Hacking

Ve slovenském parlamentu neřádil hacker, to si jen poslanec hrál na ajťáka

Oživeno 3. 11. | Vyšetřování odstaveného systému ve slovenské Národní radě nakonec neodhalilo úspěšný hackerský útok, ale interní problém. Jak zjistili kolegové ze Živé.sk, počítačová síť v parlamentu byla špatně nastavená a jeden z poslanců nevědomky tuto chybu využil v praxi.

Konkrétně šlo o to, že v síti nefungoval Spanning Tree Protocol, který ji má chránit před smyčkami. A jednu takovou vytvořil poslanec OĽaNO Róbert Halák, který se k tomu přiznal Denníku N. Viděl volný kabel, tak jej zapojil do nejbližšího konektoru. Prý o tom nijak nepřemýšlel, diskutoval s kolegy a udělal to podvědomě.

Na incidentu není zarážející jen to, že parlamentní síť byla takto odbytá, ale i fakt, že nalezení takto banálního problému trvalo týden.

Původní článek z 27. 10. | Hned dva kybernetické útoky v jeden den ve vrcholných patrech politiky našich sousedních států. Na Slovensku prý hackeři napadli systém Národní rady, která kvůli tomu přerušila hlasování o důležitých novelách týkající se mj. ústavy.

Web Národní rady běží, podle předsedy slovenského parlamentu Borise Kollára ale nefungují interní systémy, takže ani nemohou hlasovat. Opoziční poslankyně Anna Zemanová (SaS) podle deníku SME tvrdí, že o hackerský útok nejde, ale je to jen záminka koalice odložit hlasování, protože jí na 75. schůzi chybí hodně členů. K útoku se ani nikdo nepřihlásil.

To v Polsku napadli web tamního senátu, který jen momentálně pořád ještě nedostupný. Podle tiskové agentury PAP může útok souviset s tím, že senát včera přijal rezoluci označující Rusko jako teroristický stát. Ani u našich severních sousedů se však k útoku nikdo nehlásí.

Rusko kvůli válce na Ukrajině označily za teroristický stát také představitelé Litvy, Lotyšska a před týdnem také Estonska, u nich ale k žádným hackerským útokům nedošlo. V Česku, Rakousku i Německu momentálně všechny parlamentní weby také běží.

Zjišťujeme podrobnosti…

Diskuze (32) Další článek: Totální šílenost. Galax GeForce RTX 4090 HOF vyžaduje osm konektorů a spolkne 1000 W

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,