So.cl: Představa sociální sítě z dílen Microsoftu [video]

Mluví se o něm dlouho a všichni nechápavě koukají na jeho jméno. Přesně takový je So.cl, nejnovější příspěvěk Microsoftu do světa sociálních sítí. Vyzkoušeli jsme ho v praxi.

Před pár týdny, no možná to jsou už i měsíce, se poprvé začalo mluvit a psát o čemsi, co má leckdo problém i správně skloňovat. Jmenuje se to So.cl, pravděpodobně by se to mělo číst jako anglické slovo social a je to cosi mezi vyhledávačem a sociální síti.

Jenže ani tato definice není tak jednoduchá. So.cl je zatím na pozvánky a vyžaduje účet na Facebooku, vlastní účty totiž neprovozuje. Jakmile se přihlásíte, bude vám to celé připomínat Google+. Nahoře černá lišta, vpravo čtvereček s indikací posledních informací a uprostřed toho všeho proud zpráv.

Mohou to být skutečně stavové zprávy formálně úplně stejné jako na Twitteru, Facebooku a Google+, mohou to být ale i výsledky vyhledávače. Vše to můžete komentovat, můžete to hodnotit a přidávat tomu klíčová slova. Když tedy budete chtít dát do stavové zprávy fotku z Alp (ne svoji), naklepete do vyhledávacího políčka slovo Alps, vyberete si ty fotky z Bingu, které se vám líbí a to je celé.

So.cl v praxi

 

Na Soc.lu mě zaujalo několik příjemných ergonomických novinek. Tou první je filtr, který zobrazí pouze ty zprávy z komunity, do kterých jste nějakým způsobem přispěli. Mohli jste tedy napsat komentář, mohli jste zprávu označit, že se vám líbí, nebo jste k ní přidali klíčové slovo. V jednom proudu tedy uvidíte, čeho všeho jste se účastnili.

Druhou zajímavou novinkou je hromadné sledování videa. Nějaké si vně Soc.lu vyhledáte a spustíte video party. Ostatní pak mohou vstoupit, zapojit se do chatu a video ke všemu uvidí přesně v tom okamžiku, ve kterém ho právě sledují ostatní – jako kdyby to vysílali v televizi.

socl.png
Hromadné sledování videa

Co je tedy So.cl? Je to pomůcka, která Microsoftu pomůže (nebo by měla pomoci) v lepším sémantickém rozpoznání toho, co vlastně indexuje skrze svůj Bing a co se líbí. Pokud vyhledám fotky Brna a přidělím jim klíčové slovo Brno, Bing si už může být jistý, že to je skutečně Brno a že to jsou asi dobrá data. Je to vlastně podobný přístup, kterým se teď řídí i Google.

socl.png  socl.png
Zprávy, do kterých jsme nějakým způsobem přispěl a tvorba nové zprávy na základě hledaného slova Brno

Nejprve spustil hodnotící tlačítko +1 a později celou sociální síť, která dle mnohých nakonec slouží jen k tomu, aby Google lépe pochopil, co se lidem líbí a co a jak má řadit výše ve výsledcích vyhledávače. Skutečně tomu tak je – všichni jsme účastníci obřího a nekončícího dataminingu a So.cl je v tomto směru úplně stejný.

A jen tak na okraj, v So.clu se dá s pomocí Bingu dobře dělat brainstorming. Tedy pokud nejste z Česka, protože vyhledávač Microsoftu stále není lokalizovaný a českému webu moc nerozumí.

Diskuze (66) Další článek: Zveme vás na PowerShell akademii!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,