Smlouvy o ADSL: Nechci slevu zadarmo

Všichni se dívají po měsíčních cenách za připojení, už tak moc se ale nehledí na drobné texty ve smlouvách. Pročetli jsme smlouvy jednotlivých poskytovatelů připojení a podívali se na některé háčky, které na vás čekají.
Ten, kdo si vybírá svého poskytovatele ADSL připojení pouze podle ceny, může být poměrně neradostně překvapen, když dojde na samotnou realizaci a také případné pokusy o rozvázání smlouvy. Cena za jeden měsíc prostě není všechno a vybírat je třeba také podle dodatečných nákladů.

Co budete muset zaplatit?

Služba ADSL se skládá jednak ze samotného měsíčního paušálu a zřizovacího poplatku. U některých poskytovatelů to ale není konečná částka, někteří chtějí platbu paušálu předem, jiní vyžadují zálohu, která se vrací až při případném rozvázání smlouvy.

Obecně se dá říci, že čím levnější poskytovatel, tím je těch háčků více, kdo prostě chce nízkou cenu, nemusí nutně nízkou cenu zaplatit.

Poskytovatelé se liší i v smluvních podmínkách, na jak dlouhou dobu se upisujete či jaká je výpovědní lhůta služby. I zde platí, že čím levnější, tím víc si vás chce podržet.

Jak jsou na tom

Pročetli jsme obchodní podmínky jednotlivých poskytovatelů, vše telefonicky ověřili (někde byly rozpory, které bylo nutné vyjasnit) a nabízíme vám to v následující souhrnné tabulce. Vzhledem k množství různých variant připojení uvádíme pouze tu nejnižší 192/64, která patří k nejvíce objednávaným.

Czech On Line GTS Imaginet Ipex Nextra SkyNet Tele2 Tiscali Contactel
Podmínky na webu na vyžádání na webu po ověření dostupnosti na webu na webu na webu na webu na webu
Informace 246000333 800313131 800123456 800237511 podle regionu 54594123 296368637 800183532 226026188 800555657
Minimální délka 0 0 0 0 0 6 6 9 0
Výpovědní lhůta 1 1 3 1 3 2 3 2 3
Zúčtovací období 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Cena 192/64* 1482 1589 1599 1498 1583 1547 1391 1547 1580
Instalační poplatek 1680 2016 1680 1680 1680; zdarma do 1.6. 1680 1680 1680 1680
Platba předem ano ne ne ano ne ne ne ano ne
Vyžadována záloha ne ne ne ne ne 1 paušál 1500 u nejnižšího paušálu ne ne

*Ceny v tabulce jsou včetně DPH, cena za měsíc je včetně pronájmu nejlevnějšího modemu. Délky smluv jsou v měsících.

Zřejmě největší rozpor mezi zveřejněnými obchodními podmínkami a skutečnými podmínkami je v případě Czech On Line. Podmínky na webu jsou určeny pro podnikové zákazníky a rozdíly proti nim jsou dodatečně upraveny přímo smlouvou. Podmínky Czech On Line tak hovoří o minimálně šesti měsících, platbě na tři měsíce dopředu a tříměsíční výpovědní smlouvě. Teprve po objednání služby by vám měla dojít finální smlouva k podepsání, kde jsou podmínky uvedené v tabulce. Bohužel tato informace na webu chybí a zájemci tak mohou být odrazeni krutými podmínkami.

GTS obchodní podmínky na webu neudává, po telefonním kontaktu mi je ale obratem zaslali na e-mail (odkaz vede na kopii na Živě.cz). Opět by bylo zřejmě vhodnější, aby byly přímo dostupné přes odkaz na webu. Sice se volá na bezplatné číslo, ale i tak je to zbytečná komplikace navíc.

Ipex smluvní podmínky nenabízí z běžného webu. Musíte zadat své telefonní číslo pro ověření dostupnosti a teprve pak vám přijde e-mailem odkaz na samotnou objednávku, kde je i odkaz na všeobecné podmínky (ten odkaz je v naší tabulce).

Z tabulky je vidět, na jak dlouho se upisujete jednotlivým poskytovatelům. Nejvíce je to u Tiscali – 9 měsíců. Tele2 a SkyNet pak vyžadují úpis na 6 měsíců. Stejně tak se liší doby, kdy můžete smlouvu rozvázat, výpovědní lhůty jsou od měsíce do tří měsíců. Nejjednodušší je to tam, kde je vyžadována platba paušálu předem. V případě Ipexu prostě nezaplatíte paušál a tím řeknete, že nemáte o službu zájem a ta tak skončí. U Ipexu sice smlouva uvádí také tříměsíční výpovědní lhůtu, s tou se ale počítá u chystaných plateb zpětně. Výpovědní lhůty jsou přitom kratší v případě, že poskytovatel změní ceny a vy s nimi nesouhlasíte, to bývá výpovědní lhůta měsíc.

Samostatnou kapitolou jsou zálohy, vyžadované u SkyNetu a Tele2. Mimo instalačního poplatku ještě musíte zaplatit vratnou zálohu, která se vám ale vrátí až při případném rozvázání smlouvy. Pokud tedy plánujete ADSL připojení na dlouhou dobu dopředu, na stejně dlouhou dobu se rozloučíte s touto zálohou. V případě Tele2 se záloha týká pouze nejnižšího cenového programu, dražší varianty ji nemají.

V podstatě všechny smlouvy vám také zakazují zasahovat do pronajatého zařízení a také nedovolují sdílet připojení více lidmi. Naprosto likvidační je zákaz sdílení připojení u Czech On Line, kde nesmíte bezplatně či za úplatu sdílet připojení s třetími osobami pod pokutou půl miliónu korun. Pokud se tedy chystáte nabídnout své připojení třeba sousedovi, není Czech On Line tou nejlepší volbou. Sice vám to nejspíš projde, ale smlouva je smlouva a půl miliónu je půl miliónu.

Kdo je nejlepší?

Cena za službu je tedy jen jednou z mnoha položek a nelze hledět jen na měsíční náklady. Do zřizovacích nákladů se ještě případně promítají promoakce - Skynet nabízí slevu 850 Kč ze zřizovacího poplatku (navíc je vyžadována záloha); Nextra vám do konce května odpustí zřizovací poplatek; Tiscali zase při úpisu na jeden rok odpustí jeden měsíční paušál, při úpisu na dva roky pak paušály tři.

Každopádně naše tabulka může posloužit jako rozšířené vodítko při výběru vašeho poskytovatele. Zjistíte tak, že ten nejlevnější rozhodně nemusí být i ten nejvýhodnější.

Diskuze (92) Další článek: Pozor na falešné procesory AMD Athlon XP

Témata článku: , , , , , , , , , , ,