Telegram | Chat | Soukromí

Skrze Telegram je možné odhalit vaši přesnou polohu. Musíte to ale povolit

Kecálek Telegram má šikovnou funkci People Nearby, která umožňuje zobrazit další uživatele aplikace v okolí. Nezobrazuje sice jejich polohu, ukáže ale přesnou vzdálenost na metry. Dá se tak zjistit, kde se osoba nachází.

Na potenciální problém upozornil Ahmed Hassan v blogovém příspěvku, který i kontaktoval Telegram. V rámci funkce People Nearby je totiž možné vidět konkrétní vzdálenost od ostatních uživatelů. To se může hodit, když chcete rychle najít někoho v okolí, můžete tím ale odhalit i svou vlastní přesnou polohu. Trik totiž spočívá v tom, že stačí na telefonu změnit polohu (softwarově, či přejít jinam) a získat další 2 údaje, jak daleko se dotyčný nachází. Celkem tak ze 3 bodů a vzdáleností je možné přesně určit, kde se osoby nachází – ostatně podobně fungují klasické poziční systémy.

Screenshot_20210106-134959.pngScreenshot_20210106-135007.pngScreenshot_20210106-135056.png 
Takto vypadá funkce People Nearby

Uživatele je možné takto odhalit až na vzdálenost 10 kilometrů, stejně tak i lokální skupiny. Nutno ale podotknout, že funkci je nutné ručně aktivovat v aplikaci, není v základu zapnutá. K vašemu odhalení tak může dojít pouze tehdy, když si sami zvolíte. I s ohledem na tuto skutečnost Telegram odpověděl na blogovým příspěvek tak, že se nejedná o bezpečnostní chybu.

Dávejte si pozor, kdy polohu sdílíte

Funkce sama o sobě totiž není nebezpečná a může se hodit, když si chcete rychle předat kontakt na někoho, kdo je vedle vás. Důležité ale je nemít ji zapnutou pořád a vždy ji vypnout, případně nepovolit Telegramu přístup k poloze vůbec.

Jaké soukromí nabízí jednotlivé chatovací aplikace?

Zdroj: Ars Technica

Diskuze (6) Další článek: Trump kvůli bouřlivému dění v USA přišel o svůj Twitter. Zatím jen dočasně, ale může to být i natrvalo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,