SlowView 0.9.6: Budoucí konkurent pro ACDSee a IrfanView?

I když program má ve svém názvu slůvko "pomalý", tuto vlastnost u něj rozhodně nenajdete. Ostatně autoři tohoto šikovného prohlížeče uvádějí optimalizaci pro co možná nejrychlejší nahrávání a zobrazování obrázků hned na prvním místě, takže s trochou ironie lze říci, že SlowView rozhodně svému jménu čest nedělá.
I když program má ve svém názvu slůvko "pomalý", tuto vlastnost u něj rozhodně nenajdete. Ostatně autoři tohoto šikovného prohlížeče uvádějí optimalizaci pro co možná nejrychlejší nahrávání a zobrazování obrázků hned na prvním místě, takže s trochou ironie lze říci, že SlowView rozhodně svému jménu čest nedělá.

Zato ale nabízí celou řadu zajímavých a užitečných funkcí, které ocení každý uživatel mající na pevném disku obrázky, videa či zvukové soubory. Škála podporovaných formátů je mimořádně široká – všechny uvedené typy zvládne SlowView zobrazit a do velké části z nich (jsou označeny hvězdičkou) umí i ukládat: AVI/ASF/WMV, BMP*/RLE*/DIB*, CAM, CUT, DDS, DJVU*, EMF, EPS, FPX, GD2, GIF*, HRZ, ICO, IFF/LBM, IMG/GEM, JBG, JPG/JIF*, JNG, LVP, MAC, MNG/JNG*, MOV/QT, MPEG/MPG, MP3/MP2/MP1, MSP, PBM, PCD, PCX*, PGM*, PIC, PIX*, PNG*, PPM*, PPP*, PSD, PSP, RAS/SUN*, SGI/RGB*, TGA*, TIF*, WAV/MID/AIF, WBMP, WMA, WMF, XBM a ZBR.

K rozšíření tohoto programu jistě přispějí i lokalizace, přičemž požadovaný jazyk je možné zvolit v nastavení vlastností aplikace (přes menu Tools-Set Language). V době vzniku této recenze byla k dispozici anglická, německá, maďarská, česká, francouzská, italská, španělská, japonská, polská, portugalská, čínská a korejská mutace. Díky tomu mohou ocenit a využít všechny funkce také uživatelé neznající cizí jazyk.

SlowView není nutné instalovat – stačí pouze rozbalit obsah staženého souboru do vybrané složky, případně vytvořit zástupce na ploše a/nebo v menu Start.

Po spuštění se zobrazí okno připomínající svým vzhledem Průzkumníka známého všem uživatelům Windows. Díky podobnosti ovládání si na princip práce s touto aplikací velice rychle zvyknete. Přes tlačítka v nástrojové liště jsou přístupné prakticky všechny důležité funkce počínaje otevřením konkrétního souboru přes zobrazení náhledů všech souborů ve vybrané složce, ukládání, tisk, zvětšování a zmenšování, postupné zobrazování souborů v dané složce až po manipulaci přímo se samotnými soubory (kopírování, přesouvání, mazání a přejmenování). Tlačítka obsažená na panelu nástrojů lze uživatelsky konfigurovat, stejná možnost se týká i jejich vzhledu.

Za zmínku stojí například tisk, který nabízí základní, ale postačující možnosti, jako je nastavení optimálních rozměrů obrázku pro tisk, roztažení obrázku na stránku nebo uživatelsky definovatelná výška a šířka. Kromě toho lze současně s obrázkem tisknout i název souboru, cestu, nebo název souboru a informace.

Velmi praktické je procházení složky s náhledy – je pohodlné a především rychlé. Rychlost je zajištěna tím, že si SlowView ukládá náhledy obrázků v dané složce společně s informacemi o souborech a při opakování požadavku na zobrazení obsahu složky pouze zkontroluje, zda nedošlo od posledního zobrazení ke změně. Dalšího zrychlení je dosaženo předběžným načítáním předcházejícího a následujícího obrázku, který tak může být zobrazen prakticky ihned po vystavení požadavku. Místo náhledů lze nechat zobrazovat podrobnosti nebo seznam souborů. Obrázky je možné zobrazovat v náhledovém okně nebo v celoobrazovkovém režimu (tzv. slideshow), a to buď pomocí ručního nebo automatického procházení. Standardní sekvenční prohlížení je doplněno zobrazováním v náhodném pořadí.

Editační možnosti jsou obdobné jako u jiných programů této kategorie. K dispozici budete mít převracení, zrcadlení, otáčení o 90 stupňů, konverzi do škály šedých odstínů, invertování barev, volitelné nastavování barevné hloubky, změnu velikosti a pět jednoduchých efektů. Zde bych vytknul pouze jednorázovou funkci Zpět, která při větších úpravách obrázků nemusí vždy postačovat.

V nástrojích pak najdete další zajímavé položky:

  • Dávková konverze - umožňuje rychlý a snadný převod obrázků do libovolného z podporovaných formátů. Na rozdíl od velice podobného programu IrfanView zde ale chybí možnost nastavování parametrů výstupních souborů.
  • Generátor katalogů - vytvoření katalogu obrázků ve formátu SVC (SlowView Catalog Files). V podstatě se jedná o soubor obsahující zkomprimované náhledy a informace o cestě k původnímu obrázku.
  • Správa databáze - umožňuje spravovat a mazat vyrovnávací cache programu.
  • Možnost uložení obrázku na pozadí pracovní plochy včetně volby, zda má být tapeta uložena na středu, vedle sebe nebo má být roztažená po obrazovce, lze v současné době považovat za neodmyslitelný standard všech grafických prohlížečů.
V nastavení programu pak můžete, kromě mnoha dalších věcí, nastavit SlowView jako výchozí prohlížeč pro vybrané typy souborů a kromě toho lze též přidat položku Browse with SlowView do kontextového menu Průzkumníka.

Celkově zhodnoceno lze SlowView označit jako univerzální, praktický a snadno ovladatelný prohlížeč, který má šanci obstát v konkurenci již zavedených programů, jako je IrfanView či ACDSee. Veliké plus dostává za české rozhraní, další body za příjemné uživatelské rozhraní a ocenění si jistě zaslouží i skutečnost, že SlowView je nabízen zcela zdarma a bez jakékoli reklamy.

Licence: Freeware, Download, velikost: 674 KB

Diskuze (8) Další článek: Microsoft nebude rozdělen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,