Skončil prodej Windows 7, dále už jen dlážděnou cestou…

Microsoft přestal prodávat oblíbený systém Windows 7. Dále už se bude prodávat jen Windows 8/8.1. Kde Windows 7 ještě sehnat a jak to bude s dalším vývojem Windows?

Pokud jste nepřišli na chuť osmičkám a přitom potřebujete novou licenci Windows, máte poslední příležitost koupit si krabičku s Windows 7. Microsoft totiž s posledním říjnovým dnem ukončil distribuci tohoto systému. Poslední možností, jak jej samostatně získat, je ze skladových zásob maloobchodních prodejců. Nadále se s Windows 7 můžete setkat ještě u nových počítačů, ale to bude jen výjimečně, zejména u strojů určených pro firmy.

Windows 7.png
Samostatně už Windows 7 Microsoft neprodává

Osmičky tolik netáhnou

Definitivní konec prodeje Windows 7, tedy včetně distribuce s novými počítači, nastane pravděpodobně za rok. Microsoft to uvedl ve svém přehledu životního cyklu Windows. Ovšem americká verze této stránky byla opravena a datum bylo změněno na stále nerozhodnuté. Tak jako tak už jsou dnes Windows 7 v běžné prodejní síti k vidění jen výjimečně, Microsoftu se podařilo partnery motivovat, aby upřednostnili Windows 8/8.1.

Metro.png Desktop.png Aplikace.jpg
Windows 8.1 a jeho několik tváří

Mezi běžnými uživateli ve spotřebitelském segmentu se Windows 8/8.1 postupně rozšiřují a s dotykovými obrazovkami a přibývajícími aplikacemi pozvolna získávají na oblibě. Bude to ale ještě dlouhá cesta.

Windows 8 však těžce hledají přízeň v nemalé skupině konzervativních uživatelů a především ve firmách, které jsou závislé na desktopových aplikacích a nemají žádný důvod přecházet na moderní prostředí. Zaprvé pro nové prostředí zcela chybí podnikové aplikace, včetně samotného Office, zadruhé to představuje zcela nový přístup k ovládání počítače a s tím spojenou nutnost zaškolování zaměstnanců. Windows 8 sice desktop obsahují, ale uživatele velmi často přepnou do neznámého nového prostředí, což může být nepohodlné, matoucí a v pracovním prostředí leckdy až nebezpečné.

Office, aplikace a postupné odřezávání desktopu

Aktuální úniky informací z kuchyně Microsoftu dávají smysl. Že se připravují Office pro moderní prostředí, to už se ví delší dobu, ačkoli to zatím není potvrzeno třeba nějakými screenshoty. OneNote už ale ve Windows Store najdete a není důvod, aby k němu nepřibyli i sourozenci Word, Excel a Powerpoint. U těchto programů je ale přepracování do moderního prostředí náročnější.

Graf.png
Takto jsou na tom nejpoužívanější operační systémy v Česku – kromě vývoje Windows je zajímavé, že Linux a OS X se do grafu ani nedostaly, protože používanější jsou Android a iOS (nejsou zahrnuty počítače bez připojení k internetu)

Z čerstvých informací Mary Jo Foleyové, které pravidelně informuje o dění v Microsoftu, směřuje vývoj Windows k dříve avizovanému sloučení. To by ale mělo proběhnout víceméně na úrovni základu, nad kterým už bude několik přizpůsobených uživatelských prostředí – pro telefony, tablety, notebooky, nebo jiné počítače. Společné jádro by umožnilo sdílení uživatelského profilu, uživatelských dat i aplikací napříč různými zařízeními. Systém by se jen přizpůsobil nejvhodnějšímu ovládání pro dané zařízení, jinak by pracoval nad stále stejnými daty synchronizovanými skrze cloud.

Aktuální rozložení operačních systému u českých uživatelů internetu:

Operační systémpodíl
Windows 748,14%
Windows XP27,45%
Windows 8/8.16,95%
Windows Vista6,66%
Android5,83%
iOS2,17%
Linux1,06%
OS X0,95%
Windows Phone0,33%
ostatní0,46%

Zdroj: Gemius

Příští významná verze Windows, dnes označovaná jako Treshold, již v základní edici nastupující po Windows RT zcela odhodí desktop, který ve Windows RT stejně sloužil jen ke spuštění Office. Opět to nepřímo potvrzuje, že Office pro nové prostředí je v přípravě, Office jsou totiž pro Windows RT prakticky jediná významnější konkurenční výhoda oproti tabletové konkurenci.

Dále by tu měla být základní edice Windows pro běžné spotřebitelské počítače, kde bude upřednostňováno moderní prostředí, ale desktop tu bude plně zachován podobně jako v současných Windows 8. S přibývajícími aplikacemi a vyšší nabídce dotykových počítačů bude desktop stále více vytlačován do pozice „emulátoru pro staré aplikace“. To se ale už s Tresholdem Microsoftu bezesporu nepovede, to je běh na delší trať.

Firmám naproti, tedy zpět

A co firmy a profesionální využití? Tam je cíl přechodu z oken na dlaždice v nedohlednu. Podnikový a specializovaný profesionální software je desetiletí vyvíjen pro desktop. V tomto směru se dá čekat, že časem výrobci začnou oťukávat možnosti nového vývoje aplikací pro nové prostředí a začnou vznikat doplňkové jednodušší aplikace k robustnímu desktopovému základu.

Ve firmách dnes nechtějí o Windows 8 ani slyšet, což nám potvrdili i někteří čeští distributoři počítačů – když IT oddělení nakupuje větší množství počítačů do firmy, jednou ze stěžejních podmínek je Windows 7. A jak ukazují informace Paula Thurotta, Microsoft si toto zřejmě uvědomil a možná nabídne podnikovou verzi Windows, kde bude původní koncepce nabídky start a moderní aplikace spouštěné v oknech. Dávalo by to smysl – firmám se vyjde vstříc a mohou nakupovat nový systém, přitom nebudou naplno vystaveny novému uživatelskému prostředí, ale o jeho funkce nepřijdou.

Odvážné kroky, šance pro konkurenci

Proč si vůbec Microsoft komplikuje život a vnucuje nám „dlaždice“? Je to logický krok do budoucna, který Microsoft musí udělat, aby jeho stěžejní byznys nepřeválcovaly mobilní platformy. Mít systémový základ vhodný pro mobily, tablety, herní konzole, notebooky i stolní počítače, ve kterém bude sjednocený uživatelský profil, prostředí přizpůsobené velikosti displeje, rozlišení i způsobu ovládání, a jedno společné místo pro nákup aplikací a obsahu – to je pro úspěšnou budoucnost nutnost. Pracují na tom i Google a Apple, jen každý trochu z jiné strany.

Microsoft to ale bude mít s převýchovou uživatelů velmi těžké. Těžko se zbavuje břemena v podobě zastaralého systému Windows XP, kterému už od dubna odepsal podporu, ale stále je nezanedbatelně rozšířený. Ještě horší to podle všeho bude při opouštění Windows 7. Uvidíme za šest let, rozšířená podpora pro Windows 7 je stanovena do 14. ledna 2020.

WXP.jpg
Microsoft se podobnými kampaněmi snaží vymýtil zastaralý systém Windows XP. Za 117 dnů mu skončí podpora.

Pro tentokrát se rozlučme s prodejem Windows 7 a připravujme se na definitivní odchod Windows XP. V příštím roce by nám měl Microsoft vydláždit cestu k menší aktualizaci Windows a v roce 2015 můžeme čekat onen větší skok. To už se naplno začne ukazovat, zda se Microsoftu podařilo dostatečně zatraktivnit nové pojetí Windows. Pokud ne, může na tom značně vydělat konkurence. Ve spotřebitelské rovině by mohl se svými Chromebooky silně promluvit Google, ale je to velká šance i pro Linux.

Výprodejové ceny Windows 7:

Aktuální ceny OEM licencí Windows 8:

Diskuze (103) Další článek: Open Gallery: Google nabízí publikační systém pro galerie, muzea i vás

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,