Byznys | Warez | Pirátství

Softwarový výrobce bojuje proti pirátství odposlechem a drakonickými tresty

Programy jako Photoshop aj. patří už roky k těm nejrozšířenějším na osobních počítačích, i když v nemalém procentu případů se jedná o instalace bez patřičné licence – tedy o zjevné pirátství a krádež. Kdyby tomu tak nebylo, Adobe musí být s trochou nadsázky bohatší než Apple.

Britskému studiu Foundry, které vyvíjí profesionální aplikace pro zpracování videa a obrazu, došla trpělivost a upravila licenční podmínky svých produktů takovým způsobem, že by se případní piráti opravdu mohli obávat drakonických trestů.

Když si nainstalujete náš program, souhlasíte s tím, že vás budeme sledovat

Vlajkovou lodí Foundry je aplikace Nuke, za kterou zaplatíte jako za ojetou fábii – 3 748 eur, což po přepočtu činí bezmála sto tisíc korun. To je už dost velká pálka na to, aby jej kradli nejen amatéři a všemožní schopnější youtubeři, ale třeba i menší komerční studia.

V nových podmínkách, o kterých píše TorrentFreak, se tak objevila pasáž, která umožňuje výrobci sbírat informace o koncovém počítači a hlavně používání jeho softwaru. Foundry se tak může snadno dozvědět, že zákazník používá program, aniž by k němu byla vedena licence, případně že používá program na vícero počítačích, ačkoliv licence umožňuje instalaci třeba jen na jeden.

Dobrý den, evidujeme, že používáte náš software bez licence. Buď zaplatíte 10 000 dolarů, nebo se obrátíme na soud!

Foundry toto sledování může provádět jen občas, na pozadí, zatímco pirátská kopie bez problému dále funguje. Nejdůležitější je nakonec to, že Foundry nezůstává pouze u sběru dat, ale když opravdu zjistí, že počítač s IP adresou XYZ používá nelicencovaný produkt, rovnou hrozí pokutou, která se má vyšplhat až do výše desítek tisíc dolarů, neboť výrobce do ní promítl i náklady na vyšetřování.

Výrobci masovějšího softwaru tak agresivní zpravidla nejsou, hon na piráty třeba zrovna v případě zmíněného Adobe by byl totiž nakonec možná i nákladnější než případné soudní a mimosoudní náhrady. Zpravidla se tedy orientují skrze prostředníky (BSA aspol.) jen na velké ryby – warez v podnicích.

Diskuze (32) Další článek: Tajuplná čínská raketa by mohla ohrozit vzdušnou sílu amerického letectva

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,