Emoji | Soudy

Soudy musí čím dál častěji řešit význam emoji v internetové komunikaci. Už figurovaly i v rozsudku

Emoji se staly natolik významnou součástí moderní společnosti, že už je muselo začít brát vážně i právo. Profesor Eric Goldman z Univerzity Santa Clara odhalil, že jen v Americe se slovo emoji od roku 2004 objevilo u nejrůznějších soudů více než stokrát.

Rok 2004 byl totiž první, kdy se emoji staly důležitou součástí soudního případu. Goldman to zjistil pomocí právních analytických společností Westlaw a LexisNewxis, které nechal prověřit, kolikrát musely soudy toto téma řešit.

„Jak se dalo čekat, množství referencí k emoji/emotikonům roste,“ popisuje profesor na svém blogu. V roce 2018 to bylo například 53 případů, což je o 20 více, než kolik jich bylo v roce 2017. Stále je to jen zanedbatelný zlomek z celkového počtu případů, které soudy musí řešit, ale i tak to ukazuje, že se „novodobé internetové písmo“ stává běžnou součástí komunikace.

Podle Goldmana se drtivá většina soudních procesů, ve kterých emoji figurují, týká sexuálního obtěžování a ponižování zaměstnanců. Vypadá to tak, že soudy v dnešní době musí reálně řešit, zda emoji lilku opravdu znamená jen zeleninu, nebo má sexuální kontext.

Celkem takových případů Goldman objevil 171. Pouze v jednom se však emoji staly natolik důležitým důkazním materiálem, že slovo nakonec figurovalo i v rozsudku. V ostatních případech se zdá nehrály tolik podstatnou roli.

Velkou roli ovšem hrály v incidentu, který se udál v roce 2017 v Izraeli. Dvojice lidí musela zaplatit vysokou pokutu poté, co soud rozhodl, že emoji ve zprávách, které posílala majiteli bytu, znamenaly, že si jej chtějí závazně pronajmout. Když za byt nakonec nezaplatila, majitel je zažaloval.

Soudce Amir Weizebbluth tehdy uvedl, že použité emoji vyjadřovaly záměr a pár je používal ke stvrzení dohody, ze které následně vycouval.

Jaké nové emoji nám přinese rok 2019?

Diskuze (9) Další článek: Na web unikly citlivé hovory Švédů. Někdo připojil omylem počítač k internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,