Sony | Android Auto | CarPlay

Sony XAV-AX8000 promění jakékoli auto v Teslu s obrovskou dotykovou obrazovkou

Máte starší automobil, který sám o sobě nenabízí podporu nějakého pokročilejšího propojení s telefonem? Pak by vás mohla zaujmout následující novinka, která „udělá z vašeho auta Teslu“. Řeč je o nové verzi přijímače Sony XAV-AX8000, který ke svému fungování vyžaduje jen jednu pozici DIN pro autorádia.

Dominantou tohoto přístroje je jednoznačně dotyková obrazovka s úhlopříčkou 8,95" (22,7 centimetrů), jejíž pozici lze pomocí robustního držáku nastavovat dle potřeby. Instalační sada tak přináší velký displej i do automobilů, které ho normálně nemají.

Propojení s chytrým telefonem

Přístroj je možné propojit USB kabelem s chytrým telefonem, se kterým umí komunikovat v rámci Apple CarPlay i Android Auto. Díky tomu lze na obrazovce používat aplikace z telefonu, které tyto platformy podporují – například Mapy Google, Waze, ale i mnohé další.

Samozřejmě nechybí základní funkce, jako je hlasité handsfree. Tím to ale nekončí a japonský výrobce chystá další vylepšení – jedna z aktualizací firmwaru má například přinést podporu platformy Abalta WebLink, která umožňuje streamování vybrané aplikace ze smartphonu na displej.

Přes dotykovou obrazovku je možné intuitivně a bezpečně ovládat přehrávání hudby, navigaci, ale i další funkce poskytované chytrým telefonem. Chybět nebude ani podpora hlasových příkazů, kterými bude možné ovládat hudbu, diktovat zprávy, telefonovat nebo nastavovat navigaci.

Spousta muziky za hodně peněz

Sony XAV-AX8000 má samozřejmě zvukový výstup a lze skrz něj přes Bluetooth streamovat hudbu z telefonu do audio systému vozidla. U automobilů se zadní parkovací kamerou je možné její obraz přenášet na obrazovku zařízení.

Doporučená maloobchodní cena přijímače Sony XAV-AX8000 rozhodně není z kategorie „za hubičku“. V prosinci zahájí prodeje s cenovkou 600 dolarů, což je v přepočtu s DPH asi 16 800 korun. Pro majitele starších aut ale může jít o zajímavou možnost, jak významně rozšířit jejich konektivitu. Podrobné technické parametry můžete prostudovat na oficiálních stránkách produktu.

Diskuze (36) Další článek: Terraskop: Vědec navrhuje využít zemskou atmosféru jako obří astronomickou čočku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,