sítí v podnicích a státních aparátech. Zákon, který ještě musí schválit senát, by špatně pracující správce zodpovědné za chod IT mohl poslat do vězení až na dva roky. V platnost by mohl vejít už v roce 2010. Informoval o tom tuzemský zpravodajský portál Novinky.cz.

Zákon chce tímto krokem bránit především firmy. Pokud například správe sítě doposud mohl být za některé dokázané prohřešky postižen propuštěním z pracovního poměru a případnou náhradou vzniklé škody, nyní bude mocí být zažalován a následně poslán za mříže. Ministerstvo si od těchto kroků slibuje ubýtek nekvalitně pracující správců a zaměstnanců IT, nebo zaměstnanců, kteří vědomě získávají například citlivá data, ať už za účelem zpronevěření, nebo jiným.

Podle mnohých je však tento krok naprosto zbytečný. Například Vlastimil Pečínka, technický ředitel Seznamu, se domnívá, že záleží pouze na managementu firmy, jakého zaměstnance na danou pozici obsadí a jaké mu dá pracovní pověření. Pokud tedy firma zaměstná nekompetentního zaměstnance, je to údajně pouze její a ničí jiný problém.

Zákon nebude postihovat pouze správce sítí, ale všechny, kteří se chtějí nebo dopustí počítačové kriminality. Postižen může být například ten, kdo bude zasahovat do elektronické komunikace, zpronevěří některá data nebo se dokonce jenom bude pokoušet o hacking apod. Trestné má být dokonce i pouhé přechovávání nástrojů, které mohou být zneužity k hackingu a trestné činnosti. Zákon to odůvodňuje například tím, že pokud je trestné nelegálně držet zbraň, může být trestný i tento fakt.

Nekvalitní a málo kvalifikovaní zaměstnanci v IT oboru, zejména tedy právě na pozicích správců sítí, jsou častým problémem. Firmy podle mnohých výzkumů totiž IT stále považují za přitěžující faktor a nutné zlo, proto na tyto pozice nevypisuje tak přísná výběrová řízení. Mnozí odborníci se shodují, že se správci často řadí mezi pokročilé uživatele.

Zdroj: Novinky.cz

Diskuze (52) Další článek: Růst prodeje počítačů se příští rok výrazně zbrzdí

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,