Sony Vaio VGN-BX197XP: Široký i bystrozraký v jednom

Když vás nebaví stolní počítače, ale nechcete se vzdát herní zábavy, je ideální volbou notebook kategorie DTR. V případě nové řady Sony Vaio BX nemusíte dělat vůbec žádné kompromisy a můžete si dopřát to nejlepší.

Plusy a mínusy
 +  vysoký výkon
+ bohatá výbava
+ kvalitní provedení
- hlučný provoz
- vysoká cena
- krátká výdrž baterií

V kategorii velkých notebooků se často setkáváte s otázkou přenositelnosti těchto zařízení. Při čtyřkilogramové hmotnosti a velkých rozměrech způsobených především 17" displejem je výstižnější pojem převozitelnost, který nejlépe vystihuje nejvhodnější způsob přepravy těchto mobilních kolosů.

Supertěžká kategorie

Sony Vaio řady BX do této kategorie dobře zapadá. Jedná se o skutečného velikána, který nemá důvod svoji obezitu skrývat. S plochou blížící se velikosti listu A3 a tloušťkou přes čtyři centimetry se ani není čemu divit. Zvláštností tohoto notebooku je totiž velká tloušťka víka displeje, který je stejně široký, jako tělo notebooku. Konstrukce je díky masivnímu provedení velmi tuhá a displej působí bytelně nejen díky tloušťce, ale i kovovému povrchu.

Ostatní části počítače jsou ve střídmé barevné kombinaci šedé a černé barvy. Kromě víka displeje již není žádná další část kovová, což je vzhledem k vysoké ceně překvapivé. V otevřeném stavu působí standardní malá klávesnice na tak velké a málo využité ploše až komicky. V pravém horním rohu je nezvykle umístěná čtečka otisků prstů, která je již standardní výbavou vyšších řad většiny značek. Polohovací zařízení nabízí možnost volby mezi touchpadem a trackpointem, což jistě mnozí uživatele ocení.

To nejlepší uvnitř

Výbava počítače je po stránce výkonu špičková. Rychlý procesor doplněný herní grafickou kartou a 1GB operační paměti je nedostižná kombinace. Mezi notebooky nezvyklou vlastností je také přítomnost dvojice pevných disků se součtem kapacity až 160 GB, které umí pracovat i v RAID zapojení. V komunikační oblasti je Vaio také na špičce, nemůže chybět rychlé Wi-Fi a Bluetooth verze 2.0, vhodně doplněné bezdrátovým sluchátkem. V kombinaci s integrovanou webovou kamerou je tak Vaio ihned použitelné pro videokonference.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Máte raději touchpad, nebo trackpoint? • Vestavěnou kameru lze vypnout jediným tlačítkem • Čtečka karet podporuje i SD karty

 Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

konektory na straně notebooku • akumulátor neslouží k dlouhodobém provozu notebooku • Pevný disk můžete vypojit, je tam totiž ještě jeden

Láska na první pohled

Největší lahůdkou zůstává displej, který na obrovské úhlopříčce 17" v širokoúhlém provedení nabízí dokonalý obraz. Sony je na displeje špička a technologie X-Black v kombinaci s velmi vysokým rozlišením je pastvou pro oči. HD videa vás odnaučí od „nekvalitních“ DVD filmů.

Při větší zátěži však byla hlučnost chlazení nepříjemným překvapením. Větrák se točil v podstatě neustále, což je při tak obrovských rozměrech notebooku překvapivé. Také výdrž byla podle očekávání podprůměrná i kvůli relativně slabší baterii ve standardní dodávce.

 

Verdikt celkem 63 %
DTR notebooky si najdou mnoho příznivců
vysokým výkonem a velmi kvalitním displejem.
Vaio řady BX tyto parametry do puntíku splňuje
a přidává ucelenou výbavu. Slabším místem
je vyšší hlučnost, také cena není právě lidová.
provedení 4/5
výkon 4,5/5
výdrž 2/5
cena 2/5

Sony Vaio VGN-BX197XP
produkt notebook
cena 76 590 Kč
zdroj Sony Czech, Praha
kontakt 222 864 199
Cenová osa (Kč včetně DPH)
HP nw8240 117 883 Kč
Asus W2VC-U009P 82 479 Kč
Sony Vaio VGN-BX197XP 76 590 Kč
Funkce
procesor Intel Pentium M 760 (Dothan), 2,0 GHz, 2 MB L2 cache
čipová sada Intel 915PM
paměť 1× 1 GB DDR2-533 SO-DIMM
pevný disk 2× Toshiba MK8032GSX, 5 400 ot./min, 16 MB, SATA
displej 17" TFT WUXGA, 1 920 × 1 200 bodů, X-Black
grafika ATI Radeon X700, 256 MB vlastní + sdílené paměti
zvuk Intel HD Audio
komunikace Intel 1 Gbit LAN, modem, Bluetooth V2, Intel Pro/Wireless 2200BG
mechaniky DVD±R/RW DL
vstupy a výstupy 3× USB 2.0, 1× D-Sub, 1× RJ-45, 1× RJ-11, 1× PCMCIA I/II, 1× audio výstup, 1× audio vstup, čtečka karet SD/MMC/MS/MS PRO
rozměry (v × š × h) 43 × 402 × 297 mm
hmotnost 4,0 kg
baterie Li-Ion 11,1 V, 4 000 mAh
příslušenství adaptér, Bluetooth sluchátko
software MS Windows XP Professional, Roxio DigitalMedia SE 2.3, MS Works 8.0, Adobe Photoshop Elements 3.0, Norton Internet Security 2005 AntiSpyware Edition, další aplikace VAIO
záruka 2 roky

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 3/06.


 

Diskuze (18) Další článek: 7. ročník konference Cisco Expo 2006 stále s možností zvýhodněného registračního poplatku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,