Sledujte živě: Nejdelší zatmění Slunce v tomto století

Včera jste mohli na webu We Choose the Moon sledovat identickou zvukovou rekonstrukci přistání mise Apollo 11 na Měsíci a brzy ráno čeká zvláště na noční nespavce další atrakce – úplné zatmění Slunce a na příštích 123 let také nejdelší. Již podle času je zřejmé, že bude viditelné daleko na východě od západního břehu Indie až po tichomořské atoly.

zatmeni.gifNaštěstí je tu ale internet, a tak si budeme moci několikaminutovou show vychutnat i u nás pomocí několika živých přenosů na webu. Úplné zatmění začne krátce před třetí hodinou ranní našeho času v západní Indii a bude postupně přecházet na východ. Na tichomořských atolech  tak proběhne až okolo šesté hodiny ranní SELČ.

Vetšina přenosů ale začne již krátce po druhé hodině ranní našeho času, vychutnat si tak budete moci i částečné zatmění a postupné ubývání slunečního kotouče.

Tip: Více informací k zítřejšímu zatmění najdete i na anglické Wikipedii.

Přímý přenos z Číny nabízí třeba Univerzita Severní Dakoty, program zde začne ve čtvrt na tři našeho času. K dispozici je také japonský stream na webu Live Eclipse. Z Číny bude živě vysílat i web Grupo Saros a z Guwahati Ustream.tv.

Přesné časy úplného zatmění v konkrétních lokalitách Asie najdete na webu agentury NASA, která k této příležitosti připravila speciální prezentaci včetně podrobných map úplného zatmění.

Diskuze (5) Další článek: AMD Phenom II X4 42 TWKR prodán za bezmála čtvrt milionu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,