Solitaire 7x jinak a ještě k tomu zadarmo

21. července 2000
Computer 13/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Pasiáns (z francouzského patience – trpělivost) je karetní hra pro jednoho až dva hráče, jejímž cílem je přeskupení jednotlivých karet do určitého obrazce nebo sledu podle zadaných pravidel.
Pasiáns (z francouzského patience – trpělivost) je karetní hra pro jednoho až dva hráče, jejímž cílem je přeskupení jednotlivých karet do určitého obrazce nebo sledu podle zadaných pravidel. Jediným protivníkem je náhoda, na své straně pak musíte mít štěstí a podle výběru hry větší či menší dávku inteligence. Microsoft zabudoval pasiáns do svých operačních systémů již ve stařičkých Windows 3.11 a najdete jej v prakticky nezměněné podobě i v aktuální verzi Windows 2000 či Windows Millennium. Bohužel se zde jaksi neujalo české označení "pasiáns", a tak většina uživatelů zná tyto hry pod názvem "solitér" nebo anglicky "solitaire". Solitaire je oblíbenou zábavou nudících se manažerů i sekretářek, ale bývá také využíván například k tomu, aby se začínající uživatel naučil pracovat s myší. Dnes vám přinášíme přehled sedmi pasiánsů, které si můžete zdarma stáhnout z Internetu.

Super Model Solitaire 1.0
Okoukaly se vám obyčejné kreslené karty? Tak proč si nezahrát solitaire, kde místo spodků, královen, králů a es budete moci obdivovat svůdné křivky světových topmodelek? Čekají na vás Tyra Banks, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Rebecca Romijn, Carmen Electra a řada dalších. Jednu ze dvanácti modelek si pak můžete nastavit i na rub karet. Jinak se jedná o tutéž hru, jakou najdete ve Windows, takže můžete hrát ve standardním módu, nebo variantu Vegas. Důležité upozornění: při instalaci program nabízí jako "bonus" změnu výchozí stránky vašeho browseru na www.worldusa.com. Pokud nemáte o tuto změnu zájem, stiskněte při dotazu tlačítko Decline. Download, velikost: 703 KB

South Park Solitaire 1.2
Že se vám nelíbí standardní pasiáns z Windows a na modelky nemáte zrovna chuť? Pak můžete vyzkoušet tutéž hru, tentokrát se všemi postavičkami z oblíbeného televizního seriálu "Městečko South Park". Stejně jako v předchozím případě si můžete vybrat jakoukoli postavičku na pozadí karet a všechna esa, králové, královny i spodky zastupují obrázky hlavních hrdinů.

Protože hra pochází ze stejné autorské dílny jako Super Model Solitaire, budete i tentokrát po skončení instalace obtěžováni nabídkou na přestavění domovské stránky.

Download, velikost: 715 KB

All Cards 1.0
Na tomto pasiánsu jsou sympatické dvě věci: zkomprimovaný nezabírá ani 100 KB a není jej nutné instalovat. Jeho pravidla byla původně poněkud nad rámec mého chápání, nicméně pokud si najdete čas a přečtete si návod, jistě snadno a rychle pochopíte, co je cílem této hry. Ocenil jsem zejména možnost uložit si aktuální stav, který je pak možné kdykoli otevřít, takže vás nerozčílí, že jste museli přerušit nadějně vypadající hru zrovna v okamžiku, kdy do místnosti vešel váš nadřízený. Pokud se dostanete do bezvýchodné situace, můžete si nechat napovědět, jaký další tah je optimální – stačí v menu Game zvolit položku Suggest next move nebo stisknout otazník. Jako u většiny pasiánsů i zde platí pravidlo, že je lepší nejdříve přemýšlet a teprve pak přesouvat karty.

Webová stránka, Download, velikost: 74 KB

Double Solitaire 1.04
Jako jediný ze zde nabízených pasiánsů můžete tento pasiáns hrát proti skutečnému soupeři přes Internet prostřednictvím svého browseru (vystačíte s MS Internet Explorerem 3.0 nebo Netscape Navigatorem stejné verze). Jde o hru podobnou hře Klondike s tím rozdílem, že ji mohou hrát současně dva hráči proti sobě. Hra vyžaduje rychlost, zručnost a dovednost.

Program se instaluje jako plug-in do výchozího prohlížeče. Následně se připojíte k serveru www.solitaire.com., kde se přihlásíte ke hře stiskem tlačítka Play. Pak se nainstalují některé další podpůrné programy a záhy si můžete vybrat jednu ze tří úrovní obtížnosti. Hra je velmi pěkně ozvučená a nutno uznat, že hraní proti někomu, koho neznáte, je poměrně vzrušujícím zážitkem

Download, velikost: 50 KB

Free Solitaire 3.02
Pokud nevystačíte s jedním pasiánsem, pak si můžete stáhnout celou kolekci, do níž patří hry Forty Thieves, Free Cell, Indian Patience, Klondike, Montana, Pyramid, Sea Towers, Spider, Double Klondike a Golf. Na rozdíl od většiny podobných programů umožňuje Free Solitaire použít jako rub karet libovolný obrázek ve formátu BMP, JPEG nebo PCX.

Volitelně si můžete vybrat mezi malými a velkými kartami, nastavit barvu pozadí nebo aktivovat či deaktivovat velmi podařený zvukový doprovod (tato nastavení jsou společná pro všechny hry). Pokud byste si nevěděli rady, je pro každou hru k dispozici podrobný návod.

Při instalaci se program dožaduje vyplnění dotazníku, ovšem i když ponecháte všechny položky nevyplněné, instalace se zdárně dokončí.

Download, velikost: 2,28 MB

123 Free Solitaire 4.4
Další sbírka karetních her, tentokrát obsahuje pasiánsy Diplomat, Eastheaven, Fourteen Out, Free Cell, Klondike, Pyramid a Four Seasons. Každá hra má více než devět miliard možných výsledků, takže se vám prakticky nikdy nemůže stát, že byste hráli jednu a tutéž hru dvakrát.

Pochvalu si zaslouží hned několik věcí. Tou první je úvodní menu pro výběr hry, kde se zobrazuje náhled, délka hry, její obtížnost, nároky na dovednost a šance na výhru. Karty vypadají skoro jako skutečné – mají punc zašlosti a při přesouvání se zobrazují stíny, což působí velmi realisticky. Vybírat můžete z pěti druhů rubů a dvanácti typů pozadí hrací plochy. I tento pasiáns disponuje zvuky, které je ale možné snadno a jednoduše vypnout. Ani tentokrát nechybí nápověda k jednotlivým hrám.

Zajímavostí je režim Autoplay, který vám může o něco usnadnit hraní.

Download, velikost: 1,19 MB

Aces and Kings Solitaire 1.0
A na závěr ještě jedna kolekce obsahující tentokrát pět pasiánsů převzatých z oblíbeného programu Pretty Good Solitaire. Zahrát si můžete Ace and Kings, Demons and Thieves, Fours Up, Double Freecell a Lady Jane. Všechny hry mají funkci "zpět", režim Autoplay, automatické ukládání her a statistiku. Na výběr je tentokrát šest rubů karet a neomezený počet barev na pozadí. Pokud by se vám nelíbila na pozadí jednolitá barva, můžete si zde umístit jakýkoli bitmapový obrázek. Nastavení pak lze aplikovat buď na jednotlivou hry nebo na všechny hry současně. Ani tentokrát autor nezapomněl na podrobné návody ke všem pěti obsaženým hrám.

I v tomto případě se při instalaci setkáte s dotěrným dotazníkem, který doporučuji přeskočit.

Download, velikost: 3,30 MB

Diskuze (3) Další článek: Computer 13/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,