Sparkle Calibre IDF: Tak aktivní chlazení grafiky jste ještě neviděli

Nenapadá vás, co se dá na aktivním chlazení grafické karty skládajícím se z pasivu a aktivního prvku v podobě ventilátoru změnit, aby bylo ještě aktivnější? Co tak dynamicky měnit konfiguraci pasivu a ventilátorů v závislosti na zátěži?

Z experimentálního chladiče, který Sparkle předváděl na letošním Computexu, se možná nakonec stane něco víc, než jen bláznivý prototyp. Nový chladič vychází z chlazení používaného u některých modelů z řady Calibre, které umožňuje uživateli vyklopit ventilátory do pozice, která nejlépe vyhovuje podmínkám ve skříni.

 sparkle-DSCF0380-big.jpg sparkle-DSCF0382-big.jpg

U Sparkle si nejspíš řekli, že když už lze „křídla“ s ventilátory natáčet, nebylo by na škodu, kdyby to chladič uměl automaticky, a mezi obě poloviny namontovali motorek, který konfiguraci ventilátoru upravuje v závislosti na zátěži grafického čipu.

V případě, že je karta v úsporném režimu, kdy není zapotřebí výkonné chlazení a ventilátory běží na nízkých otáčkách a příliš nefoukají, se obě poloviny přiklopí blíže ke kartě. Jakmile vzroste teplota jádra na předvolenou hodnotu a je zapotřebí intenzivnější chlazení, motorek křídla zvedne. Ventilátory pak mohou lépe „dýchat“, zvýší se průtok vzduchu, zlepší se chlazení čipu a díky naklopení je ofukována i větší část karty.

sparkle IDF.jpg

Přídavný motorek nevyžaduje samostatné napájení, ale vystačí si se čtyřpinovým konektorem na grafické kartě. Výrobce zatím neuvádí, zda vůbec, kdy, na jakých modelech a za jakou cenu se vylepšená varianta chladiče se dvěma ventilátory objeví.

Neodvážím se spekulovat, jaký praktický přínos může automatické naklápění ventilátorů u na pohled nepříliš výkonného chladiče mít, ale samotný nápad je tak nezvyklý, že v případě, že se objeví v prodeji, nejspíš nadchne nejednoho zájemce.

Diskuze (9) Další článek: Nové KDE 4.3.1 zvyšuje stabilitu a opravuje desítky chyb v KMailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,