Sneak Peeks 2014: Devět futuristických kousků od Adobe

V Los Angeles se konala výroční konference Adobe Max. Firma na závěr uspořádala show Sneak Peeks, na které inženýři ukázali, čeho se dočkáme v příštích verzích Photoshopu aspol.

V Los Angeles se v týdnu konala výroční konference Adobe MAX, na které firma představuje své novinky pro kreativce a vývojáře. Vylepšení se tedy dočkala hromada produktů z balíku Creative Cloud a společnost Adobe zde také oznámila partnerství s Microsoftem při vývoji dotykového Photoshopu, Illustratoru a dalších produktů, což Redmond ocenil mimo jiné tím, že všem přítomným rozdal hybridní tablet Surface 3.

Čtenářsky nejvděčnější akcí celého MAXu je ale už tradičně jeho závěrečné show Sneak Peeks, na kterém inženýři z Adobe představují často futuristické novinky, na kterých pracují a které se dostanou do skutečných produktů třeba až za pár let. Osobně jsem se účastnil Sneak Peeks v letech 2008 a 2011 a mnohé z tehdejších specialit se později skutečně objevilo třeba ve Photoshopu. Introvertní inženýry pokaždé doplní některá z hollywoodských hvězd – tentokrát to byl Joseph Gordon-Levitt

Takže s čím se společnost Adobe pochlubila letošní podzim? Pojďme se na to podívat, firma totiž už na YouTube vystavila samostatná videa s ukázkami.

Time of Day: Osvětlí fotografii podle libovolné denní doby

Představte si, že jste pořídili scenérii města v pět odpoledne, ale vy byste chtěli mít fotografii při západu slunce. Jenže v ten pravý čas se na místo nedostanete. Mohl by vám pomoci tento algoritmus, který pozmění barevné podání snímku podle libovolného času. Inženýři analyzovali hromadu časosběrných videí různých scenérií a zjistili tak, jak se světlo chová v různých fázích dne. Pak už stačí aplikovat algoritmus na libovolný snímek.

PSD Web Editing: Webový Photoshop

Adobe a Google nedávno oznámily, že v testovacím provozu zpřístupní streamovaný Photoshop pro Chrome OS. Další tým ale pracuje i na webovém Photoshopu – nebo alespoň na základním editoru PSD. Běží v Chromu, je napsaný v HTML5 a na videu níže se můžete podívat, co umí.

GapStop: Babička řečníkem

Zdaleka ne každý umí mluvit na kameru, a tak může být nechtěným výsledkem video plné prodlev a oněch známých „ééé“, „hmm“, „ááá“ a dalších. GapStop je technika, která všechny tyto zlořády odstraní a nastříhané kousky videa složí dohromady s pomocí téměř nepostřehnutelného prolnutí. GapStop tedy udělá řečníka i z vaší babičky. Další technologie, která se jistě stane součástí některé z příštích verzí Premiere Pro.

Defog: Už žádná hmla!

Zamlžené dálavy, špatné rozptylové podmínky… To vše může dát fotografii unikátní vzhled, ale občas se toho chcete zbavit. Můžete si samozřejmě pohrát s nastavením kontrastu a dalších parametrů, anebo použijete tento nový připravovaný nástroj, který se pokusí zamlžení snímku odstranit, aniž by poškodil barevné podání.

Project Layup: Prototypování pro lenochy

Tato mobilní aplikace už vypadá jako téměř hotová. Spustíte tablet, nakreslíte prstem obdélník a ten se rázem promění ve vektorový pravoúhlý tvar. Dále prstem načmáráte několik linek a promění se v generický text lorem ipsum. A nakonec si posuvníkem vyberete to rozložení prvků, které vám nejvíce vyhovuje. Layup je tedy rychlý dotykový prototypovací nástroj pro design, který zároveň vše uloží do PSD, nebo AI.

Live Mobile Dev: Náhled webu kdekoliv

Toto vylepšení se pro změnu týká webového editoru Dremweaver a jedná se o službu, která umožní živý náhled webu na libovolném zařízení. Vývojář si totiž bude moci ke každé stránce vytvořit náhledový odkaz, který pak může otevřít na mobilním telefonu, tabletu aj. a v praxi sledovat, jak se stránky chovají na různých form-faktorech. Když v Dreamweveru posune stránku, posune se i náhled na zařízeních.

Project Beacon: Pochlub se přes bluetooth

Beacon je malý a jednoduchý BT vysílač s baterií na rok, snad i dva. Když jej namontujete na svoje venkovní dílo a půjde kolem člověk s aplikací Behance, což je webový katalog, kde se svou prací mohou chlubit kreativci všeho druhu, aplikace jej na dílo upozorní a uživatel se může podívat na detaily. A jen pro zajímavost, tento experiment představil Čech Tom Krcha.

Visual Speech Editor

Tento projekt se věnuje způsobu zobrazení hlasu v nahraném zvuku. Editoři vidí zvuk různými způsoby od křivky po spektrální analýzu a tato technologie by jim měla dopomoci v nahrávce najít mluvené slovo. Text je v křivce barevně rozlišen a připojen. 

Project Para

A na závěr ještě projekt Para – jednoduchý vektorový editor napsaný v Javascriptu a tedy plně běžící ve webovém prohlížeči. Para umí některé netradiční skupinové kousky. Napoví videa a nakonec si jej i můžete vyzkoušet.

Jakou z prezentovaných funkcí byste ocenili nejvíce? Time of Day, nebo něco jiného? Pochlubte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (3) Další článek: Byznysový zápisník: Problémový Symantec se také dělí na dvě firmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,