Drony | Airbus

Solární dron Airbus Zephyr vydržel ve vzduchu rekordních 26 dní

Dron Zephyr francouzské společnosti Airbus překonal světový rekord v čase stráveném ve vzduchu. Letoun, poháněný energií ze solárních panelů, vydržel létat nepřetržitě 25 dní, 23 hodin a 57 sekund, tedy bez tří sekund přesně 26 dní, píše DroneLife.

Airbus tak překonal svůj vlastní rekord z roku 2015, kterého dosáhl s předchozím prototypem Zephyru, jehož hodnota byla „jen“ 14 dní.

Airbus vyvíjí dron Zephyr S HAPS (High Altitude Pseudo-Satellite) od roku 2015 a plánuje ho používat jako levnější alternativu ke komunikačním družicím. Konkrétně se v tomto kontextu mluví o poskytování „lokálních satelitních služeb“.

Hmotnost stroje je 75 kilogramů, na křídlech s rozpětím téměř 25 metrů jsou nainstalovány solární panely. Při pohybu ve vyšších výšce kolem 70 000 stop (cca 21 kilometrů) je Zephyr nepřetržitě nad oblačností a přijímá tak maximální množství světla. V takové situaci se teoreticky může udržet ve vzduchu bez přestávky až několik měsíců.

Rekordní let byl zahájen 11. července v Arizoně (záznam startu můžete vidět na videu výše), hladké přistání proběhlo 6. srpna. Airbus konstatuje, že je to jen začátek dlouhotrvajících letů a doufá, že jeho dron ještě letos zvládne mnohem delší pobyty ve vzduchu.

„V příštích dnech zkontrolujeme všechny technické údaje a výstupy a zahájíme přípravu dalších letů naplánovaných na druhou polovinu letošního roku z naší nové základny na letišti Wyndham v západní Austrálii,“ uvedla v prohlášení vedoucí bezpilotních leteckých systémů Airbusu Jana Rosenmann.

Pokud by se tato technologie osvědčila, znamenala by výrazné snížení nákladů pro celou řadu nasazení, na které jsou nyní používány satelity. Francouzi mimo jiné počítají s pohybem dronů v oblastech katastrof, pro dlouhodobé environmentální studie či poskytování bezdrátového připojení k internetu v místech se špatnou dostupností.

Firma paralelně vyvíjí pokročilejší verzi modelu Zephyr T s rozpětím křídel 32 metrů a hmotností 145 kilogramů, která bude schopna nosit větší užitečné zatížení. Předpokládané dokončení vývoje je plánováno na rok 2020.

Jedním ze zájemců o stroje Airbus Zephyr je britská armáda, která objednala tři letadla. Lze předpokládat, že v tomto případě budou drony použity ke špionážním účelům, ale mohly by být nasazeny také za účelem zjištění úniku ropy a dalších katastrof.

Mohlo by vás zajímat: Najdi 26 tisíc rozdílů, aneb co čekat od dronu za 890 Kč

Diskuze (4) Další článek: Na moderní bojiště se chystají stealth tanky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,