Apple | Siri | Patenty

Siri chce dohnat konkurenci. Patent Applu naznačuje podporu více uživatelů

Hlasová asistentka Applu Siri sice existuje již hezkou řádku let, ale stále postrádá jednu schopnost, kterou by jistě mnoho domácností ocenilo – podporu více uživatelů. Apple ji z neznámého důvodu stále neimplementoval. Jak ale naznačuje nový patent, Siri by se to mohla jednou naučit. Dohnala by tak Google Home, který podobnou funkcí disponuje.

Schopnost je nastíněná v novém patentu nazvaném User profiling for voice input processing, který společnost v úterý získala. Popisuje přesně to, co Siri schází – podpora více uživatelů. Hlasová asistentka by podle dokumentu měla být schopna rozpoznat jednotlivé hlasy, ať už podle speciálních slov nebo podle biometrického hlasového otisku.

8de59b04-268f-4f41-a3a1-0e1adfb0db95
Patent popisuje identifikaci uživatele pro Siri

Jednotliví lidé, například členové rodiny, by si tak mohli vytvořit své vlastní profily a zabránit tomu, aby ostatní měli přístup ke zprávám, kontaktům a jiným soukromým informacím.

U iPhonů to zas takový problém není, ten stejně obvykle patří jednomu člověku. I u iPadu to člověk možná oželí, byť nerad. Ale u zařízení jako je chytrý reproduktor HomePod, u kterého lze očekávat, že jej bude používat celá domácnost, je tvorba profilů a podpora více uživatelů velmi potřebná.

Vedle většího soukromí by totiž Siri mohla zvládat poskytovat i akurátnější odpovědi na míru na základě historie vyhledávání a dotazů. V současnosti to zvládne jen pro jednoho člověka.

Jde zatím jen o patent, takže je otázka, jestli se to Siri skutečně naučí. Vzhledem k existenci HomePodu ale doufejme, že ano.

Více uživatelských profilů Google poprvé ukázal u svého Home Mini:

Diskuze (2) Další článek: Sony prodalo už půl miliardy herních konzolí PlayStation. Oslaví to limitovanou edicí PS4 Pro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,