Síťová neutralita v Evropě? Zatím dostala červenou

V průběhu léta spojily Google a Verizon síly a vydaly prohlášení a soubor pravidel pod společnou hlavičkovou síťové neutrality, kterými by se měl řídit americký internet. Principy síťové neutrality stručně řečeno stojí na tom, že žádný operátor nesmí blokovat uživateli k plnohodnotnému přístupu na web a nesmí ani žádné dílčí služby prioritizovat. Pokud si tedy zaplatíte připojení 10 Mb/s, operátor nesmí blokovat třeba některé kontroverzní služby jako Bittorrent a nesmí podobným způsobem zvýhodňovat třeba své vlastní služby na úkor služeb konkurence (nesmí například snižovat rychlost připojení k YouTube, když sám provozuje vlastní videoportál).

Hnutí za síťovou neutralitu v zámoří sílí, zatím ale naráží na byrokratické mantinely. Nějakým způsobem má totiž za úkol kodifikovat tyto principy tamní telekomunikační úřad FCC, soudy ale mají zatím odlišný názor. Na jaře odvolací osud například rozhodl, že FCC nesmí operátorovi Comcast přikazovat, jaké služby má nabízet zákazníkům, neboť je to zásah do pravidel svobodného podnikání. Jen připomenu, že zákazníci Comcastu si už před lety stěžovali, že jim poskytovatel blokuje a znevýhodňuje připojení na nejrůznějších portech, což je nakonec docela rozšířená praxe i u našich internetových operátorů.

Co na to Neelie Kroesová?

Popularita staronového „net neutrality“ hnutí nakonec přesáhla východoamerické pobřeží a o principech se pomalu začíná mluvit i v Evropě. Na konferenci „The Open Internet and Net Neutrality in Europe“, kterou uspořádala Komise společně s Evropským parlamentem, vystoupila i „digitální celebrita“ posledních let Neelie Kroesová, která má v novém sestavení Komise na starost digitální agendu.

Podle Kroesové společná Evropa zatím jednotné právo pro síťovou neutralitu nepotřebuje a nepůjde tedy ve šlépějích USA. Problémové případy ošetří společné antimonopolní právo a zbytek je pak na rozhodnutí členských zemí. Koresová zároveň zapochybovala o celkovém přínosu případné nové legislativy, síťovou nerovnost totiž musí vyřešit volný obchod a soutěž na trhu. Jinými slovy, pokud vám operátor jakýmkoliv způsobem omezuje internet, máte si vybrat jiného.

Jasná situace dnes není ani za oceánem. Google a Verizon sice utvořily strategické partnerství, jsou to ale jen dvě soukromé firmy, které mohou společně pouze tlačit na zákonodárce a odpovědné úřady. FCC po soudním rozhodnutí k případu Comcast také ztratil svou vůdčí roli, a jelikož je americké právo precedentní, rozhodnutí mohou za své vzít i další soudy v budoucnosti.

Diskuze (14) Další článek: VinylStudio: Oprašte svou sbírku desek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,