Software od Samsungu zakazuje Windows update (aktualizováno)

Již v minulosti se objevilo několik velkých bezpečnostních problémů, které způsobil předinstalovaný software od výrobce daného počítače, notebooku a dalších forem zařízení. O další aféru se nejspíše postaral Samsung, jehož předinstalovaný software cíleně vypíná automatické aktualizace Windows 8.1, které se starají i o důležité bezpečnostní opravy.

Nebezpečný software objevil specialista na produkty Microsoftu, který problém objevil na jednom z počítačů od Samsungu. Počítač měl nainstalovaný balík od Samsungu, který zahrnoval různý software a ovladače.

Po odinstalování všeho ale stále docházelo k vypínání automatické aktualizační služby Windows. Po ještě bližším zkoumání našel spustitelný soubor „Disable_Windowsupdate.exe“, který je součástí aktualizačního balíčku od Samsungu a spouští se automaticky při každém přihlášení do systému.

regvalue.pngservice.png
Služba, která se stará o vypínání automatických aktualizací Windows

Po dotazu na podporu Samsungu dostal opravdu šokující odpověď, že Samsung vypíná automatické aktualizace kvůli tomu, aby se pro hardware nenainstalovaly ovladače přes aktualizační službu Windows, které by nemusely fungovat. Software od Samsungu tak automatické aktualizace zakazuje.

1part5.png
Vypínání automatických aktualizací provádí aplikace od Samsungu při každém přihlášení, takže zapnutí pomůže jen chvíli

Jak velké bezpečnostní riziko to znamená, asi chápe každý a protože Samsung patří mezi největší prodeje počítačů i notebooků, je to o ještě horší. Dle informací se k tomu už Samsung dokonce oficiálně vyjádřil - Samsung se prý snaží v rámci zákaznické spokojenost nabídnout uživatelům, kdy chtějí aktualizace nainstalovat.

To je samozřejmě obrovské nebezpečí, protože manuální vyžádání a instalaci aktualizaci možná využije hrstka geeků, ale běžný uživatel se o také věci nestará a proto Windows mají jako primární nastavení automatické aktualizace na pozadí. Zatím není jasné, jakých všech zařízení se tento problém týká.

Aktualizováno:

Samsung na zprávu zareagoval a popřel, že by cíleně bránil aktualizacím Windows. Nastínil, že je na uživatelích, zda si aktualizace nechají zapnuté či nikoli. Dále vyzval své zákazníky, kteří by měli dojem, že jim software od Samsungu brání v instalaci aktualizací, aby Samsung kontaktovali. 

Diskuze (49) Další článek: Kalifornii začaly brázdit první autonomní vozy Googlu nové generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,