Byznys | Evropská unie | Uber | Sdílená ekonomika

Soudní dvůr EU: Uber je taxislužba. Členské země jej mohou regulovat

Toto může být pro Uber v Evropě hotová pohroma. Soudní dvůr EU totiž dnes vydal rozhodnutí (PDF) v případu španělského sporu mezi tamní asociací taxi služeb a pobočkou Uber Systems Spain. Taxikáři si stejně jako po celém světě stěžovali, že Uber nabízí stejnou službu jako oni, jenže nemusí plnit přísné podmínky, protože není registrovanou taxislužbou. A právě kvůli tomu dle jejich názoru může nabízet lákavé ceny.

„The service provided by Uber connecting individuals with non-professional drivers is covered by services in the field of transport. Member States can therefore regulate the conditions for providing that service.“ – Soudní dvůr EU

Soudní dvůr EU jim nyní v podstatě vyšel vstříc, Uber totiž označil za přepravní službu a nikoliv jen za jakéhosi organizátora spolujízdy, jak často argumentoval právě Uber. Z tohoto rozhodnutí zároveň plyne, že členské země mohou Uber tím pádem regulovat jako jakoukoliv jinou taxislužbu a chtít po něm dodržování podobných pravidel.

Někde má Uber zelenou, někde je zakázaný a někde funguje ve speciálním režimu, taxikářské svazy nicméně nyní mohou mnohem lépe tlačit na místní samosprávy a státní správu, protože jejich argument, že je Uber v podstatě také taxi, podpořila i nejvyšší soudní instance EU, jejíž výklad ke všemu platí prakticky hned a nemá žádný odklad.

Z rozhodnutí mají obavy zejména zastánci sdílené ekonomiky a nových startupů z tohoto ranku, celý tento segment se totiž už z principu nachází kdesi na pomezí starého a nového internetového světa. Rozhodnutí může být určitým precedentem třeba i pro hoteliéry a města, kterým se nelíbí Airbnb a další firmy, které ignorují staré pořádky.

Diskuze (29) Další článek: Město na Aljašce se otepluje tak rychle, že to přístroje považovaly za chybu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,