Skupina MPEG-LA možná pohřbila nadějný projekt WebM

Od roku 2016 měl být formát videa H.264 k dispozici s přísnější komerční licencí. Těžit z toho měl open-source kodek VP8 a nový kontejner WebM. Správce licence H.264 dal ale zpátečku.

V roce 2008 představila společnost On2 Technologies nový kodek VP8. Ten je pokračovatelem řady VP*, kterou dlouhá léta používal jako primární kodek i Flash. Pak se však do světa začaly šířit technologie AVC v čele s kodekem H.264, který spravuje uskupeni MPEG-LA. Kvalitní „há-dva-šest-čtyřka“ dostala zelenou, začali ji používat skoro všichni producenti a vysílači webového videa včetně YouTube a nakonec se dostala i do mobilních telefonů, kde pomalu vytlačuje starší H.263 video v kontejneru 3GP.

H.264 je komerční kodek s komerční licencí, ale za jeho používání v bezplatném internetovém videu se neplatí. Pokud si zároveň koupíte nějaký střihový nebo kompresní software, který jej obsahuje, licence je už započítaná v jeho ceně. Alternativou je knihovna x264, která umí kódovat do formátu H.264 a to zdarma, k dispozici je totiž pod licencí GPL. To by mohlo jako zjednodušený technický základ stačit.

tyden zive.png
Internetovému videu vládne formát H.264 – ve Flash Playeru a zatím i v HTML5

MPEG-LA: Licence k H.264 bude přísnější

V únoru letošního roku vydala skupina MPEG-LA zprávu, podle které se doposud bezplatná internetová vysílací licence změní v komerční a to od Nového roku 2016. Nastal by celkem velký problém, poplatek by totiž museli začít platit všichni, kteří na svém webu vystavují nějaké H.264 video třeba uvnitř flashového přehrávače. Život by se zároveň zkomplikoval Googlu, který každý den naservíruje neskutečné množství H.264 videa svým divákům a takové poplatky by už byly vážně tučné.

Jakoby to Google tušil už před lety, a proto koupil starou dobrou On2 Technologies včetně konkurenceschopného kodeku VP8. V květnu kodek uvolnil pod licencí BSD a společně s kontejnerem WebM. Ten má konkurovat především kontejneru MP4 a bude mu ostatně podle webové šuškandy rozumět i Android 3 a tedy i Google TV. Zároveň se očekávalo (a očekává), že boom WebM videa nastane s postupnou a masovou popularizací HTML5, WebM dnes totiž vedle Googlu propaguje také Opera, Adobe, Mozilla a hromada menších webových videoportálů a producentů.

webm.png
Bude MPEG-LA hrobníkem nadějného kontejneru WebM a kodeku VP8?

MPEG-LA: Anebo ne, nechceme přijít o pozici na trhu

Co čert nechtěl, MPEG-LA dala v týdnu zpátečku a rozhodla se, že vysílací internetová licence pro bezplatný obsah bude pokračovat… navždy. Pokud tedy na webu někdo nabízí video zdarma (stejně jako my, než jsme přešli pod křídla YouTube), nezaplatí ani pomyslný padesátník. Vše vlastně zůstává při starém, co teď ale s kýženým formátem VP8 a kontejnerem WebM? Google jej jistě bude tlačit dál, zatím mu ale nerozumí žádný mobil nebo tablet, zatímco H.264 je integrální součástí každého výkonnějšího telefonu a výrobci chytrých mobilů se chlubí, že jejich kousky si poradí i s hardwarovou akcelerací populárního formátu. Proč tedy dávat najednou přednost VP8, který bude v lepším případě nabízet pouze srovnatelný výkon?

Dostane VP8 a WebM šanci, nebo budou mít pánové v MPEG-LA takovou moc, že s jednou jedinou tiskovou zprávou o několika málo odstavcích změní pravidla hry – nebo je vlastně ponechají takové, jaké byly doposud.

Jak už ale psal Pavel Nygrýn v jarním vydání časopisu Computer, skutečným vítězem jsou v každém případě autoři WebM. Buď totiž prosadí svůj opensourcový projekt, nebo přinutí MPEG-LA zapomenout na nový zdroj příjmů. Realitou se stala ta druhá možnost.

Inspirativní čtení v angličtině

Diskuze (80) Další článek: Evernote: sbohem, poznámkový bloku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,