Domácí kino

Soukromé kino i v panelákovém obýváku. Špičkový zvuk a obraz už nezruinují peněženku

Domácí kino je audiovizuální systém, který v domácích podmínkách nabídne nejen obraz à la kino, ale také zvuk à la kino. Tedy prostorový, nebo alespoň takový, který jako prostorový působí. Vzhledem k tomu, jak moc se zvětšily velikosti běžně prodávaných úhlopříček televizorů za poslední tři roky a že pohledové vzdáleností výrazně klesají s rostoucím rozlišením displejů, není to už jen o projektoru a plátnu.

Když si například pořídíte televizor JVC LT-65VAQ8235 získáte nejen 163 cm úhlopříčky, ale i rozlišení Ultra HD (4K) s podporou HDR Dolby Vision i HDR10+, takže se na něj můžete dívat i v běžném panelákovém obýváku. Tento model podporuje i zvuk ve formátu Dolby Atmos a má na zadní straně vestavěný subwoofer, ale pro plnotučný zážitek je lepší televizi doplnit externím zvukovým zařízením.

JvcLT65VAQ8235_02.jpg
Televizor JVC LT-65VAQ8235

Doplněním o „zvuk à la kino“ v podobě soundbaru JVC TH-E851B získáváte ucelený systém typu 3.1 o celkovém výkonu 380 W s bezdrátovým subwooferem a centrálním (tedy dialogovým) kanálem zjasňujícím filmové dialogy. Vystačit si ale můžete i s levnějším 2.1 kanálovým řešením s modelem JVC TH-E741B.

JvcTHE851B_01.jpg
Soundbar JVC TH-E851B

Jiní naopak nebudou chtít externí subwoofer, protože ho nemají kam umístit, a mohou tak sáhnout třeba po JVC TH-E431B. Všechny tři modely podporují aktuálně nejrozšířenější formát pro prostorový zvuk Dolby Atmos, který známe i z moderních kinosálů.

Jedním z hlavních kritérií pro výběr zvukové lišty je pochopitelně i velikost místnosti, tedy ozvučovaný prostor, a také jeho tvar, pokud je tedy nějak komplikovanější. Právě tady může hodně pomoci Dolby Atmos. Záleží samozřejmě na dodaném zvuku, který buď nese prostorovou informaci nebo ne. Jde tedy zejména o jeho zdroj a čím kvalitnější je, tím lépe a snadněji si s ním zvuková lišta poradí.

Dnes je nejběžnější klasické stereo, ale to už se týká skoro jen běžného televizního vysílání. Jestliže máte zaplacenu nějakou on-line videotéku, vidíte u pořadů už dosti často údaj typu „5.1“ nebo Dolby Atmos a mluví se tedy o pořadu s plným prostorovým zvukem. A to je pro vaši zvukovou lištu přímo mana nebeská. Poslech a pocit z pořadu pak bude řádově jinde. Tady se uplatní zcela jinak postavený audio formát Dolby Atmos, se kterým si moderní zvukové lišty rozumí.

Logo_Dolby_Atmos.svg.jpg

Dolby Atmos totiž nepoužívá jednotlivé zvukové kanály, ale jeden audio stream, který rozplete až dekodér ve zvukové liště, zvuk je navíc orientovaný objektově (vzhledem k tomu, co vidíte na obrazovce). Příchozí audio se následně vnitřně dekóduje do minimálně 64 kanálů, které se pak převádí podle konkrétního provedení zařízení, resp. reprosystému s tím, kolika kanály a reproduktory je vybaven. Plně se tak využije potenciálu zdrojového zvuku i možností zařízení.

Diskuze (15) Další článek: Dezinformace působí zcela konkrétní škodu. Alex Jones zaplatí obětem pomluv skoro miliardu dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,