Sony to myslí s chytrými brýlemi vážně. Představilo SDK

Sony na začátku roku ukázalo prototyp chytrých brýlí SmartEyglass. Nyní vypustilo do světa SDK pro Android a chce po vývojářích aplikace pro rozšířenou realitu. Samotné brýle dorazí příští rok.

Ačkoliv hlavním tahounem nositelné elektroniky posledních měsíců jsou nesporně chytré hodinky, které na křivce hypu míří střemhlav vzhůru, v pozadí pokračuje vývoj chytrých brýlí. Možná se na ně trošku zapomnělo, možná se už ani tolik nemluví a nepíše o Google Glass, japonské Sony je však přesvědčené, že i tomuto typu zařízení patří budoucnost.

555702212
Prototyp chytrých brýlí SmartEyeglass – nyní Sony vydává SDK nástroje pro vývoj

Sony se na počátku roku pochlubilo s prototypem brýlí SmartEyglass. Výrobce sliboval, že na rozdíl od Google Glass s jedním poloprůhledným hranolem v pravé horní části budou jako displej pracovat obě skla a to s pomocí holografické technologie. Skla tím pádem sice nebudou zcela čirá, ale stále propustí více než 85 % světla. A ještě v jedné věci se budou lišit – namísto lehoučkých Glass budou masivnější a kabelem propojené s adaptérem v kapse s ovladačem a baterií.

Očividně nezůstalo pouze u jediného adaptéru, devět měsíců totiž uteklo jako voda a Sony nyní představuje SDK pro vývojáře. Zařízení pro masové použití sice zatím k dispozici není, nicméně firma slibuje, že jej nabídne v první polovině příštího roku. Do té doby mohou vývojáři aplikací pro rozšířenou realitu své kousky testovat pomocí emulátoru na běžném telefonu s Androidem.

Displej na brýlích SmartEyeglass se oproti Google Glass výrazně liší. Namísto širokého spektra barev je monochromatický – zelený s osmibitovou barevnou hloubkou. Sony tedy nepředpokládá, že bude sloužit k zobrazování fotografií a videokonferenci, ale k jednoduchému zobrazování stavových informací – textu, jednoduchých rastrových symbolů aj.  Na stranu druhou, díky tomuto jednoduššímu přístupu bude text na průhledných sklech lépe čitelný – bude se vlastně chovat jako transparentní HUD třeba ve vojenských letounech.

873098583
Zapomeňte na pestrobarevné informace – zobrazovač je pouze zelený, ale může zase pracovat s celou plochou skel, nikoliv jen v drobném hranolu jako v případě Google Glass

Aplikace pro brýle neběží přímo v nich, ale ve spárovaném telefonu (Android 4.1+), přičemž pro komunikaci se bude používat Bluetooth 3.0 a Wi-Fi (802.11 b/g/n). Samozřejmě nebude chybět klasická výbava senzorů: 3megapixelový fotoaparát s podporou SD videa, mikrofon, akcelerometr, gyroskop a kompas. Sony naopak nepočítá se sluchátky, i když zvukový výstup by měl být v drátovém adaptéru s baterií.

V tuto chvíli je prototyp příliš masivní – vždyť na neforemnost poukazují i kritici mnohem drobnějších Glass, a stejně kontroverzní je i drátový adaptér, nicméně je sympatické, že se do křížku s Googlem skutečně pustil i nějaký další velký výrobce, který se zároveň pokouší vybudovat ekosystém aplikací třetích stran.

6557032
Baterie a ovládání jsou v drátovém adaptéru. To může být z hlediska estetiky problém.

Uvidíme, jak to příští rok dopadne a jestli chytré brýle jako produkt přeci jen nezadupou do země ergonomičtější a především mnohem levnější chytré hodinky na zápěstí. 

Diskuze (4) Další článek: Age of Empires opět zdarma. Tentokrát na Windows 8.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,