Bezpečnost | Kniha | Děti | Audioknihy

Smolíčku, Pacholíčku, připoj nás k internetu na chviličku. Kyberpohádky připraví děti na drsný digitální život. A jsou zdarma

Digitální prostředí je plné nástrah, nad kterými mají rodiče omezenou kontrolu. Proto se v posledních letech často skloňují pojmy jako informační nebo digitální gramotnost, které je u dětí potřeba rozvíjet. Ruku k dílu přiložilo Centrum kybernetické bezpečnosti, které zvolilo specifickou formu osvěty namířenou na přehlíženou sociodemografickou skupinu.

Vydalo totiž knihu vzdělávacích pohádek pro děti ve věku 4–6 let, která jim ukazuje, jak by se měly nebo neměly chovat v digitálním prostoru. V knize najdete celkem šest „kyberpohádek“, jak autorský tým příběhy označuje.

Klasické pohádky pro digitální dobu

Nejsou to zcela nové příběhy, použity jsou klasické pohádky jako ta o kůzlatech, která zůstala sama doma a musela si poradit s manipulativními nájezdy vlka. Klasické pohádky jsou ale převyprávěné tak, aby obsahovaly nadstavbu a vedly děti ke správným návykům v oblasti kyberbezpečnosti.

V uvedeném příkladě vlk naráží na překážky jako branka na číselný kód, který se z kůzlat pokouší vymámit klasickou cestou, a sice napodobením hlasu jejich matky. Pak se vlk zase vypořádá s Face ID u dveří do domu. Děti se tímto učí, že nemají nikomu cizím prozrazovat hesla a kódy, že mají ověřovat, kdo s nimi komunikuje atd.

Upoutávka na Kyberpohádky:

Kyberpohádky jsou zdarma ke stažení na www.kyberpohadky.cz jednak v elektronické verzi, jednak jako audiokniha, kterou namluvil Petr Stach. Textová verze vyšla v neúplné podobě též ve slovenštině, angličtině a němčině. Zvukovou verzi kromě oficiálního webu najdete na Spotify. Součástí projektu je i malý slovník odborných pojmů, který vysvětluje význam pojmů jako heslo, sociální síť, hashtag apod. tak, aby je rodiče mohli dětem přiblížit.

Dále lze stáhnout metodické listy, které primárně slouží jako manuál pro učitele a učitelky, a ukazují, jak dětem téma kybernetické bezpečnosti představit. Listy obsahují konkrétní aktivity nebo hry, chcete-li.

Knihu Kyberpohádek na ve veřejné sbírce podpořila necelá stovka lidí a na projekt vybrala necelých 120 tisíc korun. Partnerem se stal i operátor Vodafone. Centrum kybernetické bezpečnosti se osvětovou činností zabývá dlouhodobě, dříve např. vyhlásilo Národní soutěž v kybernetické bezpečnosti.

Papírovou knihu Kyberpohádek chce bezplatně dostat do tisícovky školek, distribuce začne v lednu 2023.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (2) Další článek: Revoluční klávesnice od Googlu má jediný řádek. Jasně, je to vtip, ale postavíte ho podle návodu na GitHubu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,