Sledujte živě: Start mise Apollo 11 (aktualizováno)

Před pár minutami vyslala NASA k Měsíci misi Apollo 11. Ta sice na jeho povrchu přistála již před 40 lety, nyní si ale vše mužete znovu užít v téměř dokonalé internetové rekonstrukci.

Přesně před čtyřiceti lety a pěti hodinami vzlétla na oběžnou dráhu 110 metrů vysoká raketa Saturn V. V její transportní části na vrcholu se ukrýval velitelský modul CM-107 Columbia, servisní modul SM-107 a šestnáctitunový lunární modul LM-5 Eagle. 16. července 1969 v 13:32 greenwichského času odstartovala tříčlenná posádka mise Apollo 11 na Měsíc.

Aktualizováno: Mise Apollo 11 odstartovala! Máme první fotografie z oběžné dráhy!

Televizní a rozhlasový přenos tehdy mohli sledovat živě miliony obyvatel planety včetně těch za tehdejší železnou oponou. Pokud jste u toho ale tenkrát stejně jako většina z nás nebyli, nezoufejte. Za pět hodin Saturn V opět zažehne své motory a vy budete moci po několik následujících dnů sledovat detailní rekonstrukci mise na interaktivním webu NASA připraveném ve Flashi a to včetně původního hlasového záznamu. Zapojí se ale i nová média, takže celou akci budete moci sledovat i na třech Twitter zápisnících. Jeden bude zaznamenávat aktivitu ve velitelském centru na Zemi, na druhém budou astronauti blogovat z velitelského modulu a na třetím se budou se svými zážitky z lunárního modulu Eagle svěřovat Edwin „Buzz“ Aldrin a Neil Armstrong.

web 1.png  web 2.png
Interaktivní web nabízí odpočet, zvukový přenos, původní sled všech hlášení a také pohled na
Saturn V a to hned z několika pohledů, mezi kterými můžete přecházet; uvidíme i skutečný start?
 
fotky.png
Když na modelu rakety označíte vybrané místo,
můžete se podívat na fotografie včetně popisu

Zároveň si můžete na svůj desktop stáhnout miniaplikaci pro Adobe AIR s odpočtem a aktuálním stavem mise včetně polohy lodě na dráze letu. Widget můžete nainstalovat i na svůj Facebook profil a k dispozici je i verze pro Myspace.

air aplikace 1.png  air aplikace 2.png
Aplikace pro Adobe AIR nabízí odpočet, polohu lodě
a přehled posledních zpráv z Twitteru

Takže si nastavte budík, za pět hodin se začnou psát dějiny astronautiky.

Diskuze (32) Další článek: O zhmotnělé značky míst z Google Maps už zakopneme i na ulici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,